13.4.2024. 21:13
1
Novo poskupljenje goriva u BiH: Evo koliko će se kretati benzin i dizel u narednim danima
Cijene goriva u Bosni i Hercegovini ponovo rastu. Vlasnici benzinskih pumpi u oba entiteta počeli su povećavati cijenu dizela i bezina, što su za Forbes BiH potvrdile i nadležne institucije. Federalno ministarstvo trgovine je u periodu od 11. do 12. aprila zaprimilo 160 obavijesti koje su dostavile benzinske pumpe o promjeni cijena i marži, odnosno povećanju cijena naftnih derivata za 0,05 KM po litru.

- S tim u vezi, prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u Federaciji Bosne i Hercegovine na dan 12.04.2024. godine za Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi 2,69 KM po litru i za DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) 2,71 KM po litru“, kažu za Forbes BiH u Ministarstvu trgovine FBiH i dodaju kako je Vlada FBiH na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine donijela Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate, prema kojoj je privrednim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko naftnim derivatima propisana maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litru derivata, dok je privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima propisana maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,25 KM po litru derivata.

- Odluka je na snazi i primjenjuje se još od 03. aprila 2021. godine -  podsjećaju u ovom ministarstvu koje je u opticaj stavilo i mobilnu aplikaciju FMT FBiH Oil info, putem koje je moguće pratiti kretanje cijena naftnih derivata na domaćim pumpama.

Vlasnici benzinskih pumpi u Republici Srpskoj također su počeli povećavati cijene naftnih derivata. Prema podacima Grupacije za promet naftnim derivatima pri Privrednoj komori RS, cijena dizela i benzina bit će povećana za pet feninga po litri.

- Po ulaznim parametrima, odnosno po nabavnim cijenama iz rafinerija, prognoze su da će ovih dana dizel i benzin ići do 2,75 KM -  kazao je za Fenu Đorđe Savić, predsjednik Grupacije, podsjećajući kako je situacija na tržištu naftnih derivata unazad šest mjeseci oscilirajuća.

- Nije riječ o ponovnom poskupljenju, jer smo u ranijem periodu imali i pojeftinjenja. Suština je da osciliraju cijene. Da dočaram, to je kao dušek na talasima, kako talas raste, rastu i cijene, kako talas pada, padaju i cijene. Naftni distributeri imaju svojih 25 feninga unutar kojih moraju da prometuju naftne derivate, jer je odlukom Vlade marža na naftne derivate ograničena. Ako ne radimo u okviru marži, budemo kažnjeni - pojasnio je Savić.

(Ajdin B.)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.