20.12.2022. 11:45
0
Neispričani detalji iz njegove biografije su veoma interesantni: Nikada nije pohađao nogometnu akademiju, a ući će u historiju nogometa svojim prekretnicama
FOTO: AFP
Donosimo vam još neispričane detalje iz njegove biografije.

Priča o djetinjstvu Giannija Infantina – rani život i porodica 

Njegovo puno ime je Giovanni Vincenzo Infantino. Inače je poznat kao "Gianni". Infantino je rođen 23. marta 1970. u okrugu Brig, u kantonu Valais u Švicarskoj.

Rođen je od oca Vincenza Infantina (italijanskog biznismena) i majke Marije Minolfi (italijanske domaćice).

Infantino dolazi iz migrantske porodice koja je u Švicarsku stigla iz Kalabrije gdje je njegov otac započeo svoje poslove.  Rano djetinjstvo mladog Infantina bilo je obilježeno nedostatkom novca, unatoč naporima Vincenza Infantina da uspostavi solidne prihode i posao  u njihovom novom prebivalištu.

Biografija Giannija Infantina – Ljubav prema obrazovanju

Unatoč finansijskim poteškoćama koje je njegova porodica imala, roditelji Giannija Infantina bili su u mogućnosti finansirati njegovo osnovno i srednje obrazovanje. Dok je bio u školi, mladi Infantino bio je posvećen školi i pronalazio se u različitim sferama koje bi mu kasnije donijele uspješnu karijeru.  Među brojnim mogućnostima koje je nudilo školovanje bilo je sudjelovanje mladih u sportu koje je Infantino unovčio igrajući nogomet part-time. 

Nikada nije pomišljao da ide na nogometnu akademiju. Infantinova porodica vjerovala je i pridavala više vrijednosti obrazovanju, nego da on igra nogomet.

Biografija Giannija Infantina – Put do nogometa

Infantino je volio nogomet i bio je fasciniran sportom. Međutim, nije imao izvanredne talente u nogometu, tražio je načine da se uključi u sport, a da nije profesionalni igrač. Bio je to dobro izveden plan, što će se kasnije pokazati. 

Način na koji je Infantino zamislio svoje planove da uđe u nogometnu administraciju opisan je kao 'neprocjenjiv'. Umjesto da ide na nogometnu akademiju za koju nije imao talenta, Infantino je odlučio studirati granu prava koja se odnosi na nogometno upravljanje. Upisao se na Sveučilište u Fribourgu, gdje je nakon godina studija stekao diplomu prava.

Neispričana biografija Giannija Infantina – Kako je postao predsjednik FIFA-e

Nakon što je diplomirao na Sveučilištu, Infantino nije gubio vrijeme identificirajući se sa svojom mladenačkom strašću. Kroz svoju pravnu kvalifikaciju, radio je kao pravni savjetnik u nacionalnim nogometnim organizacijama širom Europe.

2000. godine pridružio se aparatu UEFA-e. Postao je glavni tajnik u oktobar 2009. nakon što je dvije godine radio kao zamjenik. 

2015., Infantino je dobio potporu Izvršnog odbora UEFA-e da predstavlja svog prethodnika Seppa Blattera na Izvanrednom kongresu FIFA-e 2016. godine.

Zamjena njegovog šefa definirala je prekretnicu koja će ga dovesti do mjesta na kojem je sada. Infantino je iskoristio tu priliku da objavi svoju predsjedničku kandidaturu koju je nekim čudom dobio. 26. februara 2016. Infantino je postao prvi Talijan koji je preuzeo dužnost predsjednika FIFA-e. Ostalo je historija. 

O ženi Giannija Infantina – Leeni Al Ashqar

Iako gotovo da nema informacija o Infantinovim prošlim vezama. Ipak, postoje djelići kako je pronašao ljubav svog života, Libanonku Leenu Al Ashqar.
Infantino je upoznao i zaljubio se u Leenu početkom 2000-ih dok je obavljala svoje službene dužnosti u Libanonskom nogometnom savezu.Par je odmah kliknuo nakon prvog susreta zbog slične ljubave koje su dijelili prema nogometu. Par je blagoslovljen s četiri djevojčice:  Alessia, Sabrina, Serena i Dhalia.

Prijateljstvo sa papom 

Njihovo prijateljstvo nema granica. Gianni Infantino jednom je Papi predstavio prilagođeni dres s brojem 9 tijekom sastanka u Vatikanu (Catholic Herald Report). Navodno njegovo prijateljstvo sa papom je iz religijskih razloga. 

Dvojnik Giannija Infantina

DailyMail je jednom opisao Giannija Infantina kao "Hooda" u svom članku pod naslovom "Zašto UEFA-in negativac Thunderbirdsa Gianni Infantino pokušava ubiti nogomet?"

Još zanimljivih detalja 

Što se tiče života Giannija Infantina, veliko je žaljenje činjenica da nikada nije išao na nogometnu akademiju. Nakon što je postao predsjednik FIFA-e, Infantino je odlučio dokazivati svijetu pokazujući svoje nogometne vještine.

Prijateljstvo Giannija Infantina s Michelom Platinijem

Prijateljstvo između Giannija Infantina i Michela Platinija postoji otkako je došao u UEFA-u. 

Govoreći tokom svog prvog sastanka Vijeća FIFA-e u Meksiku, Infantino je njihovo prijateljstvoi objasnio. 
"Pratio sam Michaela devet godina u UEFA-i, sedam godina kao tajnik. On i ja učinili smo neke sjajne stvari zajedno. Želim se u ovom momentu fokusirati na ta pozitivna sjećanja." 

Unatoč optužbama protiv Platinija, Infantino još uvijek održava blizak odnos sa svojim bivšim šefom. Svoj postupak opravdava ističući da "je suspendovan iz nogometnih pitanja ali nije suspendovan iz razgovora sa ljudima." 

Infantino govori šest međunarodnih jezika: engleski, italijanski, francuski, portugalski, španski i njemački.

Prekretnica u historiji nogometa

Samo dva dana nakon završetka Svjetskog prvenstva u Kataru engleski Daily Mail donosi ekskluzivnu vijest: predsjednik FIFA-e Gianni Infantino ima ideju da se Mundial ubuduće održava svake – tri godine. 

Skraćeni ciklus između dva završna turnira Svjetskog prvenstva samo je dio dugoročnog plana u revoluciji nogometnog sporta, koju Infantino priprema sa svojim suradnicima.

Čelnike FIFA-e očigledno je ohrabrio komercijalni i sportski uspjeh turnira u Kataru. Najava održavanja proširenog klupskog Prvenstvo svijeta 2025. samo je početak velikih ambicija Infantina, kojom po njegovim zamislima, započinje – nova era nogometnog sporta. Valja međutim primijetiti da predsjednik FIFA-e za "početak revolucije" nije uspio pridobiti saveznike, odnosno osigurati potporu igrača, klubova i međunarodnih konfederacija.

Na ideju o revolucionarnim promjenama nogometnog sporta uticala su dva faktora: Infantino je uvjerenja kako se održavanje završnog turnira usred sezone (odnosno tijekom zimskog razdoblja) pokazalo efikasnim, jer nogometni sport nastavlja rasti na globalnoj razini. On to naziva – preokretom u razmišljanju.

Unatoč strahovima od iscrpljenosti igrača i masovnih ozljeda u Kataru, nogomet je pružio uvjerljiv spektakl, tvrdi Infantino. A detalj koji je dodatno učvrstio njegove stavove, financijske je naravi.

Turnir je generirao rekordne prihode od 6,2 milijarde funti (odnosno 7,13 milijadri eura), što predstavlja povećanje od 840 milijuna funti (966 milijuna eura) u odnosu na Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018.

Infantinova zamisao uspostavljanja novog turnirskog ciklusa, u kojemu bi se Svjetsko prvenstvo održavalo svake tri godine utjecalo bi na revidiranje sustava svih kontinentalnih natjecanja. Biti će stoga zanimljivo vidjeti kako će reagirati UEFA, najmoćnija kontinentalna federacija (s Ligom prvaka kao najprofitabilnijim sportskim proizvodom na svijetu).

No, već prve reakcije na FIFA-ine planove sugeriraju kako će biti žestokog "mačevanja" oko provedbe ideje o trogodišnjem ciklusu. Razgovori dionika o međunarodnom kalendaru u razdoblju od 2024. do 2030. praktički su blizu dogovora. To bi imalo za konkretnu posljedicu da nikakva ideja predsjednika FIFA-e i njegovih istomišljenika ne bi mogla biti realizirana prije 2030. A kako će tada (nogometni) svijet izgledati, danas je doista teško predvidjeti, piše Jutarnji list. 

(Piše: Erna Hadžić)


0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.