23.12.2022. 15:22
2
Da li će SDA blokirati formiranje vlasti u FBiH?
FOTO: SDA - Stranka demokratske akcije
Nakon što je Stranka demokratske akcije (SDA) potvrdila da će sa 13 delegata u Klubu bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, koliko ih ima nakon žrijeba u Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine, blokirati formiranje nove vlasti, u javnosti je otvoreno pitanje da li to znači i novu institucionalnu blokadu Federacije BiH.

Stručnjaci kažu: "Nemoguće su blokade" 

Stručnjaci ustavnog prava kažu da izmjene Izbornog zakona, koje je nametnuo OHR, ne ostavljaju takvu mogućnost.

Nakon žrijebanja u Centralnoj izbornoj komisii Bosne i Hercegovine, potpuna kontrola u Klubu Bošnjaka Doma naroda Parlamenta FBiH učinila je realnijim ranije riječi Stranke demokratske akcije da će izborom potpredsjednika Federacije BiH iz svojih redova blokirati novu koaliciju HDZ-a BiH i "Osmorke" da formira vlast. 

Otvorilo se jedno pitanje a to je ostaje li Fadil Novalić na čelu federalne Vlade ? 

Potpredsjednik SDA Adil Osmanović u izjavi za BHRT smatra da blokiranje formiranja vlasti nove većine nije opstrukcija i blokada institucija. 

"Neće Stranka demokratske akcije praviti bilo kakve opstrukcije, ali zaista cijenimo da se sve parlamentarne stranke u FBiH trebaju striktno pridržavati Ustava i zakona. Znamo da se prvo bira i predlaže predsjednik i potpredsjednici Federacije. Do sada je bilo uglavnom da ona parlamentarna većina, koja izabere predsjednika i potpredsjednike Federacije, to je većina koja poslije bira i Vladu Federacije Bosne i Hercegovine. U ovom slučaju bi to bio jedan nonsens, koji bi mogao za sobom da povuče određene opstrukcije, otežavanja i tako dalje, ali što se tiče SDA, rekao sam, mi nikada sebi nećemo dozvoliti da kršimo Ustav i zakone, kako države Bosne i Hercegovine, tako i entiteta", kazao je Osmanović. 

"Iz "Osmorke", međutim, tvrde da su poruke iz SDA blef u nastojanju da se održi na vlasti. Blokada SDA neće biti moguća", pojašnjava visoki funkcioner Socijaldemokratske partije Zukan Helez. 

"Ukoliko se izabere iz SDA potpredsjednik Federacije i blokira se proces, to neće moći dugo trajati. Ukoliko oni budu blokirali, visoki predstavnik je, nametanjem ovih izmjena izbornog zakona, dužan da odblokira ovaj proces", govori Helez.

I projekt menadžer i pravni stručnjak Koalicije "Pod lupom" Dario Jovanović ističe da izmjene Izbornog zakona i Ustava Federacije, koje je nametnuo OHR, ne ostavljaju mogućnost za takvu vrstu trajne blokade:

"Izmjena Izbornog zakona i Ustava Federacije predvidjela je da oni koji imaju većinu u klubovima i pruža im se takva mogućnost da iz reda svakog konstitutivnog naroda i kluba tog naroda u Domu naroda predlože kandidate za predsjednika i potpredsjednike Federacije, oni to moraju uraditi putem liste sva tri kandidata. Bilo koji klub, koji ne predloži kandidate iz reda bilo kojeg naroda, takav proces može odugovlačiti najviše trideset dana, odnosno ako u roku od 30 dana nemate listu na kojoj su predložene sve tri ove pozicije, nakon tog roka uslov od jedanaest ruku smanjuje se na sedam ruku. Ovo s čim trenutno SDA raspolaže može usporiti proces za trideset dana, kada će početi teći novi rok, ali u okviru kojeg je potrebno sedam glasova u okviru svakog kluba da bi se nominovali kandidati za predsjednika i potpredsjednike Federacije."

Tumačenja su različita, a među njima je i ono da bi zbog blokade SDA moglo doći do situacije da sadašnji premijer Federacije BiH Fadil Novalić sa svojim kabinetom i dalje ostane na vlasti i nastavi tehnički mandat. Iz određenih političkih krugova to je još prije par sedmica nagovještavano kao cilj SDA u priči o formiranju vlasti nakon što je postala izgledna nova vladajuća koalicija bez te stranke.

Politički i ekonomski analitičar Žarko Papić gostujući na N1 rekao je kako očekuje da će Stranka demokratske akcije blokirati proces formiranja vlasti na nivou Federacije BiH i da bi stranke Osmorke, ako se to desi, trebale izvesti narod na ulice.

“SDA kroz tzv. borbu za državu BiH brani stranačke interese. Ići će na blokade i kako će se izaći iz toga ne znam. Moguće je da će visoki predstavnik Christian Schmidt reagirati. Pogrešno je reći da je dao Hrvatima neke povlastice. Naravno da je Hrvatska lobirala za izmjene Izbornog zakona i Ustava FBiH, ali je to ustvari odredila geopolitička situacija. SAD je odlučila da radikalno riješi pitanje BiH i to prvo da pomiri Bošnjake i Hrvate, a to je ZAVNOBiH", kaže Papić.

“Zašto Osmorka, ako bude trajala blokada, ne izvede na ulice građane BiH protiv blokada, pa da vidimo kako će reagirati kada se pojavi nekoliko desetina tisuća građana”, pita se Papić.

Istaknuo je da je pobjeda Osmorke u FBiH pozitivan događaj i da time je otvoren proces otvaranja.

“Skoro da sam prvi put u životu optimista. Razbijen je postojeći sistem koji nas je držao zakovanim 28 godina. Oni su između sebe držali vlast i na svojim teritorijama držali vlast”, kaže.

Za kraj je kazao kako se pitanje ulaska BiH u NATO koristi za političke obračune i da je najbitnije da idu razvojni procesi jer BiH svakako ima suradnju s NATO-om i da više nitko ne spori vježbe na Manjači.

“Nema aktualne opasnosti od napada na BiH od Rusije, Hrvatske ili Srbije. Ne pada im na pamet, zadeverali su se oko Kosova. I ako bi je bilo, itekako bi nas branio NATO pakt kao što brani Ukrajinu koja nije članica”, kazao je Papić za N1. 

Da li je sve gotovo ili će i SDA tražiti slamku spasa i tražiti učestvovanje u izvršnoj vlasti ? 

"Bojim se da smo daleko od toga da je išta gotovo. Ja, istina, nisam pravnik i utoliko se ne bih upuštao u tumačenje amandmana koje je svojom odlukom nedavno nametnuo visoki predstavnik. U vezi s tim, pak, što oni znače se, ako sam dobro upratio, postoje razlike u tumačenjima i pravnih stručnjaka. Prema jednima, presuđujuća je, kad je u pitanju izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije, a onda i federalne vlade, većina u Domu naroda, prema drugima, opet, većina u klubovima svakog od tri konstitutivna naroda. U prvom slučaju, naime, konstitucija vlasti će ići brzo, baš onako kako obećavaju Čović i Nikšić, u drugom, međutim, mogli bi zapasti u probleme i svjedočiti tehničkim vladama i u dolazećoj budućnosti", kazao je Kukić za naš portal. 

"Što će se, pak, dogoditi ovisi o tome kako će se postaviti DF, hoće li podržati parlamentarnu većinu koja je nesumnjivo na strani koalicije okupljene oko SDP-a i HDZ-a ili će se svrstati uz SDA i time blokirati proces uspostave vlasti", naglasio je Kukić. 

"Dogodi li se to, a takav scenarij uopće ne treba isključivati, ostaje još jedino tumačenje nametnutih amandmana od strane Visokog predstavnika koji ih je i donio. Protumači li ih on na način koji se može čuti i iz redova „Osmorke“, vlast će biti brzo konstituirana. U protivnom, bojim se da će morati dodatno intervenirati jer će se, u tom slučaju dakako, pokazati kako njegovi vlastiti amandmani nisu dovoljno osmišljeni i kako i sami stvaraju prostor za sistemske blokade. No, i u vezi s tim ćemo biti pametniji kad izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije bude na dnevnom redu", tvrdi Kukić. 

Apsolutni pobjednički osmijeh Dragana Čovića 

"Dragan Čović je bio pobjednik i prije izbora. HDZ je na "Komšiću" gradilo homogenizaciju Hrvata i zbrisao sa lica političkog života opoziciju i alternativu. Tako da je on u svakom slučaju bio pobjednik, izbori nisu trebali biti ni održani a već se znalo da je HDZ BIH nezaobilazan faktor u formiranju vlasti", zaključuje Tanja Topić, politička analitičarka za naš portal.

Čini se da je od Osmorke ipak dobio ono što želi, šta je dobio vrijeme će pokazati ali nije zapravo toliko tajno ono što Dragan Čović želi. 

“Od Osmorke su definitivno i HDZ i BiH dobili sve ono što godinama nisu mogli dobiti u drugoj konstelaciji vlasti. Samo mi se čini da još uvijek ne znamo jasno ko je šta dobio i ko je kome šta učinio. Potrajat će da se ta druga strana sporazuma, ona tajna, objelodani. Ali, vidimo da su od Osmorke drugi dobili mnogo kao redukovanje euroatlantskih integracija na europske, izmjenu Ustava izgleda samo po jednoj odluci Ustavnog suda, transparentne investicije ma šta to u ovom zamagljenom obliku značilo.”, zaključuje naša sagovornica Topić. 

Više o hronologiji Čovićevog dobitka na lotu pročitajte OVDJE


(Piše: Erna Hadžić

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.