7.3.2023. 11:13
0
Preventivni zakon protiv mahalanja: Priprema li Stanivuković Dodikov teren za kažnjavanje "neposlušnih medija i političara"?
FOTO: Facebook
Prepirku između Nebojše Vukanovića narodnog poslanika i Draška Stanivukovića gradonačelnika Banja Luke po svemu sudeći gledati ćemo u nastavcima. No, prije toga da se osvrnemo na Nacrt novog zakonika RS-a gdje je predviđeno da kleveta ili uvreda uprošteno rečeno postane krivično djelo. ?

Šta to u praksi znači? “Ako novinari kvalitetno rade svoj posao, ne mogu se dovesti u situaciju da se podvedu pod neko od ovih krivičnih djela”

Sankcionisanjem uvrede i klevete kao krivičnih djela i drakonske kazne do čak 100.000 KM, vlasti u RS-u po svemu sudeći naumile su ukrotiti "neposlušne medije" i građane koji "pričaju svašta" pa i samim tim i političari. 

Otvorilo se time mnogo pitanja. 

"Odgovor" na ta pitanja dao je Miloš Bukejlović, resorni ministar u Vladi RS-a. On je izjavio za Srnu da ne postoji nijedan vid cenzure koji bi proistekao iz kriminalizacije klevete, odnosno uvođenja ovog krivičnog djela u Krivični zakonik, niti vršenja pritiska na medije ili ograničavanja slobode govora i izražavanja.

Bukejlović je naveo da je Nacrtom krivičnog zakonika uvedena cijela jedna glava krivičnih djela protiv ugleda i časti u koje spadaju i kleveta i uvreda, ali i krivično djelo iznošenje ličnih i porodičnih prilika, kao i krivično djelo javno izlaganje poruzi zbog pripadnosti određenoj rasi, vjeri ili nacionalnosti.

On je naveo da ova djela imaju takođe preventivnu svrhu, kako bi se izvršila na neki način dekontaminacija medijskog prostora, a kazne su isključivo novčane, od 5.000 do 120.000 KM.

Kada je riječ o uvredama na društvenim mrežama, Bukejlović je rekao da se kvalifikovani oblik uvrede može podvesti pod to pitanje ako je uvreda postala dostupna većem broju lica.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je 2.marta kako "najviše galame dižu neki faktori i neke ličnosti koji su koristili neistine na svoj način i nastup na javnoj sceni".

"Oni koji su objektivni, morali bi da podrže tako nešto, jer se radi o tome da se jedan javni prostor zaštiti od neistina i onoga što nije dostojno ni moralu, ni odnosu među ljudima. I da u tom pogledu mi ne želimo ništa drugo da uradimo osim da zajedno sa čitavom javnošću u Repubici Srpskoj dođemo do najkvalitetnijih rješenja. Ali, kao osnova, za donošenje tog akta biće najbolje rješenje koje imamo u EU. Neke zemlje to imaju i mi smo uzeli njihove prakse i to ćemo naravno i primjenjivti. Ovo nije upereno ni protiv jedne djelatnosti, ni protiv novinara, ni protiv bilo koga. Ovo je upereno protiv ovih koji javni prostor i savremeni informativni prostor zloupotrebljavaju putem anonimnih i bilo kojih drugih stvari i mi ćemo pokušati da zato postoji odgovornost", rekao je Dodik.

Sadašnji zakon, iz 2001. godine, predviđa parnični postupak i naknadu štete, dok bi uvođenje klevete u Krivični zakonik značilo mogućnost zatvorske kazne.

Novinari su ranije saopštili kako bi uvođenje klevete i uvrede ugrozio rad medija i podiglo nivo autocenzure u ovom bh. entitetu.

Prijedlog za donošenje zakona je krajem prošle godine najavio Milorad Dodik, predsjednik RS i lider Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Prema zakonodavnom postupku u RS, zakon prvo u formi nacrta razmatraju poslanici u Narodnoj skupštini RS, zatim se održava javna ili stručna rasprava (ukoliko skupština tako odluči), te se zakon u formi prijedloga vraća pred poslanike.

Ako ga oni izglasaju, ide na potvrdu u Vijeće naroda (drugi dom), a važećim ga proglašava entitetski predsjednik.

Misija OEBS u BiH podsjeća da je BiH prva zemlja Jugoistočne Evrope koja je još prije oko 20 godina prestala tretirati klevetu kao krivično djelo, te poziva nadležne organe da odustanu od ove ideje, jer se radi o krupnom koraku unazad. Prema njihovim analizama, nosioci javnih funkcija često pokreću sudske parnice zbog klevete, protiv novinara i medijskih kuća.

Iz američke ambasade u Bosni i Hercegovini ranije je ocijenjeno da bi kriminalizacija klevete ugrozila slobodu izražavanja kao osnovnog ljudskog prava.

O tome u svojoj analizi da li BiH treba ovakvu zakonsku praksu piše i Dejan Lučka, pravnik i direktor Banjalučkog centra za ljudska prava. 

"Zbog kontroverznih presuda, lošeg tužilačkog rada i čestih afera u pravosuđu, građani nemaju povjerenje u pravosudne organe, jer smatraju da su oni pod uticajem druge grane vlasti, stranaka, biznismena ili nekoga četvrtog. Devalviranje osjećaja da se u BiH može dobiti pravedna presuda u bilo kom postupku (građanskom, krivičnom ili upravnom) dovela je do toga da sve manje ljudi smatra da je sudska vlast nezavisna. Nažalost, to nije samo osjećaj građana u BiH, nego i rezultat mnogih istraživanja i analiza (poput onih od Transparency Internationala, OSCE-a, USAID-a i dr.) ali i fakt koji je teško pobiti", smatra Lučka. 

„Možemo samo da zamislimo do kakvih bismo situacija dolazili kada bi neko ko se nalazi u sistemu vlasti tražio od tužioca da procesuira određenog novinara ili drugog građanina za klevetu, zbog pisanja koje je bilo usmjereno na kritiku vlasti, njegovog postupanja i otkrivanje malverzacija. Ne sumnjam, iako standardi ljudskih prava nalažu drugačije, da bi se našao prostor da se novinar/građanin osudi za klevetu i za primjer strpa iza rešetaka.“,  navodi u svojoj analizi. 

Lučka detaljno obrazlaže kakva je sudska praksa u Evropskoj uniji, i navodi da Međunarodni standardi ljudskih prava stoje na fundamentu koji kaže da kleveta u okviru krivičnog zakona predstavlja ozbiljnu opasnost slobodi izražavanja, najviše zbog samih kazni koje mogu biti izrečene:

„Instrumenti za zaštitu ljudskih prava, kao što su Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima, Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima i Konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda (Evropska konvencija) propisuju da svako ima pravo na slobodu izražavanja.
Navodi da postoje ograničenja ali da i ona moraju biti strogo utvrđena zakonom. Zakoni o lažima i klevetama donose se da se popravi atmosfera u kojoj se nalazimo. Ovi zakoni bit će rigorozni",  najavio je Milorad Dodik u novembru prošle godine.

"Nije problem da govorite istinu i svakome treba omogućiti da govori istinu, ali ova količina laži, podmetanja i izmišljanja u javnom prostoru totalno je zgadilo i mentalno opteretilo značajan dio stanovništva i to je na kraju nešto što je došlo sa strane. Ali na toj strani tamo imaju zakoni koji to zabranjuju, a nama nisu dali prije nekoliko godina da to uvedemo, ove godine ćemo to uraditi, veoma brzo ćemo to uraditi, neka se buni ko god hoće", zaprijetio je.

Ironično, ali ukoliko se Nacrt usvoji pravosuđe bi među prvima trebalo njega (Dodika) krivično goniti zbog brojnih uvreda izrečenih na račun novinara, te domaćih i međunarodnih zvaničnika

Nacrt predviđa da će kleveta biti kažnjavana novčano, ali visina propisanih kazni svjedoči da se radi o potpunom suzbijanju izražavanja i slobode medija u RS.

Član koji precizira da će onaj ko uvrijedi drugoga biti kažnjen ogromnom novčanom kaznom, imat će značajan uticaj na novinare, smatra Anida Sokol u izjavi za Žurnal: 

"Naročito u Republici Srpskoj, gdje je visok nivo samocenzure među novinarima. Istraživanja govore da se samocenzurišu upravo iz straha da će to dovesti do posljedica. Iako je kleveta dekriminalizovana, ti sporovi se koriste za uticaj na slobodu izražavanja. Kod nas je i ogroman broj političara koji tuže novinare. Određeni mediji stalno dobijaju tužbe, a zamislite tek sada kako će se koristiti jer su zakoni onih koji tuže na strani vlasti. Oni štite osobe na vlasti a ne novinare i novinarke. Također, ovo može uticati i na građane u RS-u, jer ako bilo šta iznesete na društvenoj mreži, naprimjer, može se desiti da vas krivično gone i kazne. "

Upravni odbor BH novinara upozorava da proces kriminalizacije klevete koji su pokrenule vlasti u Republici Srpskoj predstavlja otvoreno gušenje slobode medija i nezavisnog, istraživačkog novinarstva u tom entitetu. Činjenica da su vlasti RS-a odlučile kroz izmjene postojećeg zakona odrediti čak i visinu novčanih kazni za klevetu, te da su predviđene kazne znatno veće od iznosa koje su sudovi u BiH do sada presuđivali po tužbama za klevetu, predstavlja ništa drugo do institucionalni pokušaj zastrašivanja novinara i medija, posebno onih koji kritički pišu o potezima vlasti, gušenje slobode medija i uvođenje (auto)cenzure, o čemu je pisao i Žurnal. 

"Naglašavamo da pojedini političari iz Federacije BiH također podržavaju kriminalizaciju klevete i za očekivati je da ukoliko Republika Srpska usvoji pomenute izmjene i dopune Krivičnog zakona, isto će se desiti i u Federaciji BiH. Još jednom podsjećamo da je u svom izvještaju za 2022. godinu Evropska komisija od bh. vlasti zatražila da garantuju slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara/ki kao jedan od temeljnih uslova na putu ka članstvo u Evropskoj uniji."

Nacrt zakona ide u javnu raspravu, pa tako postoji mogućnost da se zaustavi ponovna kriminalizacija klevete. Dolazi se spontano do zaključka da će ovaj zakon vlastima ali i "kadijama" dati odriješene ruke i ostaviti ogroman prostor za zloupotrebe i progon neistomišljenika pa bilo to da su u pitanju građani ili političari. 

Hoće li se teror vlasti preliti i na "laži" političara?

Drama u nastavcima Stanivuković - Vukanović obmanjuje javnost o slobodi govora: Kako je serijal počeo? 

Drama ili kako neki mediji predstavljaju "sapunica" između narodnog poslanika Nebojše Vukanovića i Draška Stanivukovića gradonačelnika Banja Luke, počela je mnogo ranije, kako navodi Vukanović "Draškovom simbiozom sa režimom". 

Naime, 4. marta, Vukanović je na svom blogu objavio tekst pod nazivom "Tajno „krštenje“ i sastanak Draška u vladinoj vili na Jahorini". Vukanović, između ostalog kritikuje Stanivukovića i tvrdi da se "krije i tajno sastaje sa čelnicima režima. Tako je ove sedmice tajno, sa kapuljačom na glavi, posjetio luksuznu vilu Vlade Republike Srpske na Jahorini, koju koristi za sastanke Milorad Dodik, Željka Cvijanović i Radovan Višković."

Nakon toga, prvi čovjek Banja Luke, kako sam navodi, prijavio sebe o nepostojećem krovu na teniskom terenu, koji je navodno plaćen više od 1.000.000 KM.

"Falsikovana faktura od 1.000.000 KM i opet je bila dovoljna jedna poruka sa nepoznatog broja. Nije poslao ni upit Gradu da provjeri te ,“povjerljive i šokantne informacije“. Kažu da je brzoplet i naivan, pa me brzopleto i naivno optuži da sam ukrao 1.000.000 KM."
, napisao je Stanivuković uz snimak koji je objavio na društvenim mrežama. 

Nije mnogo trebalo, stigao je odgovor Vukanovića. 

"Podmukli spletkaroš izjavio je kako je otišao na Jahorinu na sastanak PDP-a 28.2. i uz put snimio video-podvalu i propali pokušaj da me diskredituje, ali činjenice govore da toga dana nije bilo nikakvog partijskog sastanka. Istog dana predsjednik PDP-a Branislav Borenović bio je sa poslanicima i delegatima Parlamenta BiH na sastanku u Brčkom, a niko od funkcionera, niti od neka stranica PDP-a nije objavila da je bio sastanak, pa je pitanje da li se on uopšte dogodio, jer je poznato da Simbioza voli da se slika." napisao je Vukanović.

Kaže da se iz PDP-a niko nije oglasio kako bi osudio ovakve niskosti i podlosti te da im ostavlja rok još danas ili će ti ljudi snositi posljedice i biti sa Stanivukovićem u istom košu.

"Prva neka se za kanonadu pripremi Mirna Savić Banjac, desna ruka podmuklog spletkaroša, skromna podvižnica i trojeručica koja grabi tri plate, u Narodnoj skupštini, Muzičkoj školi i Gradu Banjoj Luci… Toliko sam se toga nagutao nekorektnosti i noževa u leđa zbog „opšte stvari“, prešutio i prelazio preko mnogih udaraca funkcionerima PDP-a, od tužbi, napada i gađanja diktafonom Slavka Vučurevića, udaraca u Narodnoj skupštini i potezanja noža na mene u restoranu Hotela Bosna u pauzi sjednice od strane prethodnog šefa Kluba PDP-a Perice Bundala, jer sam branio Jelenu i Draška tokom sjednice o Pelješkom mostu, do javnih pljuvanja njihovih poslanika i posljednjih podvala Stanivukovića, da je dosta za 3 života. Svima sam se nesebično davao, borio bez ijedne riječi i uslova, ginuo za Draška 2020, sad Jelenu, ranije Ivanića 2014. i 2018. godine, i ako ništa drugo zaslužio sam poštovanje. Očito da mene i moje saradnike nisu cijenili dovoljno, jer smo se uvijek povlačili zbog opštih stvari i davali punu podršku bez uslova, a sada će morati da nas se plaše, dobro vode računa jer su prepunili čašu.", zaključio je Vukanović.

Zatim je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković nastavio sa YouTube serijalom o Nebojši Vukanoviću, koji je dva puta, kako navodi "nasjeo na neprovjerenu informaciju" i objavio je.

Stanivuković je objavio novi video u kome pokazuje navodno falsifikovanu fakturu za izgradnju krova na sportskoj areni koja se gradi kod Parka "Mladen Stojanović" u Banjaluci.

Dokument i vijest o tome objavio je Nebojša Vukanović na svom blogu. Gradonačelnik Banjaluke tvrdi da je Vukanovićev dokument lažan te da su cifre i pečati promijenjeni. 

"Kako će firma za izgradnju puteva MG Mind da napravi fakturu za krov?", pita Stanivuković.

Dok prepirka ne dobije svoj nastavak, postavlja se jedno vrlo važno pitanje a to je da li Stanivuković pod palicom režima "žrtvuje" svog dojučerašnjeg saborca da bi uz pomoć izrežirane drame pokazao javnosti do čega dovodi sloboda govora? 

Na tu temu se oglasio i Vukanović. 

"Nisam objavio ništa lažno, to što mi je on poslao fotografije, sam sebe, da ulazi u vilu i stavio kapu, pošto nisam mogao da provjerim s kim je bio, napisao sam tekst da je bio u vili i da kaže s kim je bio u vili. Oni mene pokušavaju ismijavati da sam objavio nešto provjerljivo.", kazao je na svom blogu Vukanović. 

"Ovo je priprema Dodiku za nametanje zakona o kleveti jer jasno je da će sada reći vidiš kakav je. Zakon je usmjeren protiv mene...", kazao je između ostalog Vukanović.


(Piše: Erna Hadžić) 

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.