21.3.2023. 15:20
22
Tužilaštvo ipak na kraju odlučilo, Senat oduzeo: Tužilaštvo već uveliko ima dokaze o krivičnoj odgovornosti Sebije Izetbegović ali i Medicinskog fakulteta UNSA?
FOTO: Interview.ba
Senat Univerziteta u Sarajevu poništio je 6. marta zvanje magistra medicinskih nauka Sebiji Izetbegović, prije toga je i Tužilaštvo KS od inspekcije zatražilo dokumente o provjerama zvanja direktorice KCUS-a.

Sticanjem zvanja magistra na Medicinskom fakultetu Sebije Izetbegović se bavila i Komisija za analizu prikupljene dokumentacije u predmetu provjere vjerodostojnosti isprava vezanih za postdiplomski studij i prije nego što je Senat donio odluku o poništenju zvanja magistra. 

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove potvrdila je za N1 da je Sektor kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo po nalogu Kantonalnog tužilaštva KS, uputio zahtjev za dostavu i dokumentacije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS, u vezi sa postupanjem kantonalnih prosvjetnih inspektora za visoko obrazovanje u postupku inspekcijskog nadzora na Univerzitetu u Sarajevu-Medicinski fakultet.

Nadzor se, kako kažu, odnosi na akademska zvanja Sebije Izetbegović, direktorice KCUS-a i zastupnice u Skupštini KS.

Navedeni inspekcijski nadzor odnosi se na predmet Inspktorata prosvjetne inspekcije koji je proveden na okolnosti sticanja naučnog stepena magistra i doktora nauka kandidata Sebije Izetbegović, te ispunjavanja uslova za izbor asistenta/višeg asistenta u skladu sa tada važećim propisima. U vezi sa navedenim KUIP će, kao i u svim slučajevima, postupiti u skladu sa članom 107. Zakona o inspekcijama KS, shodno kojem su kantonalne inspekcije dužne sarađivati sa drugim državnim organima, pravnim licima, udruženjima, sredstvima javnog informisanja, građanima i drugim subjektima u pitanjima od značaja za efikasno provođenje propisa nad kojima vrše inspekcijski nadzor kao i radi sprečavanja i otklanjanja štetnih posljedica”, navedeno je za N1.

Rifat Škrijelj, rektor UNSA, kazao je nakon što je Sebiji Izetbegović odlukom Senata poništeno akademsko zvanje magistra medicinskih nauka, da na Medicinskom fakultetu u Sarajevu može imati posljedice da izgubi posao profesorice.

Na fakultetu može imati posljedice, odnosno da izgubi posao profesorice UNSA, jer je na UNSA sklopila ugovor o radu sa dijelom radnog vremena. Na poziciji koju obnaša na KCUS-u ne znam da li može imati posljedice, ne znam njihove ugovore”, istaknuo je u svojoj izjavi za novinare. 

Ponovio je da ovo može dovesti u pitanje status redovne profesorice, a to zvanje traje do odlaska u mirovinu.

Nakon sastanka sa pravnicima, upozoren sam da je član zakona 77. izričit i da decidno kaže da je visokoškolska ustanova obavezna ovo poništiti te da ako čekamo da donosimo novi statut može se dovesti u pitanje kompletna procedura. Povinovao sam se mišljenju pravnika. Ne isključuje se mogućnost da Tužilaštvo utvrđuje eventualnu krivičnu odgovornost. Mi ćemo analizu uputiti prema osnivaču, odnosno Ministarstvu za visoko obrazovanje, jer  moraju znati šta se ovdje događa, jer je ovo osjetljivo pitanje. Nekada su odluke teške i gorke, ali se moraju donositi”, naveo  je Škrijelj.

Sporno je, kazao je, jer diploma magistra nije dostavljena fakultetu i ne postoji.

Od petka Izetbegović javno prijeti preko medija i volio bih da je umjesto toga pokazala diplomu magistra”, rekao je Škrijelj, dodajući:

“Diplomu magistra nemati, a prijavljivati se na konkurse, ostvarivati pravo za napredovanje u akademskom smislu, biti mentor, to nije jednostavno, a to nije pošlo za rukom svakome.”

Kazao je i da ne postoji uvjerenje o položenim ispitima u Zagrebu koje bi trebalo da prati one zapise u indeksu, koji postoje u formi kopije dostavljene Univerzitetu.

Dobili smo od Sveučilišta iz Zagrebu zvaničan akt, u kojem nas obavještavaju da ne mogu potvrditi vjerodostojnost tog indeksa, niti izdati uvjerenje o položenim ispitima, jer ne postoji dokumentacija u dosjeu”, rekao je Škrijelj, dodajući da isto to nije nađeno na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

U svom gostovanju, novembra prošle godine, na Face TV-u kod Senada Hadžifejzovića, Škrijelj je tada govorio kako Senat ima pravo oduzeti zvanje. 

"Senat ima pravo oduzeti zvanje, ali ne može to uraditi bez odluke Tužilaštva. Sami možemo utvrditi etičku i disciplinsku odgovornost, ali krivičnu ne. Lako je otići u Zagreb, a još lakše je da Medicinski fakultet dostavi Uvjerenje iz Sarajeva. Izetbegović je odgovorna ako je lično počinila djelo, a ako fakultet nema kompletnu dokumentaciju, onda je odgovoran taj fakultet. Ne mogu profitirati od ovoga, jer nemam pravo na treći mandat",  rekao je Škrijelj u Centralnom dnevniku na Face televiziji.

Po riječima Škrijelja, Tužilaštvo već uveliko ima dokaze o krivičnoj odgovornosti Sebije Izetbegović ali i Medicinskog fakulteta UNSA? 

Zakon vrlo jasan

Dakle, krivotvorenje indeksa i dokumenata sa fakulteta jeste krivično djelo po Krivičnom zakoniku Federacije BiH.

Članom 372. Krivičnog zakona Federacije BiH propisano je krivično djelo krivotvorenja isprave, koje uključuje krivotvorenje, falsifikovanje, izmjenu, uništavanje ili sakrivanje isprave, kao i upotrebu lažne isprave ili učestvovanje u njenom korištenju.

Indeks i diploma fakulteta predstavljaju zvanične isprave koje potvrđuju sticanje određenog obrazovanja, te ukoliko se one krivotvore ili falsifikuju, to predstavlja kršenje zakona i može biti kažnjivo.

Takođe, članom 373. Krivičnog zakona Federacije BiH propisano je krivično djelo krivotvorenja službene isprave, koje se odnosi na isprave koje se izdaju od strane službenih organa, institucija ili organizacija. Ukoliko se indeks ili diploma fakulteta smatraju službenom ispravom u određenom kontekstu, krivotvorenje istih može se smatrati krivičnim djelom krivotvorenja službene isprave.

Može li odgovarati i za protupravnu imovinsku korist? 

I tu je jasan član 394. Krivičnog zakona Federacije:

Ko s ciljem da sebi ili drugom pribavi protupravnu imovinsku korist, dovede koga lažnim prikazivanjem ili prikrivanjem činjenica u zabludu ili ga održava u zabludi i time ga navede da na štetu svoje ili tuđe imovine što učini ili ne učini, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine. Ako šteta prelazi 30.000 KM, a učinitelj je postupao s ciljem pribavljanja imovinske koristi takve vrijednosti, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

U Kantonalnu inspekciju stigla prijava: Ostaje li Sebija Izetbegović i bez doktorata?

Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove u Sarajevu stigla je prijava za poništenje doktorata direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebije Izetbegović, potvrđeno je mnogim portalima. 

Kako se navodi u prijavi, Izetbegović nije ispunila obaveze na postdiplomskom studiju, a Inspekcija će zahtijevati od Rektorata da poništi diplomu.

Sebija Izetbegović se oglasila na društvenim mrežama i umjesto diplome magistra nauka, objavila odgovor iz Medicinskog fakulteta, Uvjerenje iz 1996. godine te poruku:

"Od 1097 magistara, njih 510 nije podiglo diplomu jer je fakultet nije odštampao niti ih pozvao da je preuzmu. Umjesto toga, fakultet je izdao uvjerenje o položenom magistarskom ispitu koje je magistrima bilo dovoljno i važilo je kao diploma".

Izetbegović je objavila još i faksimil uvjerenja iz juna 1996. godine koji precizira kako je ona položila sve ispite i ispunila sve ostale obaveze na postdiplomskom studiju iz osnovi Medicinskih istraživanja - Eksperimentalna medicina Medicinskog fakulteta u Sarajevu.

Bez obzira što je Sebija Izetbegović objavila faksimil uvjerenja iz 1996. godine, u slučaju poništenja njenog akademskog zvanja su i dalje sporne ocjene ispita sa magisterija na Medicinskom fakultetu Sveučilištva u Zagrebu. 

Hipotetički rečeno, ukoliko univerzitet izda lažno uvjerenje, to može predstavljati krivično djelo falsifikovanja isprave, koje je regulisano Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine.

Prema članu 386. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, "ko falsifikuje službenu ili poslovnu ispravu ili drugi službeni dokument ili upotrebljava lažnu ispravu ili dokument, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina".

Ukoliko se utvrdi da je lažno uvjerenje izdato sa namjerom da se prevari neko lice ili da se prikrije neka činjenica, to bi takođe moglo predstavljati krivično djelo prevare ili krivotvorenja službene isprave, koje su takođe regulisane Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine.

(Piše: Erna Hadžić) 

22
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2022, Source d.o.o.