30.3.2023. 14:54
1
Izvođačima radova na glavnim terenima u BiH smetala i vrućina i hladnoća, a NSBiH odbio kompaniju koja je radila terene u Kataru: "I na Koševu trava nije odradila svoje"
FOTO: Facebook/Bordo porodica
Skoro svakodnevno isplivaju novi detalji u vezi problema oko postavljanja novog travnjaka na stadionu Asim Ferhatović Hase. Sve više fotografija i videa se pojavljuje sa stadiona Koševo u posljednja 24 sata, o stanju terena, a govori se o tome da Bordo klub neće moći, kako je to najavljivao, svoj povratak na stadion Asim Ferhatović – Hase moći napraviti u utakmici protiv dobojske Sloge.

Jedan od video klipova koji trenutno kruži fudbalskom zajednicom u Bosni i Hercegovini je onaj koji prikazuje koliko zapravo željeza ima u samom hranidbenom sloju terena.

To najbolje pokazuje jedan od radnika, koji magnetom prelazi preko otkrivene površine donjih slojeva terena.

Ono što iznenađuje jeste da je visoka koncentracija željeza u tlu odranije poznata stvar, jer su iz “Centra za sport i rekreaciju” još u decembru prošle godine tražili analizu zemljišta koje se trenutno koristi kao hranidbeni sloj za travnjak. Tada je analiza podijelila eksperte, jer je hemijski nalaz pokazao da se zemljište uzeto za gradnju terena ne može smatrati hranidbenim slojem za travnjak zbog prisustva teških metala i vrlo alkalične reakcije.

Ipak, tlo je na kraju dobilo prolaznu ocjenu, a cijenu svega izvođači, N/FS BiH, a na kraju i sam FK Sarajevo plaćaju sada.

Ukoliko se desi najgori mogući scenario, tj. da se travnjak mora ponovo podići, a harnidbeni sloj zamijeniti, to će dodati još vremena na gradnju terena, a FK Sarajevo će i nardeni period, vjerovatno do kraja sezone, provesti igrajući na neutralnim terenima, o čemu je bilo riječi na N1. 

Analiza koja je ukazala na probleme ipak prihvaćena 

Naime, predstavnica JU Centar za sport i rekreaciju Belma Jugo obratila se sredinom novembra prošle godine Federalnom zavoda za agropedologiju za hemijsku analizu uzorka zemljišta. 

Zahtjev se odnosio na hemijsku analizu zemljišta koje se planira rasuti na nogometnom terenu kao hranidbeni sloj ispod busena s prirodnom travom.

Tom prilikom tražili su ispitivanje na prisustvo teških metala, kiselosti, vodopropusnosti, plodnosti, granulaciju i biomasu.

Predstavnici Federalnog zavoda za agropedologiju su nekoliko dana kasnije izašli na stadion i obavili uzorkovanje. Uzet je jedan prosječni uzorak sa šest-sedam gomila deponovanog materijala.

Nakon obavljene analize zaključeno je da se ispitivani materijal ne može smatrati hranidbenim slojem prirodnog travnjaka i to zbog vrlo alkalične reakcije, vrlo niskog sadržaja humusa i fizioloških aktivnih elemenata azota, fosfora i kalija te prekograničnih, fitotoksičnih vrijednosti nekih teških materijala.

Visoka pH vrijednost umnogome umanjuje pristupačnost ovih teških metala biljkama, ali je ona sama nepovoljna za uzgoj travnjaka. Iz tog razloga su preporučili da se urade i analize biljkama pristupačnih oblika ovih teških metala.

"Pitamo se, zašto niko nije reagovao, iako su predsjedavajući općinskog vijeća Općine Centar gospodin Đozo i nekoliko vijećnika apelovali da im se dostavi ovaj nalaz, i da se ne dozvoli da se desi ovo što se danas dešava", stoji u objavi na stranici Bordo porodica.







Kako se pojavio problem sa podlogom na koji se očigledno prije ukazalo, sve u svemu je najjasnije da FK Sarajevo sigurno do kraja sezone neće nastupati na stadionu Koševo. 

Radnici firme koja je zadužena za prošivanje terena su obustavili radove. 

Predstavnik Nadzornog organa za izvođenje radova koji prati sve terene za Nogometni savez BiH, Nedim Ćehajić, tvrdi da je sve u redu, odnosno da je urađeno sve kao i na terenima u Tuzli i Mostaru.

"Sve su to gomile gluposti koje ne želim ni komentarisati. Podloga je definitivno tvrda i iz nekog razloga je tvrđa nego na ostalim terenima. Nekog valjanog razloga nema. To je ostalo da riješe suizvođači radova. Oni će to u narednih dan, dva riješiti. Iz nekog razloga je tvrda podloga. Nema rezonskog objašnjenja jer je sve rađeno kao i na drugim terenima. Trenutno traže rješenje kako da to naprave i riješe podlogu. Jedni su pripremali, drugi radili. Ugrađeni su materijali kao i u Tuzli i Mostaru. Dakle, sve je ponovljeno. Teren je prezimio, što može imati utjecaja na stvrdnjavanje podloge u ova četiri mjeseca", rekao je Ćehajić te dodao: 

"Kada nađu rješenje, onda ćemo moći prognozirati kada će se sve završiti. Bitno je da se završi kako treba. Korijen je počeo da raste. To sam se uvjerio prošle sedmice. Ovih 15 dana kako je otoplilo počelo se rješavati. Nije se ni očekivalo, barem što se mene tiče, da se utakmice mogu igrati prije kraja aprila. Imali smo hladan januar i februar, trava nije mogla da odradi svoje. To što bi neko želio igrati ranije, to je druga stvar."

Poslali smo upite i izvođačima radova te do zaključenja ovog članka nismo dobili odgovore.

Stadion Veleža trebao je biti spreman za igru do 5. augusta prošle godine 

Rekonstrukcija terena na stadionu nogometnog kluba Velež u Mostaru, koja je trebala biti okončana do 5. augusta, nakon probijenih rokova se izvodila "punom parom" i prema novoj dinamici radovi su trebali biti okončani do 3. septembra, prenijeli su mnogi portali. 

Predstavnik grčke tvrtke Hellasod koja izvodi radove Aleksandar Zrnić je kazao kako je do kašnjenja s izvođenjem radova došlo prvenstveno zbog promjene projektne dokumentacije i činjenice da se odjednom ušlo u radove na četiri bh. stadiona.

Pored stadiona Rođeni u Mostaru, radove su izvodili na stadionima u Banjoj Luci, Tuzli i Sarajevu na Koševu prema ugovoru s Nogometnim savezom BiH, a u najvećem gradu na Neretvi je problem na gradilištu stvarao rekordni rast temperatura zraka koje su prelazile 40 stupnjeva.

"Međutim, sada su radovi u tijeku i odvijaju se prema planiranoj dinamici, tako da planiramo sve završiti i travu postaviti do 3. rujna", kazao je Zrnić za Klix.ba.

Objasnio je tada kako je do iskopana određena dubina i da su postavljeni drenažni sustavi, nasute frakcije od osam do 16, te frakcija od četiri do osam i da je postavljen sustav za prskalice.

"Pripremni zemljani radovi za postavljanje trave će ići po redovnoj dinamici do 23. kolovoza, a u subotu se planira postavljati hranidbeni sloj u visini od dva do pet centimetara, na koji ide trava. Tako da bi sve trebalo biti završeno do 3. rujna. Nakon toga će trebati 10 do 15 dana da se trava 'uhvati' i pričvrsti za hranidbeni sloj da bi se moglo normalno igrati", pojasnio je Zrnić. 

Također je naglasio da ovu dinamiku radova mogu poremetiti vremenski uvjeti, navodeći kako se za vrijeme ekstremno visokih temperatura koje su tih dana bilježene u Mostaru ne može travu postavljati i da je to ono što može zakomplicirati situaciju.

Međutim, prilikom posjete terenu u augustu prošle godine, navodno je ekipa portala Klix.ba ustanovila da je stanje sasvim drugačije jer su zatekli radnike kako iskopavaju cijevi za drenažu koje su postavljene pogrešno te saznali da se tijekom izvođenja radova neki postupci zbog nastalih pogrešaka ponavljaju i više puta.

Zbog toga su i sami radnici bili skeptični po pitanju rokova za skori završetak radova.

"Ako se na ovom stadionu zaigra utakmica tijekom ove sezone bit će dobro", navodno je rekao jedan od radnika na stadionu Rođeni u Mostaru.

Predsjednik FK Velež Senad Husnić tada je podsjetio da se sa radovima počelo 14. juna da je prema ugovoru stadion trebao biti završen 5. augusta, odnosno da je od tada FK Velež trebao imati stadion na raspolaganju. On je tada istakao da je kašnjenje radova uzrokovalo ogromne štete mostarskom klubu. 

Osim stadiona Rođeni, ugovorom je obuhvaćena prva faza radova u 2022. godini za još četiri stadiona - Gradski stadion Banja Luka, stadion Tušanj Tuzla, stadion "Asim Ferhatović Hase" Sarajevo i stadion Zrinjskog.

Probijeni su svi rokovi te su se tek 9. januara Rođeni vratili na stadion. Zašto su radovi toliko kasnili? 

Teren stadiona Tušanj tek završen u februaru 

Radovi na rekonstrukciji terena stadiona Tušanj, koji su počeli u julu 2022. godine, trebali su biti završeni za dva mjeseca.

"Već smo utvrdili da su rokovi za završetak radova na projektu “Potpuna rekonstrukcija glavnih terena Premijer lige BiH” probijeni i da se nastavak radova pomjerio za nekoliko mjeseci. Nakon polaganja travnate podloge te tretiranje iste u smislu prehranjivanja, košenja, zalijevanja i valjanja trebalo se pristupiti šticovanju, odnosno šivenju umjetne trave. Trenutno vremenski uslovi ne dozvoljavaju šticovanje, jer korijen položene travnate podloge nije dovoljno čvrst i jak. Predstavnici NS BiH su strogo protiv nastavka radova, odnosno šivenja umjetne trave dok se optimalni uslovi ne budu stekli i vegetacija ne bude dominantnija u odnosu na sadašnje stanje. Kakvo je sada stanje i vremenski uslovi koji nas očekuju u narednom periodu, vjerovatno će se šticovanju pristupiti februar ili mart 2023. godine.

Od radova na projektu ostalo je da se spoji elektro ormar sa automatikom na trafostanicu JU “Gradski stadion Tušanj” Tuzla i iskop i polaganje stopa za čahure za golove. Iskreno se nadamo da će u narednom periodu izvođač radova, firma Hellasod imati adekvatne uslove za nastavak radova te da ćemo na proljeće imati idealan teren za nastavak drugog dijela Mtel Premijer lige BiH za sezonu 2022/2023.

Dok se ne preda glavni teren stadiona Tušanj, uposlenici Hellasoda su obavezni održavati teren, prehranjivati sa odgovarajućom prehranom i valjati sa odgovarajućom mehanizacijom. Velika su sredstva uložena, ne samo od strane NS BiH već i iz budžeta Grada Tuzla da bi se ponašali indolentno prema načinu i konačnom ishodu pri izvođenju radova na glavnom terenu JU “Gradski stadion Tušanj” Tuzla."
, pisalo je na zvaničnoj stranici Stadiona Tušanj u Tuzli. 

Međutim, zbog mnoštva problema i zastoja u radu koje je najvećim dijelom prouzrokovao izvođač radova, radovi su tek okončani prije dvadesetak dana. 

Tako na stadionu Tušanj nije odigrana utakmica Kupa Bosne i Hercegovine između Slobode i Sloge iz Doboja, a nije ni prvi sljedeći prvenstveni meč između Tuzla Cityja i Veleža. U tom trenutku je rečeno je da golovi na stadionu nisu postavljeni i da se čeka ljepše vijeme, koje je u  međuvremnu došlo, a jedan od problema je i da grijanje terena nije bilo spojeno na trafo stanicu, navodi portal tuzlainfo.ba

Radovi su kasnili zbog tri izvođača, Vico odbio žalbu

Kada je N/FS BiH odlučio dodijeliti posao izvođačima WICKR GROUP a.s. iz Češke, HELLASOD SA iz Grčke i TARKET SPORTS B.V., konkurentski konzorcij Support in Sport Eastern Europe Insaatve Spor Hizmeltleri Anonim Sirketi uputio je žalbu na Odluku.

N1 televizija je u posjedu dokumenta koji je kao odgovor poslat kompaniji koja se žalila na Odluku, a koju je potpisao predsjednik N/FS BiH, Vico Zeljković, u kojem se obrazlaže zbog čega se odbija njihova žalba.

U kratkom zaključku Nogometni/Fudbalski Savez Bosne i Hercegovine tvrdi da žalba gore navedene kompanije nije osnovana, dok u obrazloženju navodi razloge.

Prvi dio obrazloženja sada je glavni razlog kašnjenja realizacije projekta “Potpuna rekonstrukcija glavnih terena na stadionima Premijer Lige BiH”. Naime, u žalbi Support in Sport Eastern Europe Insaatve Spor Hizmeltleri Anonim Sirketi naveo je kako je rizično posao dodijeliti konzorciju tri različite kompanije, umjesto jednoj iskusnoj, zbog kašnjenja u radu koja bi mogla uslijediti.

Odgovor Vice Zeljkovića bio je sljedeći: “Podnosilac žalbe nadalje navodi da nije realno da se cijeli posao obavi za 30 dana, navodeći da je samo za hibrid potrebno najmanje 10 dana, uz to ne navodeći dokaze kojima potkrepljuje svoje navode”, rečeno je u Odluci, a zatim ponuđen skandalozan “argument” zbog čega je kompanija odbijena.

“Naime, u vezi sa prednje navedenim, a uvidom u tendersku dokumentaciju, Izvršni Odbor NS/FS BiH je utvrdio da tenderskom dokumentacijom nije predviđena donja granica, odnosno najmanji broj dana ispod kojeg broja dana bi se izgradnja jednog terena mogla smatrati nemogućom. Shodno prednje navedenom ponuđačima je ostavljeno na dispoziciju da slobodno procijene vremenski rok koji im je potreban za izvršenje radova na način kako su to opisali u svojoj tehnologiji, te datoj ponudi” piše između ostalog.

To u praksi znači da je pobjednički konzorcij, WICKR GROUP a.s. iz Češke, HELLASOD SA iz Grčke i TARKET SPORTS B.V. mogao kao rok izvođenja radova navesti i dva dana, bez obzira koliko to zdravorazumski nemoguće izgledalo, ali bi svejedno dobio više bodova i posao od N/FS BiH. Rok izgradnje ujedno je bio i odlučujući faktor u tome kome će bh. kuća fudbala dodijeliti poslove izvođenja radova.

Kompanija koja je na kraju odbijena navela je kako bi njihove reference gradnje terena za Svjetsko prvenstvo u Kataru također trebalo biti bodovano, budući da je Support in Sport Eastern Europe Insaatve Spor Hizmeltleri Anonim Sirketi za Mundijal izgradilo terene za sedam od ukupno osam novih stadiona na kojima su ove zime igrale najbolje reprezentacije svijeta, navodi N1. 

Bez obzira na tu činjenicu N/FS BiH odlučio je posao dati kompanijama koje su probile sve moguće rokove.

(Piše: Erna Hadžić) 

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.