6.4.2023. 13:36
3
SDA i dalje grčevito brani Fadila Novalića zbog uloge Sebije Izetbegović u čitavoj priči?
FOTO: ARHIV
Fadil Novalić, i dalje aktuelni premijer Federacije Bosne i Hercegovine, prvostepeno je osuđen na četiri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja pri nabavci kineskih respiratora tokom pandemije COVID-19.

Sud BiH je u srijedu, 5. aprila, izrekao prvostepenu osuđujuću presudu Novaliću i drugooptuženima - suspendiranom šefu Civilne zaštite FBiH Fahrudinu Solaku, te vlasniku poljoprivredne firme "Srebrena malina" Fikretu Hodžiću.

Solak je osuđen na šest godina zatvora zbog zloupotrebe položaja i krivotvorenja dokumenata, a Hodžić na pet zbog zloupotrebe položaja. Firma "Srebrena malina" morat će platiti i odštetu u iznosu od 200.000 KM. 

Hronologija dešavanja: Grčevita borba za respiratore kao da sutra nema 

April 2020. godine, stotinu respiratora u fokusu javnosti. Procedure kupovine, verifikacija, upotreba u bolnicama i kliničkim centrima širom Federacije. 

April 2023. godine, presuda u sudskom procesu koji se vodio pred Sudom BiH. 

Nepoznate i misteriozne upale pluća u Kini o kojima su mediji izvještavali početkom marta 2020. godine, došle su i u Bosnu i Hercegovinu te je uslijedio lockdown, puste ulice i testiranja. 
Fadil jedan respirator plaćao 53.700, a najskuplji bili 35.000 eura | Avaz
Vlast u Federaciji BiH pandemiji se suprotstavlja kupovinom kineskih respiratora ACM812A.

"Stotinu respiratora, koji predstavljaju sami vrh ponude u ovoj branši"., kazao je tada premijer Federacije BiH, Fadil Novalić, 25. aprila 2020. godine kada je na aerodromu "dočekao" respiratore. 

Mnogo je polemike u javnosti ali i medijima vođeno da li upotrebljivi ili nisu te kako su kupljeni. 

"Ne vidim svrhu polemisanja o načinu nabavke, treba da budemo ponosni na Vladu Federacije BiH"., kazala je tada Sanita Alagić, pomoćnica direktora FUCZ. 

"Zakon je jasan, zakonske procedure, one su u ovom slučaju prekršene", bio je jasan Đenan Salčin samo mjesec dana nakon sporne nabavke. 

Respiratori su verifikovani, uz upozorenje Verlaba da se smiju koristiti za ono za što je proizvođač propisao.

"Sve dok imamo ovaj certifikat, nećemo povući respiratore."
, navela je Sebija Izetbegović godinu dana poslije kada je već proces u Sudu BiH počeo. 

BHRT je poslao upite ka 15 bolnica u Federaciji Bosne i Hercegovine, sa konkretnim pitanjem da li su preuzeli, da li koriste i u koje svrhe respiratre ACM812A kupljene u aprilu 2020. godine? Odgovorilo je osam bolnica.

"Respiratori nisu koristili u intenzivnim njegama. Bili su raspoređeni na odjele gdje su se mogle koristiti neke od funkcija. Trenutno se ne koriste, jer imamo dovoljno respiratora za intenzivne njege", naveli su iz Bolnice u Zenici.

Opća bolnica Tešanj preuzela je respiratore, koji nikada nisu stavljeni u funkciju. Nije bilo potrebe za korištenjem, jer su korišteni oni koje je Bolnica imala u svom vlasništvu.

Županijska bolnica u Orašju preuzela je tri respiratora. Navedeni respiratori se ne koriste.

Bolnica Gračanica je zaprimila respiratore. Izvršena je verifikacija. Zbog spora koji se vodi u vezi s njihovom upotrebom, stavljeni su u pripremu do završetka spora.

Respiratori u UKC-u Tuzla nisu nikada korišteni. Dobili su certifikate. Uskladišteni su na za to predviđeno mjesto.

Bolnica Bihać nije preuzela respiratore. Stručni tim je odbio prijem navedenih.

Hrvatska bolnica fra Mato Nikolić ih je zaprimila, no nikada nije koristila. Respiratori su vraćeni.

SKB Mostar nije prihvatila navedene respiratore.

Ostale bolnice nisu odgovorile na upit. Pa ni najveći klinički centar - sarajevski.

Sa prestankom pandemije i respiratori su prestali biti deficitarna medicinska oprema. Ovi ACM812A trenutno stoje u skladištima. Iz odgovora bolnica širom Federacije BiH, može se vidjeti da su kupljeni i neiskorišteni.

Uloga Sebije Izetbegović 

Od početka afere o kupovini 100 kineskih respiratora ACM 812 A nameće se pitanje uloge direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović.

Objavljen snimak svjedočenja Sebije Izetbegović: “Ne sjećam se da sam  konkretno razgovarala s premijerom” | Tuzlanski.ba

Ona je još tokom svjedočenja 24. marta, na pitanje tužilaca da li se izjašnjavala o kvalitetu kineskih respiratora nabavljenih preko Srebrene maline, izjavila da je “ginekolog i da se ne bavi respiratorima”.

No, poruke koje su premijer FBiH Fadil Novalić, sekretarka Vlade FBiH Edita Kalajdžić i bivši šef Novalićevog kabineta Hasan Ganibegović razmjenjivali u poslovno/privatnoj viber grupi GENSEK govore upravo suprotno, navodi Žurnal. 

"Seb. zove, loši respiratori, užas, u ogromnom smo problemu ako je to tačno, a jeste garant", poruka je koju je Kalajdžić uputila u ovu grupu 28. aprila prošle godine.

Za direktoricu Izetbegović, barem je ona tako svjedočila, ova poruka je "nejasna i nema njenog imena". 

“Ja sam Sebija. To je moje ime. Sebija Izetbegović. Nisam ja nikakva Seb”, odgovorila je Izetbegović tog 24. marta tužitelju Džerminu Pašiću. Dodala je da ona nije kvalificirana da komentariše kvalitet respiratora i da to mogu raditi samo reanimatolozi i anesteziolozi. 

Sedam mjeseci kasnije, Ganibegović i Kalajdžić su potvrdili ono što je svima već odavno bilo jasno - "Seb" iz poruke je direktorica Sebija Izetbegović.

Iako se direktorica KCUS-a, tokom svog svjedočenja, prisjetila da je sa komšijama i frizerkom razgovarala o tome da nam trebaju respiratori, ipak se nije mogla sjetiti da li je o tome razgovarala i sa premijerom. 

Međutim, poruke koje su nakon njenog svjedočenja prezentirali tužitelji govore upravo suprotno. 

"Šefe, čujte se vi sa Sebijom direktno oko cijene respiratora", stoji u poruci koju je Kalajdžić 18. marta prošle godine uputila Novaliću.

Kalajdžić je, svjedočeći 20. oktobra, ovu poruku objasnila na način da su “željeli da vide koliko koštaju respiratori, a da sama nije nikoga znala u kliničkim centrima”.

Tužitelj Pašić je od ove svjedokinje tražio da pojasni poruku: “Izgleda da nisu isporučeni ugovoreni respiratori. Šalje Sebija”, ali odgovor nismo mogli čuti jer je Sudsko vijeće uvažilo procesne prigovore odbrane.

No, jedno je, ipak, jasno – ni direktorica KCUS-a nije bila zadovoljna isporučenim respiratorima, tvrdi Žurnal. 

Uprkos tome dala ih je instalirati u KCUS i to nekoliko dana prije nego je svjedočila u Sudu BiH, a sve s ciljem dokazivanja su sporni kineski ACM 218 A “korisni i da spašavaju živote”. U tom pravcu je i išlo svjedočenje direktorice KCUS-a, a kasnije je u medijima podržavao i suprug Bakir Izetbegović:

“Taj respirator očito nije neka klasa, ali Jugo 45 i Stojadin je auto koje vas može spasiti, ne daj Bože da morate pobjeći iz neke situacije, a ne možete pješke".

Da se mišljenje Sebije Izetbegović uvažavalo i u vrijeme nabavke medicinske opreme pokazuje i poruka koju je, kako je ustanovljeno, Novalić proslijedio u viber grupu Gensek 24. marta prošle godine: “Morate brzo reagovati za 150.000 testova, jer će ih neko kupiti. Ja sam rekla da se rezervira za nas i sa Solakom razgovarala. Nemamo vremena za gubljenje”. Zatim slijedi nova poruke u kojoj samo piše “Sebija”, navodi Žurnal. 

Na tužiočevo pitanje da li ima saznanja da je pošiljalac ove poruke bila Sebija Izetbegović, Edita Kalajdžić je odgovorila da se “ne može sjetiti poruke, jedino se sjeća pritiska javnosti na Vladu FBiH”.

Odbrane u predmetu “Respiratori”, u kojem su optuženi premijer Novalić, suspendovani direktor FUCZ Fahrudin Solak, vlasnik Srebrene maline Fikret Hodžić i federalna ministrica Jelka Milićević, smatraju da se ime Sebije Izetbegović ne treba spominjati u ovom predmetu. S druge strane, tužilac Pašić je u nekoliko navrata istakao da se u ovom predmetu radi o “političkoj korupciji i utjecaju trećih osoba”.

Šta će biti sa Fadilovom tehničkom foteljom ukoliko do nje opet dođe ?


Praksa svugdje u svijetu je da političari koji se dovode u vezu sa kriminalom podnose ostavke. Osim u BiH. Svjedoci smo da su mnogi naši političari bili optuživani i osuđivani, ali nikada nisu ni pomislili da podnesu ostavku. Presuda protiv Novalića nije pravomoćna, niti je u presudi zatražena mjera zabrane obavljanja funkcije, tako da Novalić pravno gledajući može i dalje obavljati funkciju premijera.

Da li je ovo politička presuda?

Svaka politička stranka u BiH na ovakav način brani svoje članove. Po njima, niko od njih nikada nije kriv, i svaka presuda je obavezno politička, piše Žurnal. 

Da li ova presuda može uticati na formiranje vlasti?

Ne može. Ova presuda nije pravomoćna.

Kako je bivši predsjednik SDA reagovao na optužbe koje se odnose na članove stranke 

Iako je Novalićeva vlada odmah po izbijanju skandala suspendovala Solaka, u stranci aktuelnog premijera, SDA, nisu smatrali da i Novalić treba otići. Naprotiv, od izbijanja skandala, pa čak i nakon prvostepene osuđujuće presude, ta stranka podržava Novalića.

Iz SDA su se jučer oglasili nakon presude Novaliću, po matrici koju već 30 godina slušamo od skoro svih stranaka kada im se visoki funkcioner nađe u problemu sa zakonom. Samo je razlika da li se uz pojam ugroženosti vezuju Bošnjaci, Srbi ili Hrvati. Poručili da se radi o politički montiranom procesu, da je Novaliću proces montiran samo zato što je Bošnjak… Dobar dio saopštenja mogao bi se svesti na prostu rečenicu “pa kradu i Srbi i Hrvati, što njima ne branite”, piše Fokus. 

Zanimljivo je da u jednom dijelu, braneći Novalića, iz SDA praktički aboliraju i pravdaju sve sumnjive i kriminalne radnje za koje se vezuje ime lidera SNSD-a Milorad Dodika?!

Tako iz SDA kao dokaz da je protiv Novalića proces politički montiran navode “činjenicu da Tužilaštvo BiH ni u jednom drugom slučaju s kojim je javnost upoznata nije podiglo optužnicu. Nema optužnica i suđenja protiv čelnih ljudi entiteta RS za nabavke opreme i poljske bolnice u vrijeme pandemije, kao što ih nije bilo ni za vilu na Dedinju, ni za Pavlovića banku, ni za antiustavni referendum i niz drugih afera”.

Ono što je zanimljivo, a na što je u svojoj objavi na Twitter profilu podsjetila analitičarka Ivana Marić, jeste da je SDA nekada ranije zauzimala ipak malo drugačiji stav prema funkcionerima koji se nađu i na optužnici, a kamo li budu i osuđeni.

Marić je navela slučaj bivšeg federalnog premijera Nedžada Brankovića. Njega je vrh stranke "natjerao" da podnese ostavku nakon što se njegovo ime našlo na optužnici za kriminalne radnje. Tada je na čelu SDA bio Sulejman Tihić.

“Ako se pitate kako je SDA mogla pasti ovako nisko, sjetite se da je, dok je Tihić bio predsjednik SDA, svaki funkcioner SDA morao podnijeti ostavku čak i nakon što se potvrdi optužnica protiv njega. Tihić je 2009. natejrao Brankovića da podnese ostavku na mjesto Premijera FBiH”
, napisala je Marić, uz fotografiju na kojoj je vijesti iz tog perioda, a u kojoj je Branković potvrdio da je podnio ostavku i naveo razloge zašto je to učinio.

“Odluku sam donio nakon završenog Petog kongresa SDA, gdje izraz volje većine u Kongresu prihvatam kao podršku zahtjevu Predsjednika SDA Sulejmana Tihića, da podneseme ostavku na funkciju premijera Federaacije BiH”, poručio je tada Branković.

Političari u BiH nemaju obraza 

Izborni zakon BiH jasno kaže da mandat izabranom i imenovanom zvaničniku prestaje ukoliko je pravosnažno osuđen na kaznu zatvora šest mjeseci i veću.

Kazao je to za Radio Slobodna Evropa Vehid Šehić, bivši sudac i član Centralne izborne komisije BiH.

S obzirom na to da je u Novalićevom slučaju riječ o prvotepenoj presudi i da se ovo ne može primijeniti, Šehić ističe da je važno pomenuti da osim krivične, postoji i moralna, ali i politička odgovornost.

“Na Zapadu imate krivičnu odgovornost, imate političku odgovornost, imate moralnu odgovornost u političkom životu. Kod nas se uvijek pozivaju na presumpciju nevinosti, i jeste kada se govori o krivičnoj odgovornosti”, kaže Šehić ali i dodaje:

“Međutim, mi se moramo izboriti da postoji ta politička odgovornost. Ja ću vas samo podsjetiti, raniji predsjednik Njemačke koji je digao neki kredit prije nego je izabran za predsjednika. Pa se sumnjalo jer mu je prijatelj bio direktor banke, i on je odmah podnio ostavku. Kasnije je u postupku utvrđeno da je sve urađeno u skladu sa zakonom, ali je on smatrao da je ta činjenica dovela u pitanje kredibilitet i integritet ličnosti, a posebno funkcije koju je obavljao. Kod nas toga nema, što bi se narodski reklo – nema obraza.”

(Piše: Erna Hadžić) 

 
3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.