22.5.2023. 14:42
0
“Jedini izvor sreće za narod u BiH je sport, želim da budem uzor i radim stvari na pravi način": Musa na tronu Evrope
FOTO: Profimedia
Košarkaši Reala iz Madrida osvojili su titulu prvaka Evrope nakon što su u finalu savladali Olympiacos. Na tron se popeo i naš Džanan Musa ogrnut zastavom BiH, na ponos svih Bosanaca i Hercegovaca.

Utakmica je bila vrlo uzbudljiva, iako su Grci vodili gotovo cijelim tokom meča, Kraljevi su se na čudesan način održavali u životu i tri sekunde prije kraja dočekali su svoju šansu. Lull je tada postigao fenomenalan koš i donio je Realu pobjedu, a bili su to njegovi jedini poeni u finalu.

Real je tako postao 11. put prvak Evrope na nevjerovatan način, a naš Džanan Musa je u ovom finalu postigao šest poena uz četiri asistencije.

Na kraju utakmice uslijedilo je veliko slavlje Kraljeva, a Musa se ogrnut zastavom BiH domogao pobjedničkog pehara i zlatne medalje.

Musa cijeli Final Four igrao povrijeđen

Nakon velike pobjede Reala nad Olympiacosom, nove informacije, koje možda ne bismo nikada saznali, sada dolaze iz Kaunasa i iz tabora Madriđana. Naime, bh. košarkaš, Džanan Musa, cijeli Final Four igrao je povrijeđen. Kako saznaje N1 u pitanju je bila nezgodna povreda kvadricepsa koja Musi nije dozvoljavala da igra na svom nivou. Musa je bio pod tretmanima cijeli završni turnir, ali odustati od igranja nije htio. Ipak, nas košarkaš stisnuo je zube i sasvim zasluženo zauzeo mjesto među saigračima kao jedan od najvažnijih igrača Blancosa tokom cijele sezone.

Musa je tokom Final foura postigao 12 poena i skupio 6 asistencija i 3 skoka.

Ima nas, ima - ponosan sam što sam iz Bosne i Hercegovine

Sinoć nakon utakmice reprezentativac Bosne i Hercegovine Džanan Musa putem Instagram livea obratio se svojim fanovima.

"Ponosan sam što sam iz Bosne i Hercegovine. Evo je (pokazuje na zastavu Bosne i Hercegovine). Ima nas, ima nas! Ništa ljudi, hvala vam na podršci, nadam se da sam vas učio ponosnim. Nemam riječi, trenutno mi se mota po glavi kad smo osvojili s BiH U-16 i opet sad u Kaunasu. Isti su osjećaji. To je nešto što je posebno. Volim Bosnu i Hercegovinu. Nadam se da ćemo se viđati i da ćemo sa reprezentacijom napraviti još uspjeha. Volim vas puno, ljubi vas brat sve", rekao je Musa.

U svlačionici Real Madrida, nakon utakmice, odakle se naš reprezentativac obratio fanovima bila je sjajna atmosfera, obraćanje je bilo vrlo kratko. 

Kako je Musa govorio o ‘‘bubicama‘‘ iz mladosti: Nisam imao samopouzdanje, imao sam "klik" u glavi i on mi je pomogao 

Džanan Musa je ranije u najavi utakmice protiv Crvene zvezde, govorio za Sportklub, gdje je pričao i o ‘‘bubicama‘‘ koje je imao tokom karijere. 

"Imao sam dosta ‘‘bubica‘‘ kad sam bio mlađi, radio sam neke stvari za koje sam znao da su pogrešne, ali kada shvatite da postajete zreliji, postanete ponosni na sebe. Izgubio sam samopouzdanje i u životu, hodao sam ulicom, nisam imao samopouzdanje, ali sam imao osobe pored sebe da sazrijem i da shvatim da se ne živi od danas do sutra, te da se gleda malo šira slika. To mi je pomoglo da napravim klik u glavi, nevjerovatan osjećaj kada si sve to prošao i došao ovdje, pa znaš da cijeniš neke stvari. Znaš kako je bilo kad si bio 12. i 13. igrač u Efesu i onda dođeš ovdje i igraš 20 minuta, moraš biti zahvalan", rekao je Musa ranije za SportKlub. 

Ranije za španske medije:"Jedini izvor sreće za narod u BiH je sport, sportisti nemaju nikakvu podršku države"

Musa je nakon sjajnih igara protiv Betisa (21 poen) i Barcelone (19 poena) govorio za španski ES radio. Na samom startu razgovora osvrnuo se na situaciju u Bosni i Hercegovini.

“Jedini izvor sreće za narod u BiH je sport. Samo sport. Trenutno je to fudbal zbog uspjeha u Ligi Nacija. U BiH je sport skoro jedina stvar. Sportisti su na visokom nivou, ali nemaju nikakve podrške od države i nadam se da će se to promijeniti. Prije svega želim da budem uzor i radim stvari na pravi način. Želim da budem dobar dečko i pokažem ljudima iz BiH da iz malog grada mogu postići velike stvari u životu. Želim da budem primjer svima jer sam dobra osoba, a tek onda zbog košarke”, rekao je Musa i otkrio kako mu je jedan od najboljih košarkaša današnjice Luka Dončić bio od velike pomoći kada je stigao u Real.

“Luka mi je kao brat. Mi smo dobri prijatelji i čujemo se jako često. Na Eurobasketu smo prije utakmice pričali o Realu i on mi je čak preporučio neke restorane u Madridu i druge stvari. Ipak, o tome ne mogu da pričam. On je jedan od najboljih igrača svijeta i želim mu zaista mnogo sreće u karijeri.”

Početak karijere: Sa 12 godina se preselio u Sarajevo, sa 15 igrao u Cedeviti 

Rođen je u Bihaću, Bosna i Hercegovina, gdje je prvo počeo trenirati nogomet. Musa je svoje prve košarkaške korake napravio u svojoj osmoj godini u Sportskoj Dvorani Luke kada se priključio školi košarke KK Bosna XXL. Sa 12 godina je dobio poziv da se preseli u Sarajevo i trenira u KK "Koš", nakon čega se 2014. pridružio hrvatskoj ekipi KK Cedevita.

U decembru 2014. potpisao je ugovor s Cedevitom iz Zagreba. Za ekipu Cedevite debitirao je u oktobru 2015. u regionalnom košarkaškom takmičenju protiv Sutjeske i za 7 minuta postigao je 2 poena iz slobodnih bacanja. U utakmici protiv Union Olimpije koja se odigrala u novembru 2015. postao je najmlađi najkorisniji igrač jedne utakmice u historiji ABA lige postigavši 10 poena i 5 skokova. Bio je najmlađi igrač u ABA ligi u sezoni 2015/16.

Svoj prvi nastup u Euroligi upisao je u decembru 2015. protiv Olympiakosa, gdje je protiv legende evropske košarke Vassilisa Spanoulisa za 5 minuta ubacio 4 poena. Tako je postao najmlađi igrač koji je nastupio u sezoni 2015/16. i ukupno deveti najmlađi igrač u historiji Eurolige. Sezonu je završio s 34 odigrane utakmice za Cedevitu (ABA liga, Euroliga, A-1 liga). Najbolju utakmicu sezone odigrao je protiv Mega Leksa, kada je za 22 minute na parketu postigao 14 poena, 6 skokova i 2 ukradene lopte uz 71,5% šuta iz igre.

U svojoj drugoj sezoni dobijao je nešto veću minutažu u odnosu na prvu sezonu, što je iskoristio na najbolji mogući način. U decembru 2016. u utakmici ABA lige protiv Union Olimpije odigrao je svoju najbolju utakmicu. Za 24 minute ubacio je 26 poena uz 71% šuta, 4 skoka i 2 asistencije. Svoje najbolje partije je pružao u A-1 ligi, gdje je imao najveću minutažu u odnosu na ABA ligu i Eurocup, gdje je u više utakmica postizao 20 poena ili više. U martu 2017. postigao je svoj prvi double-double protiv ekipe Kvarnera gdje je za 26 minuta na parketu upisao 17 poena, 10 skokova i 3 asistencije.

Iako u prve dvije utakmice polufinala protiv Partizana nije igrao, u trećoj utakmici vodio je Cedevitu do pobjede i finala ABA lige. Musa je u drugoj četvrtini utakmice za samo 8 minuta ubacio 14 poena, od čega tri trice. Utakmicu je završio kao najefikasniji igrač sa 16 poena. Ovo je ujedno bila i jedna od njegovih najboljih utakmica u redovima Cedevite.

U junu 2017. Musa je nastupio na Adidas EUROCAMP-u, koji se održavao u Trevisu, a koji okuplja najbolje mlade košarkaše Evrope. Proglašen je najboljim mladim igračem i igračem koji je najviše napredovao.

12. aprila 2018. Musa se prijavio za NBA draft 2018, gdje se očekivalo da će biti selekcija prve runde. 21. juna izabran je sa ukupno 29. izborom od strane Brooklyn Netsa. Dana 12. jula, Netsi su Musi potpisali ugovor za početnike. Tokom svoje debi sezone, Musa je imao više zadataka u Long Island Netsima u NBA G ligi.

Dana 19. novembra 2020. Musa je trejdovan u Detroit Pistonse. A 21. decembra 2020. Pistonsi su se odrekli Muse.

Musa je 13. januara 2021. potpisao ugovor na 2,5 godine sa Anadolu Efesom iz turske košarkaške Super lige. Efes je 27. juna 2021. iskoristio svoju opciju za izlazak iz zajedničkog ugovora i Musa je postao slobodan igrač. Njegov kratki niz sa turskim klubom imao je četiri nastupa u Euroligi i kratko vrijeme igre od ukupno 12 minuta. Također je igrao u samo osam utakmica turske lige, postižući u prosjeku 11,4 poena po utakmici.

Dana 21. jula 2021., Musa je potpisao ugovor sa klubom Río Breogán iz Lige ACB. Musa je postao jedan od najlegendarnijih igrača Río Breogána, pomažući im da po prvi put nakon više od 30 godina učestvuju u Copa del Rey de Baloncesto. Musini najbolji trenuci u dresu Río Breogána uključuju dvije nevjerovatne utakmice protiv Valensije Basketa, postigao je 33 poena (44 PIR) i 31 poen (47 PIR), pobjednički pogodak protiv Breogánovog najvećeg rivala Obradoiro CAB ili njegovih 25 poena u svojoj prvoj sedmici igranja protiv CB Canariasa. Imao je tešku povrijedu u aprilu protiv Bàsquet Manresa, što je značilo da su Breogánove nade u play-off gotovo nestale. Nakon što je nekoliko dana bio u bolnici, pojavio se da prisustvuje utakmici svojih saigrača protiv Basket Zaragoze i dobio je ogromne ovacije lokalnih navijača. Osvojio je nekoliko nagrada za igrača sedmice i dvije nagrade za igrača mjeseca, a također osvojio je nagradu za MVP-a sezone u Ligi ACB, što ga je učinilo prvim igračem Río Breogána koji je ikada osvojio najprestižniju individualnu nagradu u španskoj košarci.

Musa je 14. jula 2022. potpisao dvogodišnji ugovor sa aktuelnim prvakom Španije i finalistima Eurolige Real Madridom, s kojim je jučer osvojio Euroligu. 

Evropski prvaci kadeti i Musa među najboljima 


Debi za seniorsku reprezentaciju upisao je u prijateljskoj utakmici protiv Belgije (5. 8. 2016), odigranoj u Sloveniji. U svom prvom nastupu postigao je 16 poena, 3 skoka i 4 asistencije.

Bio je član kadetske reprezentacije BiH na Evropskom kadetskom prvenstvu održanom u augustu 2014. u Latviji. Iako je bio godinu mlađi od ostalih igrača, bio je prvi strijelac prvenstva sa 23 poena po utakmici. Imao je prosjek od 6.3 skoka i 3.3 asistencije. Prvi je bio i po broju pogođenih šuteva (7.2), te po broju odigranih minuta (37.7). Nalazio se na prvom mjestu i po broju pogođenih slobodnih bacanja, te na drugom mjestu po broju pogođenih šuteva za dva poena. Kadetska košarkaška reprezentacija BiH ostvarila je tada historijski uspjeh i učešće na ovom Evropskom prvenstvu završila na 8. mjestu.

U augustu 2015. s kadetskom reprezentacijom Bosne i Hercegovine učestvovao je na Evropskom prvenstvu održanom u Litvaniji. Na putu do finala reprezentacija BiH pobijedila je Španiju, Njemačku, Hrvatsku, Francusku, Italiju i Srbiju, dok je poražena od Finske i Crne Gore. Izabranici Josipa Pandže pobjedom protiv Španije u polufinalu napravili su veliko iznenađenje. U finalnom dvoboju odmjerili su snage protiv moćne Litvanije, najefikasnije selekcije prvenstva, i slavili pobjedu za historiju. Pred dvoranom prepunom domaćih navijača izabranici selektora Josipa Pandže vodili su cijelu utakmicu protiv favorizirane Litvanije i na kraju se pobjedom upisali zlatnim slovima u historiju bosanskohercegovačke košarke. Najbolji u redovima Bosne i Hercegovine bio je Musa, postigavši 33 poena te zabilježivši 8 skokova i 7 asistencija. Musa je proglašen najkorisnijim igračem prvenstva. Ujedno je bio i najbolji strijelac prvenstva sa 23.3 poena po utakmici i najbolji asistent sa 6.3 asistencije po utakmici.

U 2016. godini igrao je Svjetsko prvenstvo u košarci za igrače do 17 godina, koje se igralo od 23. juna do 3. jula 2016. u Španiji. Ovo prvenstvo ostat će upamćeno po Musinom rekordu od 50 ubačenih poena na jednoj utakmici. Svjetsko prvenstvo završio je kao najbolji strijelac turnira, a izabran je i u najbolju petorku. Također je i najbolji strijelac svih dosadašnjih prvenstava i to dosta ubjedljivo sa 238 poena, drugi najbolji strijelac ima "tek" 179 ubačenih poena. BiH je ovo prvenstvo završila na devetom mjestu.

(Piše: Erna Hadžić) 

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.