30.11.2023. 15:49
1
Sezona je respiratornih infekcija, pedijatara fali u domovima zdravlja: Date smjernice kako postupati
FOTO: ilustracija
Sezona je prehlada, infekcija gornjih i donjih respiratornih puteva pa tim tokom krenu i svakodnevne žalbe roditelja zbog gužvi u pedijatrijskim dispanzerima. Zaista, ovaj problem nije novi barem što se tiče JU Dom zdravlja KS gdje se svakodnevno liječe i naši najmlađi. Nedostatak kadra, tačnije doktora specijalista pedijatrije u ovim okolnostima dođe do izražaja.

Upitali smo nadležne o ovom problemu, te iz JU DZ KS poručuju da itekako nedostaje kadra, ali se nadaju da će dolazak specijalizanata donekle popraviti stanje. 

„Trenutno smo i dalje u određenom deficitu ovog kadra kojeg praktično nema na tržištu rada. Do kraja 2024. godine nam se vraćaju 4 specijalizanta sa specijalizacije iz pedijatrije te se nadamo da će se situacija donekle popraviti.“, kazali su. 

Trenutno je veliki pritisak na zdravstveni sistem zbog povećanog broja pacijenata, pa smo upitali može li se trenutno stanje olakšati, i kako roditelji mogu doprinjeti tome. 

„Kao što ste i sami spomenuli u Vašem pitanju vrijeme je prehlada i gripe što je uobičajeno za ovaj period godine. Nažalost, s obzirom na trenutnu situaciju sa brojem pedijatara u JUDZKS ne možemo mnogo učiniti na povećanju njihovog broja, budući da pomenutih kolega naprosto nema na tržištu rada. S druge strane, smatramo da bi roditelji mogli učiniti ono što preporučuje struka, a to je da se ne ide odmah kod ljekara, nego je potrebno malo pričekati. Umjereno povećana temperatura ne izaziva neke teže posljedice i ujedno je znak dobrog imunog odgovora djeteta. Potrebno je par dana  da se pokuša sa davanjem čaja, toplih napitaka i antiprietika, a ako tegobe traju pet i više dana ili se pogoršavaju treba dijete odvesti nadležnom ljekaru.“, stoji u odgovoru na naš upit JU Dom zdravlja KS. 

(Erna Hadžić) 

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.