23.5.2024. 13:15
0
Osnovna ljudska prava zagarantovana Evropskom konvencijom: Hoće li feministkinje (napokon) reagovati?
Prije nekoliko dana je pripadnica OS BiH objavila da napušta vojsku. Zabrana nošenja hidžaba u Oružanim snagama BiH, prema konačnoj odluci Ustavnog suda BiH, nije diskriminacija. Da li je onda odluka Ustavnog suda diskriminacija? Zašto ne reaguju feministkinje?

Naime, Ustavni sud BiH je na 140. plenarnoj sjednici odlučivao po "Zahtjevu Bakira Izetbegovića za ocjenu ustavnosti Pravilnika o uniformama Oružanih snaga Bosne i Hercegovine". Izetbegovićeva apelacija je objedinjena sa onom vojnikinje Emele Mujanović koju je Ustavnom sudu BiH podnijela u maju 2021. godine.

Valja napomenuti jednu činjenicu. Prema Ustavu BiH, Evropska konvencija o ljudskim pravima je iznad Ustava BiH, preciznije rečeno pra­va i slo­bo­de pre­dvi­đe­ni u Evro­pskoj ko­nve­nci­ji za za­šti­tu lju­dskih pra­va i osno­vnih slobo­da i u nje­nim pro­to­ko­li­ma se di­re­ktno pri­mje­nju­ju u Bo­sni i Herce­go­vi­ni. Ovi akti ima­ju prioritet nad svim osta­lim za­ko­ni­ma. 



Član 9. Ustava BiH
glasi da svako ima pravo na slobodu misli, savjesti i vjeroispovijesti; ovo pravo uključujeslobodu promjene vjere ili uvjerenja i slobodu čovjeka da, bilo sam ili zajedno s drugima, javno ili privatno, ispoljava vjeru ili uvjerenje molitvom, propovijedi, običajima i obredom. 



Ovo pravo jedino može biti uskraćeno u sljedećim slučajevima: Sloboda ispovijedanja vjere ili ubijeđenja može biti podvrgnuta samo onim ograničenjima koja su propisana zakonom i neophodna u demokratskom društvu u interesu javne bezbijednosti, radi zaštite javnog reda, zdravlja ili morala, ili radi zaštite prava i sloboda drugih. 

Član 14. Ustava BiH napominje da se uživanje prava i sloboda obezbijeđuje bez diskriminacije po bilo kojem osnovu. 
 


Očigledno je, bez mnogo pravnih objašnjenja da to nije slučaj kada je u pitanju Emela Mujanović. 

Jako je važno naglasiti da hidžab nije vjersko obilježje, nego obaveza muslimanke pa samim tim i njeno pravo.

Oficirka je još jednom komentarisala cijeli slučaj i s čime se susreće. Podsjetila je također na obećanje ministra Heleza. Podsjetimo, ministar odbrane Zukan Helez je rekao da će pokušati riješiti probleme s kojima se susreće Mujanović kao jedina žena sa hidžabom u našoj vojsci. 

 "Ministar odbrane Zukan Helez je prvi ministar koji me je primio na razgovor zapravo sām me je prvi pozvao da dođem na razgovor kod njega da vidimo kako možemo da riješimo ovaj"problem". On je takodjer ponudio da "pređem" konkurišem za civilna lica, što nije rješenje za hidžb u OS BiH ali jeste neko egzistencijalno pitanje za mene kao pojedinke. I zahvalna sam i na toj ponudi uvaženom ministru.", napisala je Mujanović. 

Emela Mujanović je po zvanju podoficir, vodnik, stalni narednik. Pripadnica je OS BiH već 15 godina. 

"Došla sam do zida i nema dalje", kaže Mujanović i navodi da je stanje trenutno takvo da njeno pojavljivanje sa hidžabom nakon presude bi povuklo za sobom disciplinske postupke jer bi kako sama kaže kršila pravilnik o nošenju vojne uniforme. 10 godina se izlaže disciplinskim postupcima i ne želi da rizikuje da neko pokrene nečastan otpust. 

"Ponosim se i uvijek sam se ponosila što sam dio Oružanih snaga BiH i što sam u mogućnosti da služim svojoj državi svom narodu.", napisala je na kraju posta Mujanović. 

Pošto se ovaj konkretan slučaj, odnosi kako na osnovna ljudska prava odnosno kršenje istih, odnosi se i na prava žena. 

Kontaktirali smo udruženje koje djeluje za ravnopravnost spolova. Za sada nema odgovora od njih. Odgovor ćemo rado objaviti. 

(Erna Hadžić) 





0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.