24.5.2024. 11:09
3
Rezolucija o genocidu u Srebrenici ogolila geopolitičke odnose u svijetu ali i ukazala na prijatelje naše zemlje - Muhasilović: "Ja bih da se zahvalim Irancima što su po ko zna koji put pokazali svoj prijateljski stav prema BiH"
Generalna skupština UN-a usvojila je jučer Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Za Rezoluciju su glasale 84 zemlje, 19 je bilo protiv, 68 suzdržano. Većina zemalja članica UN-a odlučila je da se 11. juli svake godine obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici. Veliku pažnju javnosti je privukao odnos ali i karakter glasova zemalja koje su jučer iskazale svoje mišljenje o ovoj Rezoluciji.

Za Source portal je govorio profesor međunarodnih odnosa Jahja Muhasilović, geopolitički analitičar, te na naše pitanje o tome kako je koja članica UN-a glasala, profesor napominje da je to logičan slijed. 

"Mislim da ima određeni logički slijed i algoritam način na koje su glasale države, mislim da je objašnjivo. Dosta toga je bilo predvidivo, moglo se pretpostaviti kako će se glasati na Generalnoj skupštini. Ono što je bitno naglasiti za BiH, a to na neki način i jeste njen geopolitički karakter je da su zemlje kolektivnog Zapada u najvećem dijelu glasale ZA, da su zemlje sa muslimanskom u najvećem dijelu glasale ZA, tako da je to za BiH dobro. ", kazao je Muhasilović. 

Profesor ističe da su zemlje koje su glasale PROTIV i SUZDRŽANE najčešće autokratski režimi, te da je Rusija odradila svoj dio posla. 

"Što se tiče zemalja koje su glasale PROTIV i bile SUZDRŽANE najčešće su to autokratski režimi, režimi koji gaje primarno dobre odnose sa Rusijom i sa Kinom. Zemlje poput Sirijske Arapske Republike, Eritreje, Sjeverne Koreje ili Kube, to su zemlje koje su bliske tom političkom bloku. Iz tog razloga vidimo da je Rusija odradila svoj dio posla jer je lobirala evidentno za Srbiju u tom dijelu svijeta i mi smo vidjeli po drugim nekim pitanjima, nekim ranijim glasanjima, da se taj dio svijeta uglavnom ponaša šablonski, da glasaju uglavnom kontra Zapadu, s obzirom da je ovo bila zapadna inicijativa.", napominje. 

Muhasilović je također analizirao glasanje zemalja sa muslimanskom većinom. 

"Od zemalja sa muslimanskom većinom, Sirijska Arapska Republika čini mi se jedina bila protiv što je objašnjivo s obzirom da imaju dobre odnose sa Putinom. S druge strane, neke druge zemlje su bile suzdržane sa muslimanskom većinom kao što su Emirati i Bahrein. Ni to nije iznenadilo iz razloga što su one i ranije iskazivale ovakav stav kakav su iskazali jučer jer one igraju ulogu, nekakvu politiku pragmatizma gdje ne žele da se sukobe ni sa političkim Zapadom niti sa osovinom Rusije i Kine po pitanjima koji nisu od njihovog nacionalnog značaja. Oni su tu ganjali geopolitički pragmatizam gdje su ostali suzdržani.", objašnjava te nastavlja: "Jedan od zaključaka može biti taj da je slobodni dio svijeta, demokratski dio svijeta glasao za Rezoluciju, dok je onaj autokratski dio svijeta glasao protiv ili eventualno bio suzdržan."

Profesor međunarodnih odnosa je dao poseban osvrt na glasanje Irana u Generalnoj skupštini UN-a ali i na očekivanje Srbije da će Iran glasati u njihovom interesu. 

"Mislim da su bila suluda očekivanja Srbije jer Iran se bezbroj puta do sada dokazao iako naša diplomatija nažalost ima vrlo bezobrazan odnos prema Iranu. Oni, naime, moraju da ulaze u nekakve strateške saveze sa Iranom što bi bilo malo i nemoguće s obzirom da mi na neki način nemamo tu mnogo izbora, jednostavno smo u Evropi i Zapad ima stav prema Iranu kakav ima međutim nama diplomatija, nažalost, često ne gaji ni najosnovniju diplomatsku kulturu prema Iranu. Kad je nedavno poginuo predsjednik u helikopterskom padu, da nisu ni saučešće izrazili. Možda je to natjeralo Srbiju da eventualno pomisli, zbog našeg lošeg odnosa kojeg imamo prema Irancima, da eventualno Iran neće glasati kako je to njima bilo u interesu. To je vjerovatno jer su razgovarali sa Irancima, ne znam šta su im Iranci rekli međutim bilateralna i diplomatska inercija koju mi imamo sa Iranom od nezavisnosti BiH ne dozvoljava da Iran glasa protiv interesa Bosne i Hercegovine.", pojasnio je. 

Muhasilović je izrazio zahvalnost zbog prijateljskog stava Irana prema BiH te uputio kritiku našoj diplomatiji. 

"S obzirom da naša diplomatija to nije uradila, ja bih ovom prilikom da se zahvalim Irancima što su po ko zna koji put pokazali svoj prijateljski stav prema BiH i uvažili njene nacionalne interese. Iran jeste prijateljska zemlja, koliko god neko pokušavao da napravi pritisak da mi hladimo svoje ionako vrlo mršave odnose sa Iranom, uvijek treba podsjećati javnost na pozitivnu ulogu kakvu je Iran imao tokom agresije na BiH i ulogu koja se nastavila iza rata gdje vidimo jednostavno da ljudi trpe to naše bezobrazno ponašanje prema njima i zbog nas samih ne žele uopće da kvare odnose s nama, a sigurno imaju više interesa u Srbiji nego u BiH ovakvoj kakva jeste. Ljudima treba posebna zahvalnost zašto se nisu poveli za srpskim lobiranjem i za vlastitim interesima, koji preračunati u računicu se više isplate sa Srbijom nego s nama.", zaključuje Jahja Muhasilović za Source. 

(Novinarka: Erna Hadžić) 

3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.