14.10.2015. 15:34
0
U Beogradu promovisan Međunarodni filmski festival u Edirneu
Na Međunarodnom filmskom festivalu koji se održava od 20. do 26. novembra u turskom gradu Edirneu (Jedrene) biće prikazano šest filmova iz Srbije, rečeno je danas na konferenciji za medije u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu.
Predsjednik izvršnog odbora Festivala Murat Tufan je, ističući da će na toj kulturnoj manifetsaciji biti prikazano oko 160 filmova, među kojima će biti 60 iz svih balkanskih zemalja, rekao da taj festival preko kulture, umjetnosti i filma ima za cilj jačanje i razvoj mostova bratskih i prijateljskih odnosa zemalja Balkana i Turske.

„Ove godine po prvi put organizujemo Međunarodni filmski festival u Edirneu. Izabrali smo da tema festivala budu balkanske zemlje. Željeli smo da u u takmičarskom dijelu festivala učestvuju zemlje Balkana i prijavljen je veliki broj filmova sa Balkana“, rekao je Tufan dodavši da pored balkanskih, na prvom filmskom festivalu u Edirneu, učestvuju filmovi iz još pedest zemalja.

On je uputio poziv ljubiteljima sedme umjetnosti da posjete Festival i zahvalio se predstavnicima srbijanske kinemtografije što će učestvovati.

Prema njegovim riječima, Festival će biti prilika da se turskoj publici približi, kako je naveo, sve razvijenija kinematografija regiona, ali i da se naprave zajednički projekti sa filmskom industrijom Turske.

Umjetnički direktor Festivala i poznati režiser, pisac i glumac Yildirim Yanilmaz je poručio da se Festivalom među balkanskim zemljama u društvenom, umjetničkom i kulturološkom smislu želi stvoriti zajednička platforma koja će biti prenošena u narednim godinama.

Yanilmaz, koji je autor više od pedest filmova, govoreći o sadržajima Festivala, kazao je kako on neće biti samo sveden na prikazivanje filmova već će imati niz drugih kulturnih i umjetničkih sadržaja. U cilju razvoja i budućnosti najmlađih, poseban dio biće posvjećen djeci, za mlade će biti održana sekcija kratkih filmova i predavanja iz kinemtagrofije. Takođe će biti poseban program za slijepe, slabovide i gluhe.

U posebnom festivalskom programu planirano je da se predstavi po jedna zemlja, a ove godine će to učiniti Rumunija sa pet filmova.

Pored takmičarskog dijela, u programu svjetske kinematografije učestvovaće nagrađeni filmovi, biće održane promocije knjiga i prikazane razne izložbe među kojima i izložba originalnih filmskih plakata autora Erola Agakaya „Mimerayla Yesilcam Afisleri“ (plakati turskog filmskog grada), koji je napravio skoro osamdeset posto plakata svih turskih filmova.

Promociju prvog Međunarodnog filmskog festivala u Edirneu u Beogradu su organizovali Ambasada i Kancelarija za kulturu i turizam Republike Turske. Skupu su prisustvovali ambasador Turske u Srbiji Mehmet Kemal Bozay, direktor Kancelarije za kulturu i turizam Isa Yayla i mnogobrojni predstavnici kulturnih institucija i kinematografije, predstavnica žirija Festivala Makbule Meyzinoglu, glumica Asli Šahin, reditelji Ivan Ikić i Ivan Jović, čiji filmovi “Varvari” i “Isceljenje” učestvuju na ovoj filmskoj manifestaciji.

Na međunarodnoj smotri filmova u Edirneu publika će imati priliku da pogleda i filmove:“Atomski zdesna” (reditelj Srđan Dragojević, glavna uloga Srđan Todorović),„Varvari” (reditelj Ivan Ikić), “Mali Budo” (reditelj Danilo Bećković), “Isceljenje” (reditelj Ivan Jović), “Okean” (reditelj Tamara Drakulić) i “Jednaki” (reditelji Mladen Đorđević, Dejan Karaklajić, Darko Lungulov, Miloš Petričić, Igor Stoimenov i Ivica Vidanović).
(Anadolija)
0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.