15.10.2015. 15:59
0
U Sarajevu predstavljen Međunarodni filmski festival u Edirneu
Na Međunarodnom filmskom festivalu koji se održava od 20. do 26. novembra u turskom gradu Edirneu (Jedrene) biće prikazano 160 filmova, među kojima će od 60 prijavljenih učestvovati 16 filmova iz balkanskih zemalja, rečeno je danas na konferenciji za medije u zgradi Ambasade Republike Turske u Sarajevu.
Poručeno je da će Festival biti prilika da se turskoj publici približi sve razvijenija kinematografija regiona, ali i da se naprave zajednički projekti sa filmskom industrijom Turske.

Predsjednik izvršnog odbora Festivala Murat Tufan kazao je da Festival preko kulture, umjetnosti i filma ima za cilj jačanje i razvoj mostova bratskih i prijateljskih odnosa zemalja Balkana i Turske.

Na Festivalu će biti prikazan i film "Most na kraju svijeta", rađen u koprodukciji Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

"Clj našeg dolaska jeste da učvrstimo naše veze. Povod za to je filmski festival u Edirneu. Fokus ovog Festivala su balkanske države. Prisustvo na Festivalu jeste međunarodnog karaktera. Postoji veliko interesovane i imamo mnogo prijava sa mnogih strana svijeta", kazao je Tufan dodavši da su među prijavljenim filmovi iz Izraela, Amerike, Meksika... 

Turska i Balkan su, prema njegovim riječima, povezani različitim vezama. Festival u Edirneu prethodno su predstavili u Bugarskoj, Rumuniji i Srbiji. Međutim, kako je istakao Tufan, najviše uzbuđenje su osjetili prilikom dolaska u BiH. Podsjetio je da se u BiH održava i Sarajevo Film Festival, najvažniji kulturni događaj u regiji. 

Umjetnički direktor Festivala i poznati režiser, pisac i glumac Yildirim Yanilmaz podsjetio je da će Festival početi 20. novembra, da je međunarodnog karaktera te da će učestvovati veliki broj filmskih ostvarenja iz cijelog svijeta. 

Yanilmaz, koji je autor više od pedest filmova, govoreći o sadržajima Festivala, kazao je kako on neće biti samo sveden na prikazivanje filmova već će imati niz drugih kulturnih i umjetničkih sadržaja. U cilju razvoja i budućnosti najmlađih, poseban dio biće posvjećen djeci, za mlade će biti održana sekcija kratkih filmova i predavanja iz kinemtagrofije. Takođe će biti poseban program za slijepe, slabovide i gluhe.

U posebnom programu će biti prikazani i horor filmovi. Predviđen je i segment koji će biti posvećen filmovima koji su osvojili zapažene nagrade na drugim filmskim festivalima. U posebnom festivalskom programu planirano je da se predstavi po jedna zemlja, a ove godine će to učiniti Rumunija sa pet filmova.

Pored takmičarskog dijela, u programu svjetske kinematografije učestvovaće nagrađeni filmovi, biće održane promocije knjiga i prikazane razne izložbe među kojima i izložba originalnih filmskih plakata autora Erola Agakaya „Mimerayla Yesilcam Afisleri“ (plakati turskog filmskog grada), koji je napravio skoro osamdeset posto plakata svih turskih filmova. 

Makbule Mueyzinoglu, član žirija, kazala je da se rodila u Bugarskoj i izrazila je zadovoljstvo što je danas u BiH jer je, kako kaže, rođena na Balkanu. Svaki film koji učestvuje na Festivalu, prema njenim riječima, priča je za sebe.

Glumica Asli Sahin kazala je da je ovo njen četvrti dolazak u BiH. 

"Drago mi je što sam ponovo ovdje, jer zaista volim ovo mjesto", istakla je Sahin.

Promociju prvog Međunarodnog filmskog festivala u Edirneu u Sarajevu je organizovala Ambasada Republike Turske u Bosni i Hercegovini.

U okviru takmičarskog programa Festivala bit će uručene nagrade u tri kategorije: za najbolji međunarodni dugometražni film, za najbolji nacionalni dugometražni film i za najbolji nacionalni kratki film.
(Anadolija)
0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.