15.3.2016. 15:14
0
Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma počinje 20. marta
Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma ove godine će se održati po 63. put, a trajaće od 20. do 26. marta. Za šest festivalskih dana biće prikazani kratki animirani i igrani filmovi te dokumentarni, njih 78, u okviru takmičarskih selekcija i 31 u okviru revijalnih selekcija, javlja Anadolu Agency.

Zamjenik gradonačelnika Beograda i predsjedavajući Odborom Festivala Andreja Mladenović rekao je za ovaj Festival da ima najdužu tradiciju ne samo u Srbiji i regionu, već možda i u Evropi te da su ponosni što mogu iz godine u godinu da održavaju tu tradiciju i povećavaju broj filmova i nagrada i u pogledu kvaliteta filmova i kvaliteta autora.

„Ono što je važno jeste da ovaj Festival opstaje i postoji ovoliko dugo upravo zahvaljujući sjajnim autorima i svima onima koji su učestvovali svih ovih godina“, rekao je Mladenović i dodao da u finansiranju Festivala učestvuje i Ministarstvo kulture Srbije, Grad Beograd, Filmski centar Srbije te da je ove godine Sekretarijat za kulturu Grada Beograda izdvojio 15 posto više sredstava nego za prošlu godinu.

Umjetnički direktor Festivala Nenad Popović kazao je da je broj filmova po selekcijama smanjen u odnosu na prošle godine iz razloga što su htjeli da ponude zgusnute selekcije.

„Zgusnute selekcije u smislu da bismo željeli da probamo dvije stvari. Prvo, želimo da pozicioniramo ovaj Festival kao festival nečega što bi bile isključivo filmske forme, gdje veliki broj prijavljenih filmova koji su bliski televizijskim postupcima prosto nisu namjenjeni ovom Festivalu, nisu dobili šansu da uđu u takmičarsku selekciju“, rekao je Popović i dodao: „Značajan koncept je i takmičenje filmova u regionalnoj selekciji, odnosno takmičenje jugoistočne Evrope. Smatramo da bliskost, sociološka, kulturološka, slične teme, a i nivo produkcije u regionu, podrazumijevajući i Mađarsku, Rumuniju, Bugarsku, Hrvatsku, Bosnu, Grčku, je nešto što omogućava da se napravi dobro takmičenje filmova koji dolaze iz tih zemalja.“

U takmičarskoj selekciji kratkometražnih filmova postoje tri kategorije, animirani, dokumentarni i igrani filmovi, a svaka od kategorija je podijeljena na domaće, filmove jugoistočne Evrope i strane. Kada su u pitanju dugometražni filmovi postoje dve selekcije, jedna je takmičarska u kojoj će biti prikazano šest filmova iz jugoistočne Evrope, a u okviru druge revijalne selekcije biće prikazano četiri filma, od kojih je jedan animirani, dok su tri dokumentarna.

(Anadolu Agency)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.