29.4.2017. 10:58
0
Zeguendi: Neću da glumim teroristu u De Palminom filmu
Belgijski glumac marokanskog porijekla kaže kako se nada da će odbijanjem uloge doprinijeti zaustavljanju stigmatizacije.

Belgijski glumac marokanskog porijekla odbio je ulogu teroriste u filmu Briana de Palme, režisera filma Scarface, nadajući se kako će ovim potezom zaustaviti stigmatizaciju određenih zajednica u kulturi, piše “Al Jazeera“.

Mourade Zeguendi zahvalio je fanovima na podršci zbog podrške odluci da ne igra u De Palminom filmu.

„Nikad u životu nisam pomislio da ću odbiti film Briana De Palme“, ranije je rekao Zeguendi u kratkom videosnimku objavljenom na Facebooku.

„De Palma, živa legenda kinematografije, ponudio mi je ulogu u jednom od njegovih filmova koji se snima u Belgiji. Uloga koja mi je ponuđena – pustit ću vas da pogodite. Uloga teroriste iz Molenbeeka. I tako sam morao reći ne Brianu De Palmi. J… ga, to je grozno.“

‘Hrabra odluka’

Molenbeek je zaplijenio pažnju javnosti nakon što je objavljeno da su dvojica muškaraca optužena za smrtonosni napad u Parizu u novembru 2015. iz tog mjesta.

Kasnije, u intervjuu za list De Standaard, Zeguendi je rekao: „Postoji razlika između igranja mafijaša i teroriste i kada sam čuo ‘terorista iz Molenbeeka’, rekao sam ‘stop’. Ovo nije Afganistan. Kao otac, Belgijanac i stanovnik Brisela, kažem da ovo opako pojednostavljivanje mora prestati.“

De Palma (76) poznat je po filmovima Scarface, Carlito's Way, The Untochables i Carrie.

U vrijeme objave teksta, predstavnik De Palme nije odgovorio na zahtjev Al Jazeere za komentar.

Zeguendi (36) je glumio u više od 20 filmova, televizijskih serija, a glumi i u pozorištu.

Joseph Fahim, filmski kritičar, programer i profesor iz Kaira, rekao je za Al Jazeeru da je Zeguendijev stav pohvalan.

„Ali, je li to znak početka budućeg otpora arapskih glumaca prema ovakvim ulogama? Sumnjam“, rekao je. „Za svakog Zeguendija, bit će deseci drugih glumaca spremnih da prigrabe šansu da rade s nekim poput De Palme i opravdaju svoju odluku“.

Rekao je da je nekoliko drugih glumaca odbilo slične uloge iz sličnih razloga, ali nisu sve takve odluke objavljene jer „glumci obično odbijaju da prekinu veze s režiserima.“

„Možda je zapravo hrabro što je on ovo razglasio“, kaže Fahim.


(Admir Oručević)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.