18.7.2017. 14:19
0
Ovo je program ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala
Sarajevo Film Festival u okviru Takmičarskog programa za igrani film prikazat će devet filmova, od kojih se sedam takmiči za nagrade "Srce Sarajeva", a dva će imati gala premijere, tri svjetsku i četiri regionalnu premijeru na SFF-u.

Takmičarski program za igrani film, jedan od najpopularnijih programa SFF-a, te program "U Fokusu" predstavila je selektorica Elma Tataragić.

Kako  je rečeno ovom prilikom u takmičarske programe  je ušlo 55 filmova, od toga 46 se natječu za nagrade a da bi se izabrali ovi filmovi trebalo je pogledati 960 filmova.

U okviru Takmičarskog programa  za igrani film svjetske premijere imat će filmovi: „Buđenje žita“ (Albanija) režija: Gentian Koçi, “Meda ili ne tako sjajna stvar” (Rumunija) Režija: Emanuel Pârvu, “Zrno” (Turska ) Režija: Semih Kaplanoğlu.

Regionalne premijere imat će filmovi: “Pravci”, (Bugarska ), režija: Stephan Komandarev, “Sofijin sin” (Grčka), režija: Elina Psykou, “Strašna majka” (Gruzija) režija: Ana Urushadze, “Taoci” (Gruzija) režija: Rezo Gigineishvili.

Izvan konkurencije su bosanskohercegovački filmovi “Muškarci ne plaču”  debitantski  film Alena Drljevića   i prvi dugometražni  bh. animirani film “Ptice kao mi” Faruka Šabanovića i Amele Ćuhara.

Ova dva filma će imati svoje gala premijere.

 U okviru programa “U Fokusu” koji predstavlja  reviju najboljih filmova regiona ove godine će biti prikazani sljedeći filmovi: ” Jupiterov mjesec” (Mađska) režija Kornél Mundruczó, „Kada dan nije imao ime“, (Makedonija) režija Teona Strugar- Mitevska, „Moja  sretna porodica“ (Gruzija) režija Nana&Simon, „Ne gledaj mi u pijat“, (Hrvatska) režija Hana Jušić,  „O tijelu i duši“ (Mađarska) režija Ildikó Enyedi,  „Rekvijem za gospođu J.“ ( Srbija)  režija   Bojan Vuletić.

Elma Tataragić podsjetila je da je na svom početku Takmičarski program SFF-a  bio vezan  za mikroregiju - zemlje bivše Jugoslavije, da bi vremenom rastao te da je sad u fokusu tog programa dvadesetak zemalja.

Ove godine, kad je riječ o Takmičarskom programu,  za igrani film primjetno je odsustvo filmova iz mikroregije. Tataragić je navela primjer, kada je riječ o Srbiji, Hrvatskoj,  ove godine ni kvalitetom ni kvantitetom nije bilo odgovarajućih filmova.

Također, kako je dodala, i  sam datum održavanja Sarajevo Film Festivala  je  donekle  razlog tome jer  su filmovi koji su snimnjeni početkom godine već bili na festivalima  tako da nisu mogli ući u Takmičarski program.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.