19.10.2018. 21:30
0
'Vila' Tuzla Film Festivala pripala filmu 'Rudar' Hanne Slak
Slovenački film „Rudar“, redateljice Hanne Slak, pobjednik je 7. Tuzla film festivala, koji je, nakon osam dana, večeras završen u Tuzli.

Radi se o istinitom događaju koji je dugo skrivan od javnosti, a vezan je za stradanje nekoliko hiljada žrtava, koje su nakon Drugog svjetskog rata zakopane u rudnik u blizini Velenja, a o tome se dugo nije govorilo. 

Nagradu je uime ekipe filma primila glavna ženska uloga Marina Redžepović, inače rođena Tuzlanka.

- Izuzetno sam uzbuđena, jer sam do drugog razreda osnovne škole živjela u Tuzli, a nakon 28 godina sam ponovo tu. Drago mi je da je publika ovako reagovala na film. Žao mi je što nisam bila tu cijelo vrijeme, ali sam večeras ipak stigla – kazala je Marina Redžepović. 

Statueta „Vila“ u konkurenciji kratkog filma pripala je ostvarenju "Posljednji bunar" Filipa Filkovića , dok je Vila TFF-a za najbolji animirani film pripala djelu "Bijela vrana" Mirana Miošića.

"Lica Lafore" Denisa Bojića najbolji je dokumentarni film, a Vila TFF-a u kategoriji „Future generation short films“ pripala je filmu "The Box" Aristeidisa Deligiannidisa. 

Specijalna nagrada za produkciju dodijeljena je filmu "Južni vetar" Miloša Avramovića, a najbolji scenario imalo je ostvarenje "Meso" Saše Hajdukovića i Nikole Pejakovića, kojima je pripala specijalna nagrada "Otto Englander".

Vila TFF-a za poseban doprinos razvoju južnoslavenske kinematografije dodijeljena je glumcu Nikoli Koji.

-Velika je stvar što smo ove godine imali osam festivalskih dana, umjesto ranijih pet. Tuzla film festival ima tendenciju razvijanja, a iduće godine ćemo imati i jedan novi projekt. Naredne tri godine ćemo čekati i gledati kako će se sve ovo razvijati dalje – rekao je na završetku festivala Boris Balta, direktor TFF-a. 

Publika je tokom osam festivalskih dana vidjela 120 ostvarenja, a na festival je pristiglo blizu 800 ostvarenja.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.