15.12.2018. 21:20
1
U ponedjeljak premijera dokumentarnog filma 'Balet u Sarajevu'
Premijera dokumentarnog filma „Balet u Sarajevu“ bit će održana u ponedjeljak u sarajevskom kinu Meeting Point.

Film je sniman sredinom oktobra na više lokacija u Sarajevu i obuhvata kompletnu historiju sarajevskog baleta od njegovog nastanka 1950. godine pa sve do danas. Veterani baletne umjetnosti u Sarajevu govore o njenim počecima, razvoju i vrhuncima, kao i o periodu opsade Sarajeva kada su se borili da u tim teškim okolnostima očuvaju balet u gradu. Njihove priče vode kroz sadašnje vrijeme, dok je većinski dio priča ispričan kroz sjećanja, arhivske snimke i život u ratu.

Također, film se dotiče i situacije u kojoj se danas balet nalazi u BiH i govori o okolnostima u kojima rade i stasavaju nove generacije baletnih plesača.

U filmu govore brojni sudionici razvoja baletne umjetnosti u Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

Film „Balet u Sarajevu“ rađen je prema scenariju Ornele Čolić, dok režiju potpisuje baletna umjetnica Nadža Pušilo. Direktor fotografije i montažer je Marko Jovančić, a izvršni producent je Nisrin Kršlak.

Redateljica Nadža Pušilo je o ovom filmu rekla: „Naši sagovornici su bili spremni da nam pomognu u nakani da dokumentujemo njihov životni i profesionalni put. Nije bilo teško dokumentirati historiju onih koji su voljeli svoj posao, muziku, ples, svoje kolege, sve ostalo je ostajalo iza njih... Uvodili su mlade ljude u pozorište prepoznajući u njima talente, jačali baletni ansambl, pozorište, našu scenu.“

Naglasila je da sama nije profesionalni režiser, ali je za film imala pomoć prijatelja, studenata sa Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo u nastojanju da to ostvarenje bude urađeno na što višem profesionalnom nivou.

„Mi smo ratna generacija malih balerina. U jednom trenutku sam se morala osvrnuti i upitati se, kao svaki čovjek, odakle sam, čemu idem, što hoću... Ljudi s kojima sam razgovarala su oni koji su me odgojili, uveli u svijet teatra, njegovu suštinu“, istakla je redateljica.

Film je rađen u produkciji Udruženja umjetnika Bellarte, a koproducent projekta je BHRT. Projekat je podržan od strane Općine Centar Sarajevo, Grada Sarajeva i potpredsjednika Vlade FBiH Milana Dunovića.

(Patria / Haris Ahbabović)

1
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.