31.5.2019. 16:57
0
Nikola Pejaković najbolji glumac Festivala filmova jugoistočne Evrope u Berlinu
Scenarista i jedan od glavnih glumaca serije i filma "Meso", Nikola Pejaković, proglašen je za najboljeg glumca 4. Festivala filmova jugoistočne Evrope, koji je od 23. do 26. maja održan u Berlinu.

Žiri sastavljen od mladih umjetnika, reditelja i scenarista odlučio je da u kategoriji "Najbolji glumac" nagradu dodjeli upravo Nikoli Kolji Pejakoviću, ističući kako je njegova uloga ostavila snažan utisak na njih, a da je film urezao "duboke tragove i u njihovo meso".

- Njegova gluma zapravo odskače od sveukupne tame kojom film odiše i zasljepljuje nas svojom lakoćom, ali i kombinacijom smirenosti i napetosti. Utisak, koji je ostavila Nikolina vještina da ovaj kompleksni lik oživi, mora biti poštovan, i zato smo odlučili da ga nagradimo titulom najboljeg glumca - navedeno je u odluci žirija koji čine Hanis Bagashov, Gledis Bica, Elisabeth Korn i Maria Vitanova.

Film "Meso" već dugo osvaja međunarodnu publiku na brojnim festivalima u Evropi, SAD-u i Kanadi, a scenarista Nikola Pejaković ističe da, iako nije riječ o prvoj nagradi za ovo ostvarenje, uvijek je dobro iznova shvatiti kako se rad naših umjetnika cijeni i van granica Balkana.

- Filmski projekat Meso zaista živi svoj festivalski život, i nakon brojnih nagrada uvijek me obraduju ovakva priznanja. Iako je ovog puta riječ o kategoriji za najboljeg glumca, zasluge pripadaju cijeloj ekipi. Vjerujem da će publika pozitivno reagovati i na nastavak naše priče, koju donosimo kroz seriju Kosti – drugi dio banjalučke trilogije - rekao je Pejaković.

Već dva mjeseca traju snimanja serije "Kosti", koja sa istim producentskim timom nastavlja pričati priču o Banja Luci. Kao i "Meso", režiju novog dijela trilogije potpisuje Saša Hajduković, scenario Nikola Pejaković, produkciju Brankica Janković, uz direktore fotografija Sašu Petkovića i Dragana Radetića. Serija "Kosti" radi se u koprodukciji Radio-televizije Srbije i "Bosonoga produkcije" iz Banje Luke.

(Fena)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.