13.4.2020. 16:45
0
"SFF je brend koji na najbolji način predstavlja Bosnu i Hercegovinu i Kanton Sarajevo širom svijeta"
Premijer Kantona Sarajevo (KS) Mario Nenadić i ministar kulture i sporta KS Kenan Alikadić sastali se su danas sa direktorom Sarajevo film festivala Mirsadom Purivatrom i administrativnim direktorom ovog festivala Dževadom Mujanom.

Tema sastanka bilo je stanje u kulturi i organizacija predstojećeg SFF u kontekstu trenutne situacije uzrokovane koronavirusom.

- SFF je brend koji na najbolji način predstavlja Bosnu i Hercegovinu i Kanton Sarajevo širom svijeta - kazao je na početku sastanka premijer Nenadić.

Naglasio je kako treba ozbiljno razmišljati koji je to oblik javnog interesa koji bi se ovom festivalu mogao dodijeliti, kako bi se i na taj način pokazalo da Kanton Sarajevo drži do ovog festivala i svega onoga što je uz njega vezano.

- U cilju dogovora svih daljnjih aktivnosti vezanih za kulturu uopšte, a time i za organizaciju SFF-a, mogu reći da su one već uveliko započele sa intenzitetom u kojem računamo da će Festival biti održan u planiranom terminu, naravno slijedeći sve preporuke koje proističu iz aktuelne epidemiološke situacije u KS - rekao je direktor Purivatra te dodao da razmišljaju i o različitim modalitetima održavanja festivala ukoliko epidemiološka situacija ne bude potpuno normalizovana.

Purivatra je sa zadovoljstvom primio stav premijera i ministra da će sva sredstva planirana za oblast kulture biti utrošena za tu namjenu, a time i sva sredstva određena kao podrška za organizaciju ovogodišnjeg SFF-a. 

- Ova sredstva u predviđenim iznosima su nam jako važna, jer nam daju garancije za kvalitetne pripreme i organizaciju festivala. Želja nam je da SFF ponovno bude generator pozitivne atmosfere u Sarajevu sa značajnim uticajem na privredu, ekonomiju, turizam i ostale privredne grane - naveo je Purivatra.

Istakao je i kako se nada da ćemo se svi zajedno radovati sredinom augusta, kada žele biti najbolji domaćini, a što su dokazali i prethodnih 25 godina i kao festival, ali i kao grad i Kanton Sarajevo.

Premijer Nenadić i ministar Alikadić se se zahvalili predstavnicima SFF-a na dosadašnjem radu i izuzetnim rezultatima i rekli da će dati svaki vrstu doprinosa da se Sarajevo film festival održi i u ovakvim trenutcima isto kao što se održao i u puno složenijim uslovima, jer Sarajevo film festival je nastao u ratu a prerastao u brend prepoznatljiv širom svijeta.

To je, kako je rečeno, brend koji za sobom pokreće i turizam i privredu, i hotelijestvo, ugostiteljstvo na svaki mogući način, i veoma je značajan za život Kantona Sarajevo.

Ovom prilikom, direktori Purivatra i Mujan su izvijestili premijera i ministra o svim do sada poduzetim kontaktima sa većinom partnera koji aktivno sudjeluju u organizaciji ovogodišnjeg SFF-a, koji su iskazali spremnost da na najvećem nivou preuzmu svoj dio posla u njegovoj organizaciji.

Naglasili su i kako su svi iskazali želju da i ove godine nadmaše sami sebe te ovogodišnji festival učine nezaboravnim.

Razgovarano je i o najavama za otkazivanje velikih evropskih i svjetskih festivala, u svjetlu čega su svi akteri današnjeg sastanka iskazali nadanja da Sarajevo neće morati ove godine učiniti isto sa svojim filmskim festivalom, te da će biti u prilici da ugosti sve svoje drage goste iz regije, Evrope i svijeta.

Purivatra je naglasio kako je zadržao sve zaposlene i sve spoljne saradnike, kao i da im redovno i na vrijeme isplaćuje plaće i naknade.

Na kraju sastanka najavljeno je kako će se razgovori nastaviti jer, kako je ocijenio premijer Nenadić, susreti sa predstavnicima SFF-a veoma su važni i u kontekstu sanacije stanja u privredi na čemu Vlada KS ovih dana ozbiljno radi, saopćeno je iz Pres-službe KS.

(Fena)

SFF
0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.