16.3.2021. 17:28
0
Spike Lee predsjednik žirija filmskog festivala u Cannesu
Američki režiser Spike Lee predvodit će žiri filmskog festivala u Cannesu u julu, saopćili su organizatori u utorak, postajući prvi crnac koji preuzima tu ulogu.

Proslavljeni njujorški filmaš trebao je obavljati tu funkciju na prošlogodišnjem festivalu, ali je otkazan zbog pandemije.

Dok COVID-19 još kruži u značajnim nivoima u Francuskoj i zemlja ostvaruje slab napredak u svojoj kampanji vakcinacije, sumnje su prisutne da će se i ovogodišnji festival održati kako je i planirano od 6. de 17. jula, nakon što je već bio odgođen s uobičajenog termina u maju.

To će biti najveće okupljanje globalne filmske industrije u više od godinu, nakon što je većina drugih festivala ili otkazana ili je prebačena u online format u posljednjim mjesecima.

Lee (63), godinama je redovan gost u Cannesu, ostvarujući tu premijere svojih sedam filmova i osvajajući drugo mjesto na festivalu u 2018. za film "BlacKkKlansman" o crnom policajcu koji se infiltrira u Ku Klux Klan.

- Kroz mjesece neizvjesnosti kroz koje upravo prolazimo, Spike Lee nikada nije prestao da nas ohrabruje – navodi u izjavi za javnost predsjednik festivala Pierre Lescure.

- Nismo mogli dobiti moćniju ličnost da zacrta naša nemirna vremena – kazao je Lescure, prenosi AFP.

(FENA)

 
0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.