17.4.2022. 14:55
0
Veliki projekat Filmskog centra Sarajevo: Omiljeni bh. filmovi uskoro u digitalnoj formi
Direktorica Filmskog centra Sarajevo Ines Tanović primila je u posjetu predsjednika Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju Sarajevo Antonija Beusa, ministra kulture i sporta KS Samira Avdića i predstavnicu Sjedinjenih Američkih Država u BiH Elizabetu Delalić te s njima razgovarala o projektu restauracije i digitalizacije fundusa bh. kinematografije.

Tanović je podsjetila da je tokom prošle i početkom ove godine Filmski centar Sarajevo, uz podršku Fonda američkih ambasadora je u cilju očuvanja filmske kulturne baštine BiH nabavio izuzetno vrijednu opremu za digitalizaciju bh. filmova. To će, dodala je, doprinijeti očuvanju izuzetno bogatog fundusa bh. kinematografije koji će u kvalitetnoj formi biti dostupan sadašnjim i budućim generacijama filmskih radnika i građana.


- Nedavno nam je stigla oprema za restauraciju i digitalizaciju, te je uz pomoć obučenih tehničara i kolorista pripremljena za rad. Izuzetno je važno da stručni i školovani volonteri također učestvuju u realizaciji ovog projekta – istakla je.

Filmski centar Sarajevo radi na očuvanju tradicije i baštine bh. kinematografije, te razvoju filmske industrije i audiovizuelnog sektora u Bosni i Hercegovini kao pravni nasljednik nekadašnjih velikih filmskih kuća Bosna film, Studio film i Sutjeska film.


(Amer Mujezinović)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.