16.8.2022. 20:15
0
Film 'Klodnike' u utrci za Srce Sarajeva, ekipa ukrajinskog filma sa zastavom prošetala sarajevskim crvenim tepihom
Utrku za "Srce Sarajeva" petu noć 28. Sarajevo Film Festivala iz glavnog takmičarskog programa igrani film, nastavlja ostvarenje iz Ukrajine - "Klodnike", rediteljice Maryne Er Gorbach.

Radnja filma, koji će zabilježiti regionalnu premijeru u Narodnom pozorištu Sarajevo, fokusirana je na događaje u Donjecku, regiji u istočnoj Ukrajini.

Film govori o događajima iz 2014. godine kada je Rusija napala Donjeck, i prati priču bračnog para Irke i Tolika koji očekuju bebu, živeći u udaljenom selu u Donjecku, nedaleko od granice sa Rusijom, oko koje su se vodile borbe u prvim danima rata u Donbasu.

Njihovo iščekivanje djeteta nasilno prekida rušenje aviona MH17 nedaleko od nihovog sela. I pored opšte opasnosti, Irka odbija napustiti selo...

Prije početka projekcije, ekipa filma prošetala je crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta Sarajevo.

-  Ovo je jako važna projekcija jer Sarajevo sa historijom koju baštini za Ukrajince predstavlja specijalan grad – naglasila je rediteljica Gorbach.

Ekipu filma "Klodnike" koja je crvenim tepihom prošetala je sa zastavom Ukrajine publika je pozdravila aplauzom. 

Na crvenom tepihu, brojnim medijima pozirali su i: Ekipa filma "Kako se sada zove ova zemlja" iz programa Suočavanje s prošlošću predvođeni Aidom Čerkez, članovi žirija takmičarskog programa dokumentarni film predvođeni selektoricom programa Radom Šešić, Alban Ukaj i Alisa Čajić. 


(Patria / Aldina R.) 

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.