17.8.2022. 12:31
0
Na SFF-u večeras svjetska premijera filma o bolnom procesu posvajanja djeteta 'Šest sedmica'
Fokusiran na bolni proces posvajanja djeteta, mađarski film "Šest sedmica" rediteljice Noemi Veronike Szakonyi zabilježit će večeras u Narodnom pozorištu svjetsku premijeru u okviru Takmičarskog programa igrani film 28. Sarajevo Film Festivala.

Radnja prati priču tinejdžerke Zsofi koja ostaje trudna, u situaciji u kojoj se mora brinuti za mlađu sestru, ali i nestabilnu majku na koju se ne može osloniti. Zsofi stoga odlučuje dati bebu na posvajanje, ali ovo ostvarenje s jakim emotivnim nabojem vodi gledaoca kroz njene teške trenutke, borbu sabe sa sobom, nedoumicama i nesigurnosti u donesenu odluku.

Ujedno, film daje uvid i u emotivnu stranu porodice udomitelja, njihov strah da se biološka majka ne predomisli i uzme im bebu.

Rediteljica Szakonyi istaknula je na današnjoj konferenciji za medije nakon press projekcije filma da je na ideju filma došla sa suprugom, jer je on bio jako zainteresiran za temu posvajanja. Tako su počeli istraživati tu temu na međunarodnom polju, razgovarali sa brojnim akterima tog procesa te tragali za informacijama.

- U Mađarskoj postoji zakon o tih šest sedmica, vrijeme u kojem biološka majka ima pravo da se predomisli nakon što bebu da na udomljavanje. Jako su nas inspirisale priče naših mnogih prijatelja koji su prošli taj proces. To je toliko teško i emotivno za osobe koje su dio toga – kazala je ona.

Govoreći o procesu rada na filmu, ona navodi da im je cilj bio imati u fokusu biološku majku, a kadrovima su postigli to da se gledatelj približi glavnoj junakinji te "diše s njom". No, ujedno su željeli pokazati i emotivne trenutke kroz koje prolazi porodica udomitelj.

- Tokom istraživanja čuli smo razne priče o tome kako su te samohrane majke ostajale same, pored partnera koji nisu željeli preuzeti odgovornost. Željeli smo pokazati i da je ponašanje muškaraca različito te da često ni druge žene u životu te majke ne daju potporu. Cilj je bio da ukažemo na okrutnost društva i način na koji ostave na cjedilu samohrane majke koje su najbespomoćnije u cijelom procesu – podvukla je.

Szakonyi podvlači da je jedina zona koja za Szofi predstavlja punu slobodu stoni tenis koji trenira i koji vidi kao jedini izlaz iz njenog sadašnjeg života. Podvlači također da su imali jako dug proces kastinga, jer su željeli naći osobu koja u sebi ima dovoljno ozbiljnosti, ali i karakter tinejdžera.

Da joj je ovo prva uloga na filmu naglasila je glavna glumica Katalin Roman, istaknuvši da se jako bojala.

- Nisam nikad studirala glumu ali to planiram. Redateljica me je našla preko prijateljice. Iskreno, jedva se sjećam snimanja, pustila sam da sve ide samo od sebe, a trudila sam se da bude savršeno – ustvrdila je ona.

(FENA/A. Balićevac)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.