17.8.2022. 20:30
0
Preminuo njemački režiser Wolfgang Petersen, autor slavnog filma 'Das Boot'
Wolfgang Petersen, njemački režiser koga je epski film o podmornici iz Drugog svjetskog rata “Das Boot” lansirao u Hollywood gdje je ostvario značajnu karijeru s brojnim hitovima, među kojima su “Na liniji vatre”. “Air Force One” i “Savršena oluja”, preminuo je u 81 godini.


Petersen je preminuo u petak u svom domu u kvartu Brentwood Los Angelesa nakon borbe s rakom pankreasa, saopćila je njegova zastupnica Michelle Bega, prenosi AP.

Petersen, rođen u sjevernom njemačkom lučkom gradu Emdenu, snimio je dva filma prije svog hita iz 1982. “Das Boot,” tada najskupljeg djela u njemačkoj filmskoj istoriji. Film koji traje 149 minuta (prvobitna verzija traje 210 minuta) opisuje intenzivnu klaustrofobiju života u ukletoj njemačkoj podmornici tokom bitke za Atlantik, dok Jürgen Prochnow glumi zapovjednika podmornice.

Opisan kao antiratno remek djelo, “Das Boot” je bio nominiran za šest Oscara, među kojima za Petersenovu režiju i njegovu adaptaciju hit knjige Lothar-Günthera Buchheima iz 1973. godine. 



(Fena / Aldina R.) 

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.