13.11.2022. 11:57
0
Pet epizoda South Parka više se ne može legalno pogledati zbog prikazivanja i ismijavanja poslanika Muhameda
Smatra se jednom od najboljih animiranih serija svih vremena, ali neke epizode South Parka nemoguće je pogledati. Barem legalno.

Popularna serija o grupi vulgarnih školaraca često je kritizirala političku i društvenu situaciju u SAD. Ali i ostatku svijeta izazivajući kontroverze svojim crnim humorom i politički nekorektnom satirom. Ipak, zabranjeno je samo pet epizoda, od ukupno 319. I to zbog prikazivanja poslanika Muhameda, piše Unilad.

Super Best Friends (5. sezona, 3. epizoda, 2001.)
Stan, Kyle, Kenny i Cartman udružuju se s Isusom kako bi uništili mađioničara Davida Blainea, za kojeg otkrivaju da stoji iza zavjere o masovnom samoubistvu. Iako je epizoda dobila jedva ikakvu reakciju kad je emitirana, kasnije je uklonjena.

“Izvinjavamo se što South Park Studios ne može emitirati Super Best Friends”, kazali su tada tvorci serije. Smatra se da je epizoda prekinuta poslije “prijetnji smrću koje su dolazile od islamista” nakon emitiranja epizoda 200 i 201 iz 14. sezone.

Cartoon Wars I i II, (prvi i drugi dio, 10. sezona, 3. i 4. epizoda, 2006.)
U Cartoon Wars I Cartman i Kyle se posvađaju oko nadolazeće epizode Family Guya, koja namjerava prikazati poslanika Muhameda. Zbog toga televizijska mreža prijeti da će zabraniti epizodu. A Cartman to vidi kao priliku da zauvijek makne Family Guy s televizijskih ekrana.

Kyle, međutim, ne želi da se emisija ugasi i dvojica momaka kreću u utrku širom zemlje do Hollywooda znajući da će onaj ko prvi stigne imati posljednju riječ o budućnosti Family Guya.

U Cartoon Wars II Cartman prvi stiže u Hollywood, ali Kyle ne zaostaje mnogo za njim. Imaju posljednji obračun u televizijskom studiju, u kojem Cartman pokušava upucati Kylea iz sačmarice prije nego što otkrije da u oružju nema metaka.

Epizoda Family Guy se emitira, ali bez poslanika jer Comedy Central odbija prikazati njegovu sliku na ekranu, na što teroristi odgovore vlastitim crtićem koji prikazuje Isusa kako se baca na američku zastavu.

200 i 201 (14. sezona, 5. i 6. epizoda, 2010.)
Ukratko, ove dvije epizode prikazuju slavne osobe koje su se pojavljivale u prošlim epizodama South Parka. I koje su scenaristi animirane serije ismijavali. One pokušavaju ukrasti moći poslanika Muhameda ističući da je on bio izuzet od ismijavanja u seriji jer se nikad ne pojavljuje.

Terorističke grupe su tvorcima i studiju ubrzo zaprijetile smrću, a govoreći 2016. o povlačenju epizoda, bivši voditelj Comedy Centrala Doug Herzog rekao je za Hollywood Reporter:

“Štitili smo sve koji ovdje rade. To je bila odluka koju smo trebali donijeti. To je bilo naše najveće odustajanje zbog sadržaja serije.”

(A. Balićevac)

South Park
0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.