21.11.2022. 18:56
0
Film "Balada": Umire li se zbog ljubavi i od ljubavi?
- 'Balada' je film kakav sam oduvijek željela napraviti. To je trebao biti moj prvi film. Ima dosta humora, veseo je, nosi sa sobom dosta radosti. Počinje pitanjem šta je sloboda, a završava pitanjem šta je umjetnost. 'Balada' je uvrnuta, savremena verzija Hasanaginice, ovim riječima je bh. rediteljica Aida Begić opisala svoj najnoviji film koji trenutno igra u bh. kinima.

Film "Balada" čekao je osam godina na svoju realizaciju koja se desila u vrijeme pandemije, da bi krajem ove godine bila kompletirana i predstavljena bh. javnosti. Nakon tri ratna filma, Begić publici donosi film o ljubavi, film inspirisan bosanskom tradicijom, koja se u odnosu prema ženi nije promijenila, uprkos stoljećima, piše Balkan News

Filmu u potpunosti odgovara naziv – balade su uvijek prožete emocijama, a ljubavni junaci uvijek umiru od iste. Inspiracija filma bh. rediteljica nalazi u najpoznatijoj bh. baladi svih vremena, Hasanaginici iz 17. stoljeća.

Četiri stoljeća kasnije, ona je u Hrasnici, s koferom u ruci.

Meri (Marija Pikić) u svojim 30-tim nakon deset godina zajedničkog života napušta svog partnera Hasana (Milan Tocinovski) i kćerku Milu (Gaia Tanović) i vraća se u roditeljsku kuću dominantnoj majci Zafiri (Jasna Žalica) i mlađem bratu Kemi (Enes Kozličić).

Nezaposlenoj Meri nije naklonjena bitka za starateljstvo nad kćerkom. Za to joj je potrebna “pomoć” sredovječnog prijatelja iz djetinjstva, Samira (Slaven Vidak). On se nudi da joj pomogne, ali joj daje do znanja da joj je "bolje" da se radi sigurnosti uda za njega. Tu ideju odobrava i Zafira, svjesna svog života samohrane majke.

- Udaj se!, kaže majka Meri nakon prepirke u kuhinji i pitanja:'Šta da se radi dalje', a ovaj tužni dijalog s prizvukom smijeha može naslutiti skoro svaka majka i kćerka kao i udaju kao univerzalno rješenje svih životnih nedaća mladih djevojaka i žena, spas i konačni smiraj okolini. 

U nadi da će svi problem nestati – posao kojeg nema, voljenog muškarca i djeteta koje je ostavila, porodične i pravne sukobe koji sputavaju njenu slobodu, Meri se bavi drugim stvarima koje joj odvlače pažnju i odlazi na audiciju za film gdje mora odgovoriti na pitanje "Šta je to sloboda". U pravo vrijeme sreće prijateljicu iz škole, Adelu (Lana Stanišić), koja je njena suprotnost, a možda i njen alter-ego.

Meri pokušava pronaći izlaz iz kruga provincijskih pravila. Traži slobodu i pravo da bira ono što voli, a ne ono što je nametnuto i što se očekuje. Osjećanje koje dominantno vlada filmom je ljubav, maleni kotač koji pokreće sve i najgore stvari čini ljepšim. Izvlači osmijeh na lice i spušta suzu niz obraz. Ljubav biraju sve žene u filmu grčevito se boreći za nju, ali balade - one nekad, iz davnih vremena i one sada, su iste. Vrijeme se promijenilo, ali su ljudi ostali isti. I svaka žena ima jednu Meri u sebi.

"Balada" snimana u vremenu pandemije smanjila je mogućnost za međunarodnu postprodukciju, ali je produkcija u potpunosti bosanskohercegovačka stoga već niže nagrade: film je kandidat BiH u kategoriji najbolji strani dugometražni film za nominaciju za nagradu Oskar Američke akademije, na Tuzla Film Festivalu je osvojio nagradu za najbolji film, nominovan je za 4. nagradu arapske kritike za najbolji evropski film, prikazan je u službenom programu 63. Thessaloniki International Film Festivala u Grčkoj, a tek ga čeka publika na festivalima širom Evrope. Marija Pikić je za ulogu "Meri" ovog vikenda proglašena najboljom evropskom glumicom filmskog festivala u italijanskom Lecceu.

Jer Meri bira ljubav bez obzira na sve, piše Balkan News

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.