6.2.2016. 10:53
0
Zvezda se sjetila poginulih fudbalera Manchester Uniteda, klub sa Old Trafforda se zahvalio na ćirilici
Na današnji dan prije 58 godina u avionskoj nesreći koja se dogodila na minhenskom aerodromu poginula su 23 putnika British European Airwaysa, među kojima i osmorica fudbalera engleskog prvaka Manchester Uniteda, koji se vraćao u Englesku poslije meča sa Crvenom Zvezdom u Kupu šampiona, prenosi beogradski list Kurir.

Piše: Haris Ahbabović

Ekipa iz Manchestera vraćala se iz Beograda sa revanš meča četvrtfinala Kupa šampiona protiv Crvene zvezde. United je na Old Traffordu slavio sa 2:1, a u Beogradu je okončano bez pobjednika (3:3), pa su se tako Đavoli plasirali u polufinale.

Bila je to jedna od najtalentovanijih generacija u historiji engleskog fudbala, a taj legendarni tim Manchester Uniteda bio je poznat pod nadimkom kao "Busbyjeve bebe". Ovaj tim vodio je legendarni trener, Sir Matt Busby.

Let od Beograda do Minhena, gdje su se Englezi zaustavili zbog goriva, kasnio je zbog toga što je prvotimac Uniteda, Johny Berry, zaboravio pasoš u hotelu.

Prvi pokušaj uzlijetanja iz Minhena izveden je u 14.19 časova tog 6. februara 1958., a drugi, također neuspješan, samo tri minute kasnije. Posada aviona odlučila je da putnike smjesti u aerodromsku zgradu dok se vremenski uslovi ne poboljšaju, ali je potom odlučeno da avion poleti u 14.59 časova. Treći i posljednji pokušaj tragično je okončan samo četiri minute kasnije udarcem u kuću koja se nalazila u neposrednoj blizini piste.

Tog tragičnog 6. februara poginulo je osam igrača Manchester Uniteda - Geoff Bent, Roger Byrne, Eddie Colman, Duncan Edwards, Mark Jones, David Pegg, Tommy Taylor i Liam Billy Whelan. Tom prilikom su poginuli i generalni sekretar kluba, treneri u stručnom štabu, kao i osam britanskih novinara.

Crvena zvezda je na svom Twitter nalogu ostavila poruku "Pamtimo", prisjećajući se nesreće u Minhenu.

Na oficijalnom Twitter profilu Manchester Uniteda našla se zahvalnica na ćirilici upućena Crvenoj zvezdi.

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.