8.9.2016. 17:00
0
Čelnici evropskih nacionalnih liga protiv reformi Lige prvaka
Asocijacija evropskih fudbalskih liga (EPFL) snažno se usprotivila reformi Lige prvaka za koju tvrde da će biti štetna za male klubove. Oni traže od narednog predsjednika UEFA-e razmatranje promjena koje su usvojene prošli mjesec, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju koje je objavljeno danas nakon sastanka direktora, iz EPFL-a su optužili UEFA-u za implementaciju promjena bez podrške evropskih nacionalnih liga.

UEFA je prošli mjesec odlučila dati dodatna garantovana mjesta u grupnoj fazi Lige prvaka za četiri najbolje plasirane lige. Španija, Njemačka, Engleska i Italija će imati četiri mjesta od sezone 2018./2019. godine.

Krovna evropska fudbalska organizacija je također, obećala da će nagradni fond za 32 kluba, koji ove godine iznosi 1,32 milijarde eura, biti značajno povećan tokom tri sezone do 2021. godine.

Pobjednik Evropske lige će biti automatski plasiran u grupnu fazu Lige prvaka naredne sezone od 2018. godine. Sada je pobjednik EL imao priliku da se za elitno takmičenje izbori kroz play-off.

"U EPFL vjerujemo da je način na koji je UEFA završila proces neprihvatljiv za organizaciju koja tvrdi da je upravljačko fudbalsko tijelo u Evropi. Ključna izmjena u evropskom fudbalu je objavljena bez podrške i konsenzusa organizatora domaćih liga u Evropi. Ova odluka će imati štetan utjecaj na domaća takmičenja i vodit će eksponencijalnom rastu finansijskog i sportskog rascjepa između najvećih evropskih klubova i svih ostalih", navodi se u saopćenju EPFL-a. 

Iz EPFL-a su optužili UEFA-u za kršenje Memoranduma o razumijevanju između dvije organizacije i zaprijetili su da će dopustiti evropskim nacionalnim ligama da svoje utakmice  zakazuju u terminima kada se igraju UEFA-ina klupska takmičenja.

Izbor novog predsjednika UEFA-e na kojem učestvuju aktuelni potpredsjednik Michael van Praag iz Holandije i predsjednik Fudbalskog saveza Slovenije Aleksander Čeferin bit će održan u Atini naredne sedmice.

(Anadolu Agency)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.