26.10.2016. 17:14
8
FK Sarajevo u problemima
Od januara postajete samoodrživi. Stigla je naredba iz Kardifa upućena čelnicima Fudbalskog kluba Sarajevo krajem 2015. godine.

Tu vijest im je sljuštio Vinsent Tan, malezijski milijarder i većinski vlasnik bordo kluba, ostavivši tako prve ljude koševskog premijerligaša u gotovo bezizlaznoj situaciji.

Budžet za 2016. godinu nije usvojen, a ostali su igrači čije su plaće bile po nekoliko desetina hiljada maraka. Nisu se tada oglasili iz bordo kluba. Pokušavali su na sve načine bar odbraniti titulu prvaka Premijer lige Bosne i Hercegovine i tako kupiti vrijeme vidno razočaranih navijača.

Nekoliko prioriteta

Međutim, bez budžeta koji su očekivali, bordo klub je postao prosječan bosanskohercegovački premijerligaš, a čelnici Sarajeva bili su prinuđeni prodati igrače koji su imali najviše plaće, a kao zamjenu dovesti besplatne nogometaše s prostora bivše Jugoslavije, koji da imalo vrijede, igrali bi u inozemstvu.
Naravno, rezultat je izostao, a gnjev navijača se povećao. Ironično, baš na 70. rođendan bordo velikana, umjesto slavljeničke atmosfere, u Titovoj 38 b vladao je muk. Predsjednik Skupštine FK Sarajevo Edis Kusturica javno je obznanio da su čelnici ekipe s Koševa izigrani od Tanovih ljudi i da budžet nije usvojen.

Zašto je Tan odlučio dići ruke od Sarajeva? Koji je bio njegov motiv ulaganja više od osam miliona maraka u bordo klub? Na koji je način i da li je Malezijac mislio zaraditi na bordo klubu? Kako je sam kazao, na investiciju da uloži novac u bordo klub ohrabrio ga je bivši premijer Malezije Mohamad Mahatir, koji je veliki i dokazani prijatelj BiH.

Upravo je on devetog najbogatijeg Malezijca zamolio da pomogne narodu BiH, što je Tan kroz ulazak u FK Sarajevo i uradio. Kada je stigao u Sarajevo, pred čelnike bordo kluba postavio je nekoliko prioriteta, od kojih je većina ispunjena. Plaćen je dug Poreznoj upravi FBiH 2 miliona maraka, izmirena su ostala dugovanja u iznosu od 4 miliona maraka, osnovana je Akademija, počela je gradnja Trening kampa u Butmiru...

Kada je sve ispunjeno, Tan je naredio da bordo klub postane samoodrživ, što u ligi, kakva je Premijer liga BiH, s nekoliko hiljada navijača, bez sponzora i televizijskih prava, gotovo da nije moguće i koševski klub ponovo je zapao u prosječnost bh. nogometa. Mjesečni budžet bordo kluba iznosi više od 100.000 maraka.

Kako smo saznali iz izvora bliskog Titovoj 38 b, Tan je spreman prodati investitorima bordo klub. Navodno su čelnici Sarajeva već nudili klub nekolicini stranih investitora, međutim, postavlja se pitanje ko je spreman kupiti tim koji igra u bh. ligi i koji gotovo da nema nikakve zarade, izuzev povremenih „incidenata“ poput prodaje Gojka Cimirota u PAOK za 1,3 miliona eura.

Istina je da je Tan spreman prodati uloge u FK Sarajevo. Kontaktirani su pojedini investitori u Turskoj, Ukrajini, Rusiji i Njemačkoj. Vidjet ćemo – kratko je kazao izvor iz Titove 38 b.

Kako smo saznali, mogući investitor je Ukrajinac Rinat Leonidovič Ahmetov. Ukrajinski političar je jedan od najbogatijih poduzetnika u Evropi i vlasnik je ukrajinskog nogometnog diva Šahtjora iz Donjecka. Njemački biznismen Helmut Rufe ponovo se spominje kao mogući ulagač u bordo klub, baš kao i Sanela Dženkis (Jenkins), poznata Bosanka koja je povezana s brojnim uspješnim i utjecajnim ljudima iz svijeta.

Kakva je sudbina bordo kluba, ostaje da se vidi, a prema riječima Kusturice, za 70. rođendan pokrenuta je inicijativa koja će dovesti do promjena u klubu.

Investicija je rizik

U medijma se prije nekoliko mjeseci pojavila vijest da je nekadašnji igrač omladinskih selekcija kluba s Koševa, a danas biznismen u Kanadi Fuad Zaganor spreman otkupiti paket dionica od Tana. Upitali smo ga je li danas spreman na taj potez.

- Nažalost, ne. Ostajem po strani i veoma sam zabrinut u vezi sa situacijom u klubu. Ipak se nadam da će se sve završiti pozitivno. Nakon istraživanja o finansijskom stanju kluba, shvatio sam da je veliki rizik ta investicija. Ja volim FK Sarajevo punim srcem, ali ne kao investiciju. Nadam se da će klub naći najbolje rješenje – kazao je Zaganor.

Sanela Jenkins priznala je da je u prošlosti bilo u više navrata govora o kupovini FK Sarajevo, ali je dodala da ta priča nikada nije konkretizovana, te nema osnova smatrati da je ona budući vlasnik kluba sa Koševa.

(Avaz / Admir Oručević)

8
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.