11.12.2017. 11:13
0
Otvoriti sportske klubove prema tržištu kapitala
Težnja većine evropskih zemalja je osnivanje sportskih akcionarskih društava kao privrednih društava, što Zakonom o sportu u Bosni i Hercegovini ne postoji ni kao mogućnost.

Ovo je, između ostalog, navedeno u dokumentu "Informacija o implementaciji zakona o sportu Bosne i Hercegovine", koji je pripremilo Ministarstvo civilnih poslova BiH. Naime, Vijeće ministara BiH usvojilo je na posljednjoj sjednici Informaciju Ministarstva civilnih poslova BiH o analizi stanja financiranja sporta na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini.

Kako se ističe, cilj osnivanja takvih društava doveo bi do otvaranja sportskih klubova i društava prema tržištu kapitala, jer postojeća situacija u velikoj mjeri koči njihovo poslovanje.

Pitanje osnivanja ovakvih društava u uskoj je vezi s privatizacijom sadašnjih sportiskih objekata, odnosno definisanjem njihovog imovinskopravnog statusa, a s tim u vezi i s pitanjem vlasništva nad takvim objektima, pitanjem raspolaganja njihovom imovinm, upravljačkim strukturama i slično. 

S obzirom da Zakon o sportu u BiH nije predvidio mogućnost privatizacije, trebalo bi obaviti ''preregistaricju'' klubova u dionička društva, od kojih bi se kupovale dionice. Kupovinom dionica dioničari bi postali vlasnici klubova, dok bi vlasnik sportskog objekta osta grad ili općina, u zavisnosti ko je vlasnik. 

Također, potrebno je utvrditi uslove i procedure za transformaciju postojećih sportskih organizacija iz neprofitnih udruženja u privredna društva, a što treba uključivati neke od sljedećih elemenata: procjena imovine sportskih organizacija, uslovi za osnivanje novih sportskih organizacija, visina osnivačkog uloga, uslovi poslovanja i drugo. 

U tom cilju potrebno je putem zakonske regulative rješiti takve situacije, što je opet u nadležnosti izvršne, osnosno zakonodavne vlasti u BiH.

- Mišljenja smo, s obzirom na ustavne nadležnosti, da ova pitanja treba rješiti intervencijama na zakone o sportu entiteta i kantona - stoji u ovom dokumentu Ministarstva civilnih poslova BiH. 

 

(FENA/Ajla Hurko)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.