6.9.2018. 15:00
0
Počinje Liga nacija: Zmajevi u subotu protiv Sjeverne Irske, nakon toga stiže Austrija
Novo takmičenje Evropske nogometne federacije (UEFA) Liga nacija počinje danas.

Takmičenje koje predstavlja svojevrsnu zamjenu za prijateljske utakmice donijet će niz zanimljivih utakmica, a selekcija Bosne i Hercegovine igrat će u grupi 3 drugog jakosnog razreda - Lige B, zajedno sa salekcijama Sjeverne Irske i Austrije. 

Učestvovat će 55 reprezentacija podijeljenih u četiri jakosna razreda/lige. Završnica prvog izdanja Lige nacija, koje će poslužiti i kao dio kvalifikacija za evropsko prvenstvo 2020. godine, igrat će se u junu 2019. godine kada će biti odlučen i pobjednik takmičenja. 

U najjačem razredu/ligi igrat će 12 najjačih selekcija Evrope - Njemačka, Portugal, Belgija, Španija, Francuska, Engleska, Švicarska, Italija, Hrvatska, Poljska, Island i Holandija.

U ligi B nalaze se Austrija, Vels, Rusija, Slovačka, Švedska, Ukrajina, Irska, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Irska, Danska, Češka i Turska. Ligu C čine Mađarska, Rumunija, Škotska, Slovenija, Grčka, Srbija, Albanija, Norveška, Crna Gora, Izrael, Bugarska, Finska, Kipar, Estonija i Litvanija.

U najslabijoj D ligi igrat će se Azerbejdžan, Makedonija, Bjelorusija, Gruzija, Armenija, Latvija, Farski Otoci, Luksemburg, Kazahstan, Moldavija, Lihtenštajn, Malta, Andora, Kosovo, San Marino i Gibraltar.

Četiri pobjednika grupa lige A igrat će na Final Fouru koji će biti održan u junu 2019. Pobjednici grupa u ligama B, C i D napredovat će u višu ligu, a najslabije ekipe će nazadovati u nižu. 

Kroz Ligu nacija reprezentacije će moći izboriti nastup na EP-u i to kroz dodatne kvalifikacije u kojima će učestvovati 16 reprezentacija, po četiri iz svake lige. Po četiri najbolja tima iz svake lige igrat će polufinale i finale, a pobjednici finala izborit će plasman na evropsko prvenstvo. 

Reprezentacij BiH protiv Sjeverne Irske igra u subotu, 8. septembra u 15 sati, a protiv Austrije tri dana kasnije na "Bilinom polju" u Zenici.  

Grupe prvog izdanja Lige nacija:

LIGA A:
grupa 1 - Holandija, Francuska, Njemačka
grupa 2 - Island, Švicarska, Belgija
grupa 3 - Poljska, Italija, Portugal
grupa 4 - Hrvatska, Engleska, Španija

LIGA B:
grupa 1 - Slovačka, Ukrajina, Češka
grupa 2 - Rusija, Švedska, Turska
grupa 3 - Austrija, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Irska
grupa 4 - Wales, Irska, Danska

LIGA C:
grupa 1 - Škotska, Albanija, Izrael
grupa 2 - Mađarska, Grčka, Finska, Estonija
grupa 3 - Slovenija, Norveška, Bugarska, Kipar
grupa 4 - Rumunija, Srbija, Crna Gora, Litvanija

LIGA D:
grupa 1 - Gruzija, Latvija, Kazahstan, Andora
grupa 2 - Bjelorusija, Luksemburg, Moldavija, San Marino
grupa 3 - Azerbajdžan, Farski Otoci, Malta, Kosovo
grupa 4 - Makedonija, Armenija, Lihtenštajn, Gibraltar

Danas se u okviru Lige nacija igraju prvi mečevi, a sastaju se:
Liga A, grupa 1: Njemačka – Francuska (20.45)
Liga B, grupa 1: Češka – Ukrajina (20.45)
Liga B, grupa 4: Vels – Irska
Liga C, grupa 3: Norveška – Kipar (20.45), Slovenija – Bugarska (20.45)
Liga D, grupa 1: Kazahstan – Gruzija (16.00), Latvija – Andora (20.45)
Liga D, grupa 4: Armenija – Lihtenštajn (18.00) Gibraltar – Makedonija (20.45)

(Fena / Haris Ahbabović)

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.