15.10.2018. 22:37
0
Edin Džeko razbio Irce na Grbavici
Edin Džeko ponovo je bio junak Bosne i Hercegovine. Naša reprezentacija savladala je Sjevernu Irsku u Ligi nacija sa 2:0 na Stadionu Grbavica, a kapiten našeg tima postigao je oba pogotka i tako donio Bosni i Hercegovini, treću pobjedu u ovom takmičenju, u isto toliko odigranih utakmica. Zmajevi su sada lideri na tabeli sa devet osvojenih bodova, ispred Austrije koja ima tri i Sjeverne Irske koja je bez bodova.

Selektor Robert Prosinečki napravio je samo jednu promjenu u sastavu u odnosu na posljednji duel Lige nacija. Umjesto Darka Todorovića, na poziciji desnog beka, zaigrao je Ognjen Vranješ.

Prvu priliku gosti su imali u drugoj minuti. George Seville je šutirao sa lijeve strane, ali je lopta otišla preko gola Ibrahima Šehića. Nakon toga nije bilo uzbuđenja sve do 10. minute, kada je Haris Duljević dobro pronašao, na drugoj stativi Edina Višću, ali fudbaler Basaksehira se ne snalazi najbolje i lopta odlazi pored gola.

STATIVA SJEVERNE IRSKE

Novu dobru priliku imala je Sjeverna Irska u 15. minuti. Lako su probili našu lijevu stranu, Steven Davis je centrirao, sam ispred Šehića bio je Seville, ali je loše zahvatio loptu i ona je otišla pored našeg gola. Samo dva minuta kasnije Miralem Pjanić se sjajno oslobodio svojih čuvara i poslao loptu prema Edinu Džeki, koji je prima na prsa, ali šutira preko gola.

Sreća je pogledala naš tim u 20. minuti. Davis je šutirao iz voleja, Šehić je bio savladan, ali je lopta pogodila stativu.

Zmajevi su u vodstvo došli u 27. minuti. Haris Duljević se izborio za jednu loptu. Jamal Lewis se okliznuo, lopta je došla do Edina Višće, koji asistira za Edina Džeku, a kapiten Zmajeva majstorski pogađa mrežu Belley Paecock-Farella za 1:0.

Samo minut kasnije Džeko postiže novi pogodak. Pjanić je genijalno asistirao iz slobodnog udarca za našeg kapitena koji pogađa mrežu Sjeverne Irske. Sudija je napravio veliku grešku i na asistenciju pomoćnika koji je signalizirao ofsajd, a koji nije postojao, poništio naš pogodak, pa je na semaforu ostalo 0:0.

Miralem Pjanić je odlično šutirao u 34. minuti iz slobodnog udarca, koji je izborio Elvis Sarić, ali je lopta otišla preko gola. Do kraja prvog poluvremena vidjeli smo dvije dobre prilike. Sjeverna Irska imala je priliku u 41. minuti kada je Stuart Dallas šutirao u padu, ali je Šehić zaustavio njegov udarac. Samo tri minute kasnije Ognjen Vranješ je šutirao sa nekih 25 metara, ali naš defanzivac nije imao sreće i lopta je otišla pored gola.

Drugo poluvrijeme otvorio je Edin Džeko sjajnom prilikom. Igrala se 55. minuta kada je naš kapiten izašao sam pred golmana Sjeverne Irske, ali se poigravao pa je Pacocok-Farell odbranio njegov udarac. Lopta se odbila do Elvisa Sarića koji dobro šutira, ali je golman Sjeverne Irske bio na visini zadatka.

Da je sreća saveznik Zmajeva u Ligi nacija vidjelo se u 65. minuti. Naša odbrana se poigravala, reprezentativci Sjeverne Irske su došli do lopte, koja stiže do rezerviste Michaelu Whyteu koji je bio na tri metra od našeg gola i kada su svi vidjeli loptu u mreži on je pogodio stativu.

Iako su gosti u nastavku imali dominaciju ponovo je naš tim prvi došao do gola. Miralem Pjanić je poslao jednu dubinsku loptu prema Edinu Džeki koji je sjajno prima u kaznenom prostoru Sjeverne Irske i pogađa za 2:0. Nakon gola Dijamant je doživio ovacije na Grbavici, stadionu na kojem je počeo svoju fudbalsku karijeru.

Četiri minute kasnije novi maestralan pas Miralema Pjanića. Ovoga puta pronašao je Višću u kaznenom prostoru, ali je njegov udarac izblokiran i lopta je završila u korneru. Pjanić je u 83. minuti majstorskim potezom izbacio jednog fudbalera Sjeverne Irske i šutirao, ali je lopta otišla preko gola.

Zašto je prvi golman naše reprezentacije Ibrahim Šehić je demonstrirao u 86. minuti. Prvo je maestralnom paradom zaustavio pokušaj Savillea, a odmah u narednom napadu uhvatio je loptu nakon pokušaja Vassella.

Do kraja utakmice gosti su još jedanput pogodili stativu, ali promjene rezultata nije bilo. BiH je stigla do treće pobjede u isto toliko odigranih utakmica u Ligi nacija. Selektor Robert Prosinečki je nastavio svoj niz na klupi Zmajeva bez poraza koji sada iznosi devet utakmica.

BOSNA I HERCEGOVINA – SJEVERNA IRSKA 2:0

STADION: Stadion Grbavica. GLEDALACA: 10.000. SUDIJA: Mattias Gestranius (Finska). STRIJELCI: 1:0 – Džeko (27), 2:0 – Džeko (73) . ŽUTI KARTONI: Duljević, Bešić(Bosna i Hercegovina), Norwood, Saville (Sjeverna Irska)

BOSNA I HERCEGOVINA: Šehić, Ćivić, Vranješ, Bešić (od 89. Cimirot), Višća (od 87. Milošević), Duljević (od 73. Zakarić), Pjanić, Džeko, Šunjić, Zukanović, Sarić. SELEKTOR:Robert Prosinečki.

SJEVERNA IRSKA: Peacock-Farrell, Lewis, J. Evans, Saville, Davis, Boyse (od 79. Magennis), C. Evans, Dallas, Norwood (od 57. Whyte), McNair (od 71. Vassell), Cathcart. SELEKTOR: Michael O'Neill.




(Patria/ADmir Oručević)

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.