14.11.2018. 10:27
0
Mamić: U Hrvatskoj zločinac, a u Srbiji bi me nosili na rukama
Zdravko Mamić pobjegao je u Bosnu i Hercegovinu nakon što je nepravomoćno osuđen na šest i po godina zatvora zbog izvlačenja 117 miliona kuna iz Dinama i štete prema državi od 12 miliona kuna neplaćenih poreza i doprinosa.

Mamić je nedostupan hrvatskom pravosuđu jer ima i državljanstvo Bosne i Hercegovine. Novinari srbijanskog ''Blica'' sreli su ga u Sarajevu na međunarodnom sportskom simpoziju, gdje je Mamić bio dva dana. 

Iznenadili su se kad su ga vidjeli nasmiješenog i dobro raspoloženog. 

Uoči premijere filma "Švabo iz Sarajeva" o Ivici Osimu Mamić je dobio ovacije Bosanskog kulturnog centra.

- Tako me tretiraju svugdje osim u mojoj Hrvatskoj, tamo sam zločinac, neprijatelj broj 1. Ako sam vladao hrvatskim nogometom duže od 10 godina, onda valjda imam zasluge i za svjetsko srebro i 14 igrača u finalu, za plasman mlade reprezentacije na Euro, za Dinamovo evropsko proljeće koje sam sanjao... Nema igrača kojeg ja nisam doveo do trenera Nenada Bjelice, osigurao sam klubu finansijsku sigurnost - ispričao je Mamić za ''Blic'' i nastavio:

''Znam da bi me u Srbiji nosili na rukama, ha, ha, ha. Podržavaju me, javljaju mi se Vlada Bulatović, Dragan Džajić, Dule Savić... Hvala im. To me drži, uspjesi me drže'', dodao je Zdravko, koji ne priznaje presudu Hrvatske koju naziva svojom. 

Ne priznajem je jer su je sačinili neovlašteni tužitelji koji su izvršili udruženi zločinački pothvat s predsjednikom Županijskog suda u Osijeku. Presuda je prije dogovorena, suđenje je bilo samo predstava za javnost.

Navijači su mu prilazili u Sarajevu, htjeli su se slikati... 

- Pa evo, Amer Gojak je sad reprezentativac zahvaljujući igrama u Dinamu. Gojak nikad ne bi bio u Maksimiru da ja nisam otišao po njega u Sarajevo i prepoznao da bi mogao biti klasa - dodao je Zdravko Mamić.

Županijski sud u Osijeku u junu je nepravomoćno osudio Zdravka Mamića na šest godina i šest mjeseci zatvora, Zorana Mamića na četiri godine i 11 mjeseci zatvora, Damira Vrbanovića na tri godine zatvora, a Milana Pernara na četiri godine i dva mjeseca zatvora u optužnici prema kojoj ih terete da su iz Dinama izvukli 117 miliona kuna te državu oštetili za više od 12 miliona kuna neplaćenih poreza i doprinosa.

Zdravko Mamić pobjegao je u Bosnu i Hercegovinu, čiji pasoš, također, posjeduje. No, pojavila se vijest kako bi ipak mogao biti izručen Hrvatskoj.  

Vrhovni sud uvažio je žalbu USKOK-a koji je zatražio istražni zatvor za Zdravka Mamića u drugom postupku koji se vodi protiv njega.

Mamić bi tako ipak mogao biti izručen Hrvatskoj zbog izvlačenja 200 miliona kuna iz Dinama, za što ga tereti USKOK u drugoj optužnici. 

Ako mu se zaista odredi istražni zatvor, mogao bi se aktivirati ugovor o izručenju s BiH jer je djelo za koje ga terete počinjeno nakon potpisivanja ovog ugovora, prenosi 24sata.hr


(Admir Oručević)

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.