27.1.2019. 18:34
0
"Nikada više" - njemački klubovi se sjećaju žrtava rata
"Nikad više!" je slogan memorijala koji već 15 godina na 27. januar njemački fudbalski klubovi održavaju u znak sjećanja na žrtve nacizma. Ovaj dan je izabran jer je 27. januara 1945. oslobođen koncentracioni logor Auschwitz.

Kao i prethodnih godina, učesnik memorijala je i Bayern koji, kao i svi ostali klubovi, na ovaj dan želi da ukaže na žrvte nacional-socijalizma, ali i na sve sadašnje oblike rasizma i diskriminacije i upozori da tome nema mjesta u nejmačkom fudbalu.

Tako će u subotu, na primjer u terminu od 13 do 16 sati, okupljanje biti u historijskom muzeju Minhena gdje su članovi poroica igrača i navijača Bayerna radili tokom 1933. godine. Ideja je da se među navijačima i posjetiocima podigne svijest o opasnosti zaboravljanja žrtava .

Slična okupljanja biće tokom dana u Minhenu organizovana na više lokacija u gradu tokom subote i nedjelje. U nedjelju će centar memorijalnih dešavanja biti oko samog stadiona jer Bayern igra utakmicu protiv Stuttgarta.

Bayern inicijativu "Nikada više" podržava od 2013. godine, a ove godine će biti priređene i posebne izložbe sa fudbalskom tematikom.

Dva dana, 26. i 27. januara svi fudbalski radnici i klubovi u Njemačkoj zajedno će se boriti protiv zaborava kako ljudi u Njemačkoj nikada više ne bi bili diskriminisani zbog svoje vjere, rase ili seksualne orijentacije, prenosi Sport Klub.


(Amila Alijagić)

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.