7.10.2019. 13:49
1
Atletski klub Sarajevo: Počinje borba za Olimpijski stadion Koševo, javna rasprava u 18 sati
Atletski klub Sarajevo objavio je saopštenje u kojem kažu da počinje borba za Olimpijski stadion Koševo, i da je javna rasprava u 18 sati. Saopštenje prenosimo u cjelosti:

"Poštovani članovi Atletskog kluba Sarajevo, atletski radnici, simpatizeri i svi građani koji znaju vrijednost riječi Olimpijski stadion, pozivamo Vas da u ponedjeljak (7.10.) sa početkom u 18 sati prisustvujete javnoj tribini povodom „Koncepta novog regulacionog plana za RP Zetra“. Tribina će biti održana u Osnovnoj Školi Nafija Sarajlić, koja se nalazi u ul. Patriotske lige 57.

U trenutku kada je Bosna i Hercegovina napravila historijski uspjeh za „Kraljicu sportova“, kada je javnost još jednom dobila potvrdu zahvaljujući vrhunskom rezultatu našeg prijatelja Amela Tuke koji sport bi trebao imati znatno veću podršku, predlagači „Koncepta novog regulacionog plana RP Zetra“ predlažu uklanjanje atletske staze sa stadiona Koševo. Taj prijedlog se dešava uprkos jasnom izjašnjavanju Atletskog Saveza BiH, Atletskog kluba Sarajevo i Gradske uprave, gdje je navedeno da su sve navedene institucije apsolutno za modernizaciju Olimpijskog stadiona „Asim Ferhatović-Hase“ Koševo, ali uz zadržavanje atletske staze. Općina Centar sa načelnikom, kao idejni predlagač novog Koncepta imaju drugu viziju, koja nije u skladu sa sportskim vrijednostima, te su spremni izvršiti urbidic nad Olimpijskim stadionom „Asim Ferhatović-Hase“ Koševo, koji je svakako simbol grada Sarajeva, Kantona Sarajevo, ali i Bosne i Hercegovine.

Želim podsjetiti da je Atletski klub Sarajevo nepolitička organizacija, koja više decenija egzistira u glavnom gradu BiH i naši članovi, u prošlosti, sadašnjosti, a vjerujemo i u budućnosti donosili su i donijet će brojne medalje i pehare sa Evropskih i Svjetskih takmičenja. Ovaj način javne objave je naš način borbe za opastanak „Kraljice sportova“ s toga molimo da se svi simpatizeri kluba i sportska javnost uključe!

Dužnost nam je i informisati javnost o tome da se već tri godine Atletski klub Sarajevo vodi pravnu borbu sa Općinom Centar, koja je samovoljno pokušala oduzeti Atletski centar kluba. U toj borbi smo uspjeli, međutim Općina Centar nastavlja u svojim pokušajima u vidu pokretanja Upravnih sporova prema institucijama, koje rade po zakonu. Iako smo smo imali itekako osnove, nismo podnijeli krivične prijave za postupke odgovornih lica Općine Centar, te smo pokušali na dobronamjeran način ukazati na propuste, pozvati na bolju komunikaciju i dijalog, poštujući ispravne sportske vrijednosti za koje se zalažemo, međutim, očito je da Općina Centar ima druge planove

Također, Atletski klub Sarajevo raspolaže sa dokumentacijom i dokazima za sljedeće činjenice;

➡️ Atletski Savez BiH i AK Sarajevo su u periodu 1996-2017 uložili u Olimpijski stadion „Asim Ferhatović-Hase“ Koševo i Atletski poligon Koševo preko 4 miliona KM. Sva dobivena sredstva realizirana su isključivo kroz napore stručnih atletskih radnika u ASBiH i AKSarajevo.
➡️ Atletska staza se ne koristi od 2015. godine zbog neuslovnosti, odnosno zbog stanja koje je prouzrokovano neadekvatnim upravljanjem stadionom. Sva oštećenja nastala na stazi su rezultat neadekvatne zaštite za vrijeme održavanja koncerata. Uvođenje teretnih vozila i nepropisno rukovanje su uzrok oštećenja koja onemogućuju velika atletska takmičenja u glavnom gradu BiH, za šta itekako postoji interes.
➡️ Ostala atletska borilišta, koja je AS BiH predao Općini i njenu firmu na upravljanje i čuvanje su takođe u katastrofalnom stanju. Primjera radi za zimski EYOF 2019 , jama za dalj s certificiranim pijeskom je ispražnjena da bi pijesak bio zamijenjen šljunkom za beton.

I pored ovakvog činjeničnog stanja, Atletski klub Sarajevo i Atletski poligon Koševo su bili centar atletskih dešavanja u BiH u 2019. godini. Organizirali smo sva značajna državna takmičenja, a stazu i ostala borilišta čuvamo kao „svetinju“. Iako naša takmičenja imaju pozitivne ocjene, takmičari i omladina iz atletskih klubova ipak ostaje uskraćena za priliku da takmiči u atmosferi Olimpijskog stadiona „Asim Ferhatović-Hase“ – Koševo. „Koncept novog regulacionog plana za RP Zetra“predviđa uklanjanje atletske staze na Koševu, te izmještanje na Atletski poligon, gdje bi se staza proširila na ukupno 8 traka. Međutim, realizacija takvog koncepta bi onemogućila građane da posjete Atletski Centar Sarajevo, obzirom da bi se rekreativna traka morala uništiti, a uz to i bacališta za teške sprave bi nestala, što bi veliki broj talentovanih i uspješnih atletičara odvelo od sporta, a „zelena oaza“ našeg centra, trajno bi bila izgubljena.

Želimo još jednom istaći da je Atletski klub Sarajevo apsolutno ZA modernizaciju Olimpijskom stadiona „Asim Ferhatović-Hase“ Koševo, ZA unaprijeđenje uslova na Atletskom poligonu Koševo. S tim u vezi, i u stručnom i finansijskom smislu, Atletski Savez BiH je ponudio svoju podršku, uz asistenciju Međunarodne atletske federeacije. Međutim, sve ove činjenice se ignoriraju i stavljaju u drugi plan.

Na kraju, želimo postaviti pitanje Općini Centar, koja rukovodi kroz JU CSRSA koševskim stadionom. Ako su ASBiH i AKSarajevo kao neprofitne organizacije mogle direktno investirati, zahvaljujući svojim radom i zalaganjem, preko 4 miliona KM, zbog čega Općina Centar, sa gotovo najvećim budžetom od svih općina u FbiH ne može izvršiti direktnu investiciju? S tim, što jasno moramo izdvojiti da subvencija troškova najma nije investiranje, već plaćanje radnika i računa, koje sami stvarate.

Atletski Klub Sarajevo poziva sve članove, prijatelje, partnere i sportske radnike na večerašnju Javnu raspravu. Osnovna Škola Nafija Sarajlić, ul. Patriotske lige 57. – 18h. Počinje borba za Olimpijski stadion Koševo",
pišu iz AK Sarajevo .

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.