13.10.2019. 16:03
1
Pogledajte zobg čega Turcima prijeti kazna od UEFA-e zbog proslave gola protiv Albanije
UEFA će razmotriti kontroverznu proslavu gola turskih nogometnih reprezentativaca u pobjedi 1-0 nad Albanijom u kvalifikacijskoj utakmici za Euro 2020. kojom su izrazili potporu turskoj ofenzivi protiv Kurda u Siriji što bi predstavljalo nedopušteno uključivanje politike u nogomet, prenosi Hina.

UEFA-ina pravila zabranjuju uporabu političkih i vjerskih simbola na utakmicama, a kazne su vrlo visoke. "Ja osobno nisam vidio taj pozdrav koji bi se mogao smatrati provokacijom (...), ali sigurno ćemo provjeriti", izjavio je talijanski glasnogovornik UEFA-e Philip Townsend.

Naime Turska je u Istanbulu na stadionu Fenerbahce Ülker sa 1-0 pobijedila Albaniju, a turski su nogometaši nakon odlučujućeg pogotka Cenka Tosuna u posljednjoj minuti regularnog dijela utakmice otišli pred navijače i salutirali poput vojnika.

Osim toga, poslije utakmice, reprezentacija je na svom službenom Twitter profilu objavila i fotografiju na kojoj igrači salutiraju uz popratni tekst u kojem se navodi da je pobjeda "posvećena hrabrim vojnicima i drugim mučenicima".

Turska je u srijedu pokrenula ofenzivu protiv Kurda u Siriji nakon što je američki predsjednik Donald Trump povukao američke trupe s tursko-sirijske granice. Ofenziva je izazvala oštre reakcije u mnogim europskim zemljama od kojih su neke zaustavile izvoz oružja u Tursku.

(Fena / Haris Ahbabović)

1
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.