13.2.2020. 12:49
0
Bivši selektori fudbalske reprezentacije: Treba li nam Ognjen Vranješ?
FOTO: Avaz
Zbog nadolazećih utakmica baraža za plasman na Evropsko prvenstvo u fudbalu 2020. godine, jedna od glavnih tema u bh. fudbalskim krugovima je slučaj Ognjena Vranješa. Novinari Dnevnog Avaza su tim povodom razgovarali sa četiri bivša selektora fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Dnevni Avaz prvo se obratio bivšem selektoru Miši Smajloviću.
- Ne znam šta da vam kažem... Istina, on je pravio ispade, ali ako selektor smatra da on vrijedi i da mu treba za predstojeće dvije utakmice, onda ga treba pozvati, rekao je legendarni Mišo Smajlović, te dodao:

- Jednostavno, u plej-ofu Lige nacija, odnosno baražu za Evropsko prvenstvo, treba upotrebiti ili koristiti sve raspoložive snage kako bi ostvarili cilj. Ipak, bila bi velika stvar da odemo na Euro 2020, i za bh. fudbal, i našu državu. Zbog toga selektor treba koristiti one igrače koje stvarno vrijede, koji mogu pomoći na terenu, bez obzira ne neke stvari koje su se dešavale, prije svega van terena.

Istog mišljenja je i Mehmed Baždarević, prenosi Dnevni Avaz.

- Iskreno, dok sam bio selektor, Vranješ je bio izuzetan profesionalac i pravi momak koji se uvijek borio za našu reprezentaciju, svaku minutu… - rekao je Mehmed Baždarević.

Kako kaže popularni Meša, dobro je igrao za našu reprezentaciju, i dobro se ponašao.

- Ogija izuzetno cijenim. A to što se dešavalo izvan terena, iskreno, nisam previše ni pratio. Znate da me druge stvari, osim terena i fudbala, uopšte ne zanimaju… Inače, jedan igrač zanima me samo sportski, fudbalski, da li može i zaslužuje da igra, šta može doprinijeti mojoj ekipi. A sve ostalo…

Premda, nekad se moraju gledati i neke druge stvari koje su jako važne za atmosferu. Mislim da nam Ogi, fudbalski, još može pomoći, a sada je na ljudima koji vode da ocijene je li važniji fudbalski ili taj dio izvan terena. Je li nam neophodan i može li i koliko pomoći reprezentaciji? To treba dobro odvagati, jer nisam u poziciji da imam sve elemente u ruci. Ali, za vrijeme mog mandata – i prije, Ogi je bio pravi profesionalac i jako dobar igrač, tvrdiBaždarević.

 Idući je intervjuisan Faruk Hadžibegić , bivši selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, trenutno putuje Evropom kao selektor reprezentacije Crne Gore. Kako prenosi Dnevni Avaz, Hadžibegić je o Vranješu izjavio slijedeće:

- Vranješ je standardan u dobrom klubu, igra dobro... Na kraju krajeva, dobar je igrač, ocjenjuje Hadžibegić, s kojim smo razgovarali dok je jučer gledao trening Monaka, gdje je pod posebnom lupom bio crnogorskireprezentativac Stevan Jovetić. 

Ističe da nije samo Bajević i njegov stručni štab na evropskoj turneji. Međutim, ponovo smo se vratili „slučaju Vranješ“.

- Za konačnu odluku treba li vratiti Vranješa u državni tim nemam dovoljno elemenata, što se tiče njegovih „aktivnosti“ van terena. On nikada nije bio eliminisan iz sportskih razloga, a ja za taj drugi ili druge razloge nemam nijednog elemente da bih se mogao pozicionirati, oprezan je Hadžibegić.

Na konstataciju da je „čašu prelila“ tetovaža ratnog zločinca Momčila Džuića, dodaje:

- Ako je jednom kažnjen zbog toga, nećeš mu sad odsjeći ruku. Duško je vjerovatno odlučio da ga vrati, nakon što je s čelnicima Saveza izmjerio stvari koje su za i protiv te odluke... Ipak, mislim da Duško tu ne bi ništa mogao uraditi sam, da nema podršku ljudi iz Saveza. Mislim da se sada objavljivanje konačne odluka više vaga zbog publike, zbog navijača. Također, njima je suviše velik finansijski ulog, odnosno premija za odlazak na Euro 2020 (18,5 miliona KM – op.a), da bi se mogli riješiti bilo koga ili praviti neke egzibicije. Mislim da će Vranješ dobiti poziv za martovske utakmice, za kraj je rekao Hadžibegić.

- Bajević je stavljen u jako nezgodnu situaciju. Kako to kažu u Bosni: Ni luk jeo ni luk mirisao, a treba da povuće određene poteze. Ako je bio neki nesporazum između Vranješa i NSBiH, a bio je, onda mislim da oni moraju riješiti nesuglasice, rekao je legendarni Mirsad Fazlagić, te dodao:

- A što se tiče privatnog i fudbalskog života, ja bih to odvoji jedno od drugog. Meni bi igrao samo onaj igrač koji to zaslužuje na terenu. Vranješ je svojim kvalitetom zasluživao da igra, a u kakvoj je sada formi, ne znam, jer nemam priliku da gledam grčku ligu. 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.