22.9.2020. 10:32
0
Abramovič finansira Izraelce koji grade naselja na teritoriji Palestine
Kompanije pod kontrolom vlasnika Chelseaja Romana Abramoviča donirale su desetine miliona funti izuzetno kontroverznoj izraelskoj grupi optuženoj za raseljavanje palestinskih porodica iz Jerusalema, prema procurjelim dokumentima koje je objavio BBC News Arabic.

Ruski oligarh, koji je izraelsko državljanstvo dobio 2018. godine, strastveni je filantrop u toj zemlji. Abramovič je donirao ogromne iznose istraživačkim i razvojnim projektima i ulažući u lokalne firme.

Četiri kompanije koje on ili posjeduje ili kontrolira na Britanskim Djevičanskim Ostrvima donirale su više od 100 miliona dolara Eladu, grupi koja podržava gradnju naselja na teritoriji Palestine pod nazivom Silwan, izvijestio je BBC.

Te bi brojke značile da je vlasnik britanskog nogometnog kluba najveći pojedinačni donator Eladu u posljednjih 15 godina. Elad inače na hebrejskom znači "Božija vječna vjera".

Grupa koja također ima i podršku izraelske vlade pokušala je ojačati jevrejsko prisustvo u susjedstvu Silwana na štetu Palestinaca.

Elad vodi arheološko nalazište u Silwanu nazvano Davidov grad, koje je postalo velika turistička atrakcija. Iskopavanja su kritikovale evropske diplomate jer su željeli ignorisati raznoliku historiju drevnog grada u korist "isključivo jevrejskog narativa, odvajajući to mjesto od njegove palestinske okoline".

Elad se slično ostalim naseljeničkim organizacijama proširio kupujući palestinske kuće i koristeći kontroverzne izraelske zakone koji omogućavaju državi da preuzme palestinsku imovinu. Otprilike 450 doseljenika danas živi zajedno sa skoro 10.000 Palestinaca u Silwanu.

BBC News Arabic otkrio je Abramovičeve donacije pretražujući hiljade procurjelih dokumenata u kojima se detaljno opisuje dvije milijarde američkih dolara potencijalno sumnjivih transakcija koje su "oprane" kroz američke sisteme.

Više od 2.000 izvještaja o sumnjivim aktivnostima (SAR) podnesenim Mreži za provođenje finansijskih zločina američke vlade (FinCEN) procurilo je u Buzzfeed News koji ih je podijelio s Međunarodnim konzorcijem istraživačkih novinara, čiji je član i BBC.

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.