3.12.2020. 20:33
0
Tirana domaćin prvog finala UEFA-ine Konferencijske lige
Glavni albanski grad Tirana bit će domaćin finala novog UEFA-inog natjecanja Konferencijske lige, koja počinje u sezoni 2021/22.

UEFA će smanjiti broj sudionika u Europskoj ligi sa 48 na 32 i istodobno uvesti Europsku konferencijsku ligu koja će imati 32 kluba.

EKL je buduće treće klupsko natjecanje u organizaciji UEFA-e po jačini, odmah iza Lige prvaka i Europske lige, a pobjednik tog novog natjecanja stekao bi pravo sudjelovanja u Europskoj ligi, prenosi Hina.

Europska konferencijska liga će startati kvalifikacijama u ljeto 2021. godine, a u natjecanju po skupinama igrat će 32 kluba raspoređena u osam skupina po četiri.

Prije natjecanja po skupinama, održat će se tri runde kvalifikacija i play-off runda, podijeljeni na glavni put i put prvaka za one koji prelaze iz Lige prvaka i Europske lige.

Pobjednici skupina izborit će plasman u osminu finala, dok će drugoplasirane i trećeplasirane ekipe iz skupina igrati play-off za preostala mjesta u osmini finala. 

Bit će održan poseban ždrijeb i izvlačit će se parovi, a klubovi koji su završili drugi u svojim skupinama igrat će protiv nekog od trećeplasiranih iz ostalih grupa. Pobjednici tih susreta ići će u osminu finala Europske konferencijske lige.

Dodajmo kako će u kvalifikacijama za Europsku ligu sudjelovat samo klubovi iz 15 najjačih europskih liga. Hrvatska je trenutačno 20. i ne ostvari li napredak, neće imati predstavnike u Euroligi. Jedino ako prvak Hrvatske ne bude neuspješan u kvalifikacijama za Ligu prvaka pa preseli u ovo natjecanje. 

Ostane li Hrvatska iza 15. pozicije, imat će tri predstavnika u kvalifikacijama novog natjecanja, a sva tri startat će u 2. kvalifikacijskom kolu.

Konferencijska liga podijelit će oko 240 milijuna eura, što je oko dva i pol puta manje u odnosu na Europsku ligu.

Klubovi će za ulazak u skupine Europske lige dobivati oko 3,1 milijun eura, a za ulazak u skupine nove Konferencijske lige oko 1,24 milijuna eura.

Prvo finale bit će u Tirani 25. svibnja 2022. godine na Areni Kombetare koja prima 21.690 gledatelja.

Stadion je otvoren u studenom 2019. europskom kvalifikacijskom utakmicom između Albanije i Francuske. Izgrađena je, uz pomoć UEFA-inog programa pomoći HatTrick, na mjestu nekadašnjeg stadiona Qemal Stafa u središtu albanske prijestolnice.


(FENA) 

SportUEFA
0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.