24.2.2021. 15:07
0
Liga prvaka: Atalanta piše historiju, Građani u Budimpešti "gostuju" rasterećenim Nijemcima
Da ste nekom Italijanu iz Bergama prije desetak godina kazali kako će Atalanta igrati Ligu prvaka i biti konkurent velikom Realu, vjerovatno bi vas proglasili ludim - Ovo nije prvi put da se Borussia (M) i City susreću u Evropi.
Dva susreta osmine Lige prvaka na rasporedu su večeras od 21 sat, u Bergamu će Atalanta dočekati Real Madrid, dok će Borussia (M) "ugostiti" Manchester City. 

Da je ovo neko vrijeme od prije desetak godina, i da ste nekom Italijanu iz Bergama kazali kako će Atalanta za koju godinu igrati Ligu prvaka i biti konkurent velikom Realu, vjerovatno bi vas proglasili ludim i postali bi predmet šprdancije. 

Sada, u 2021. godini, navijači Atalante mogu s ponosom reći kako njihov klub već drugu godinu zaredom ima šansu da izbori četvrtfinale elitnog klupskog takmičenja, s tim da su ovog puta imali zaista težak žrijeb. 

Ogroman uspjeh

Mada, ako se pogleda forma i jednih i drugih ove sezone dosta oscilira, Real je već dugo daleko od onog pravog Reala koji je bio strah i trepet gdje god gostuje (istina, uspjeli su uvezati četiri pobjede u La Ligi gdje su trenutno drugi  s tri boda manje od lidera Atletica, ali i utakmicom više), dok se Atalanta u Seriji A grčevito bori za ponovni plasman u Ligu prvaka. 

Upravo tu se vide osobine manjih klubova, što Atalanta u evropskim, ali i italijanskim okvirima realno i jeste. Popularna Boginja pokazuje da je i dalje nesposobna da se s lakoćom nosi sa obavezama na dva fronta, evropskoj sceni i u domaćem prvenstvu (dodajmo tome i treći, Kup Italije), i to se sad već osjeti u ovoj sezoni gdje trenutno zauzimaju peto mjesto u Seriji A.  Zato se uspjeh ekipe iz Bergama u Evropi smatra ogromnim, jer su sa ograničenim rosterom i sa svega pet ili šest zaista klasnih igrača (u međuvremenu su ostali bez sjajnog Papua Gomeza) uspjeli da iznesu sav taj teret. 

Goste iz Madrida ugostiti će oslabljeni jedino neigranjem Hateboera, a za razliku od trenera Gian Piera Gasperinija, Zinedin Zidane na drugoj strani je u mnogo većim problemima. 

Zizou neće moći večeras računati na glavnog napadača Benzemu, koji ove godine vuče kompletnu ekipu i od stare garde, uz Ramosa kojeg također nema, jedini je u top formi. Neće biti u konkurenciji ni Carvajala, Hazarda, Marcela, Militaa, Odriozole, Rodryga i Valverdea. 

Zato nije ni čudo što je danas kladioničare u većini kladionica dočekala manja kvota na pobjedu Italijana nego na trijumf gostiju, što je zaista nevjerovatno.

Englezi su favoriti

U Mađarskoj ćemo gledati duel, s jedne strane ekipe koja je samim plasmanom u ovu fazu takmičenja već napravila ogroman uspjeh, te s druge strane ekipe koja juriša ove sezone do kraja. 

U Borussiji ne mogu računati na Doucurea, Musela i Quizera, dok je pod upitnikom i ove sezone odlični Thuram, dok Pep Guardiola sigurno neće, prema zadnjih informacijama, računati na Akea koji je povrijeđen.

Ruku na srce, izostanci, bilo koliki da su kod oba tima, ne bi promijenili činjenicu da su gosti favoriti u ovom duelu, koji se, ne treba zaboraviti, igra u Budimpešti  zbog, kao što je poznato, oštrih pravila Njemačke o ulasku i izlasku iz zemlje te korona protokola, pa su Englezi morali zaobići Njemačku i otputovati u Mađarsku. 

Dok Građani haraju engleskim fudbalom gdje su drugoplasiranog gradskog rivala Uniteda već ostavili 10 bodova iza sebe, za razliku od prošle sezone Borussia u ovoj ima dosta problema u Bundesligi i teško da će se uspjeti ponovo plasirati u Ligu prvaka naredne sezone. Zbog toga Građani dolaze Borussiji na megdan u najgorem trenutku za njemački tim, koji, ipak, možda može igrati na to da u ovoj utakmici nemaju neki veliki pritisak rezultata.

City ove sezone spada među favorite u Ligi prvaka, i sigurno će odmah u Njemačkoj probati da ostvari dobar rezultat.

Ovo nije prvi put da se Borussia i City susreću u Evropi. Do sad su se u Ligi prvaka sreli četiri puta, tri puta je slavio engleski tim, dok je jedan meč završen bez pobjednika. Dva puta su se sreli i u Evropskoj ligi (nekadašnji Kup UEFA) davne 1979.  kada je jednom slavila tada slavna Borussia, a jednom je bilo neriješeno. 


NOVINAR: Mirza Kadić
 
0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.