17.3.2021. 13:25
0
"U Hrvatskoj se više živi za reprezentaciju, kad Bosni nešto malo treba, oni pokleknu"
Više sam realovac. Ipak je to moj prvi klub. Kad smo bili klinci, uvijek je Real bio Real. Oba kluba su nevjerovatno ogromna, ali Madrid mi je nekako draži, rekao je Prosinečki.
Legendarni fudbaler i nekadašnji selektor naše reprezentacije Robert Prosinečki u razgovoru u Index studiju dotakao se brojnih zanimljivih detalja iz karijere, prenio je Avaz.

Žuti je sa crveno-bijelima osvojio Kup šampiona 1991. i smatra da se takva ekipa na prostorima nekadašnje Jugoslavije više neće pojaviti. 

- Došao sam u Zvezdu na probu, ljudi često izbjegavaju takve stvari. Oni su znali da postoji neki klinac koji nije loš, ali nisu znali zašto odlazi iz Dinama. Došao sam na probu i četiri godine sam igrao jako uspješno za taj klub. Teško da će se ponoviti uspjeh koji je Zvezda napravila, istakao je Prosinečki i nastavio:

- Mislim da se na ovom području više neće napraviti takva generacija. Gradila se četiri godine. Sad da ja pričam o Savićeviću… Mislim da je on jedan od najvećih genija koje sam vidio u fudbalu, a igrao sam i sa brazilskim Ronaldom. Ta generacija je bila jako dobra, na kraju su svi igrali u najvećim klubovima svijeta. U Zvezdi sam se osjećao vrlo dobro. Kad sam došao u Real Madrid, bila je to ekipa koja je na kraju. Tad si mogao imati tri stranca. Bilo je tu mnogo kvaliteta i napravili smo veliki uspjeh, a bila je jaka i reprezentacija kad sam igrao u njoj.

Robi je igrao i za Real i za Barselonu…

- Više sam realovac. Ipak je to moj prvi klub. Kad smo bili klinci, uvijek je Real bio Real. Oba kluba su nevjerovatno ogromna, ali Madrid mi je nekako draži, priznaje Prosinečki.

Dotakao se i odnosa sa pokojnim Radomirom Antićem, jedinim trenerom koji je sjedeo na klupi Reala, Barcelone i Atletico Madrida.

- On me zvao u Oviedo i vratio me u ritam da budem pravi. Radomir je jedan od rijetkih trenera koji je vodio sve one klubove koje je vodio.

Osvrnuo se i na naš državni tim.

- Mislim da se ovdje (u Hrvatskoj - op.a.) puno više živi za reprezentaciju. Svi koji dođu u reprezentaciju daju sve od sebe i uvijek idu maksimalno. Kad god treba, kad je gusto, naši igrači daju sve. Imamo kult, drugačije se voli reprezentacija i drugačije se igra. S Bosnom je slična situacija. Nisu igrači na nivou Hrvatske, ali ima igrača koji bi sigurno mogli igrati u Hrvatskoj, ali u globalu nisu na toj razini. Kad im samo nešto malo treba, oni tu pokleknu, rekao je Prosinečki.

(Mirza Kadić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.