18.5.2021. 18:36
0
Željezničar ove godine slavi stoti rođendan, ali poražavajući rezultati dolaze iz Doline ćupova
Fudbalski klub koji je osnovan iz naroda, od strane radnika na željeznici po kojima i dobija ime, ove godine obilježava čak sto godina postojanja. Međutim, za Željezničar je ovo sezona koje se navijači neće rado prisjećati.

Željezničar je uz svog vječitog rivala, FK Sarajeva sa Koševa, najtrofejniji bh. fudbalski klub, a u svojoj dosadašnjoj historiji može se pohvaliti sa titulom šampiona Jugoslavije, kao i sa  šest titula šampiona Bosne i Hercegovine, šest titula osvajača Kupa Bosne i Hercegovine, kao i tri titule osvajača Super kupa Bosne i Hercegovine. 

Međutim, svjedoci smo da u poslednje vrijeme klub prolazi kroz izrazito težak period; može se reći jedan od najtežih od trenutka svog postojanja. Jedino je slična situacija bila u sezoni 2004/2005 kada je tim stigao do razočaravajućeg devetog mjesta, čime su navijači bili s pravom nezadovoljni. Nestabilna finansijska situacija, nepostojanje jasne vizije u vođenju tima, brojne promjene trenera i veliki broj igrača koji se u klubu nisu zadržavali dugo obilježili su tu sezonu koju bi većina navijača rado zaboravila.


Ipak, izgleda da je tačno kada se kaže da se historija ponavlja, s obzirom na poražavajuće rezultate koje Željo bilježi u poslednje vrijeme i razočaravajuću sedmu poziciju na tabeli. 

Čini se da je ova situacija za klub još teža s obzirom da tim sa Grbavice ove godine slavi stoti rođendan. 

Blaž Slišković, trenutni šef stručnog štaba, koji je to mjesto preuzeo prošlog mjeseca od Amara Osima, do sada nije mogao baš mnogo uraditi za klub s obzirom da je došao, izgleda, u nevrijeme i momente kada slabo šta može promjeniti. Da li je u pitanju loša organizacija, nepovoljna atmosfera među igračima, ili jednostavno je to nešto što je neizbježno (svaki klub u nekom izvjesnom vremenu ima svoje padove) niko ne može sa preciznošću reći, ali jasno je da Plave ni u najlošijim trenucima Manijaci sa južne tribine nisu napustili. 

Nažalolst, možda je i cjelokupna pandemija koronavirusa negativno rezultirala, jer svakako da ne dostaje podrška sa tribina, sjajna koreografija koju bi vjerni navijači Želje u svakom fudbalskom susretu do najsitnijih detalja odlično pripremili. 

Željezničar je tim koji je od trenutka svog osnivanja prošao kroz ,,sve i svašta'' kako one slavne, trenutke za pamćenje, trenutke kada će svaki navijač sa ponosom reći da njegov omiljeni klub dominira na bh. fudbalskoj sceni, tako i one manje slavne momente gdje se borio za opstanak i susretao sa finansijskim krizama u kojima je bilo upitno da li će pronaći izlaz iz te situacije i vratiti se na tron u svom stilu. 

Kako to obično biva, posle kiše dođe sunce, posle teškog perioda dolazi olakšanje, ostaje da da timu sa Grbavice držimo fige, poželimo sreću i zajedno sa navijačima i igračima sačekamo bolje dane. 



Piše: Semra Šantić

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.