10.6.2021. 18:09
0
UEFA: Ukrajina mora da promjeni dres pred EURO zbog Rusa
Evropska kuća fudbala prihvatila je dio žalbe koju je Rusija uputila zbog dresa Ukrajinaca za Evropsko prvenstvo, pa je odlučeno da se on promjeni.

Sporni natpis sa okovratnika će morati da bude uklonjen, ali granice Krima će moći da ostanu na dresu.

Ukrajina će morati da ukloni drugi dio natpisa "Slava Ukrajini, slava junacima" jer je procjenjeno da je u pitanju politička poruka i da sadrži historijski i vojni kontekst.

Ruski političari su kritikovali ovu poruku jer smatraju da su tu krilaticu tokom Drugog svjetskog rata koristili ukrajinski nacionalisti koji su se borili na strani nacista protiv SSSR.

Karta Krima će ostati nepromjenjena jer je UEFA istakla da su u pitanju međunarodno priznate granice.

Krim je 2014. godine pripojen Rusiji, a susret dvije selekcije na EP bio bi moguć samo ukoliko obje selekcije prođu u nokaut fazu.

(Ajdin Balićevac)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.