11.6.2021. 16:58
0
Nakon pauze opet se igra EURO: Fudbalsku groznicu započenje Italija
Ovogodišnje takmičenje u fudbalu, koje se nije igralo prošle godine zbog početka pandemije koronavirusa će se ovoga puta igrati u 11 država i 11 gradova. Gradovi u kojima će se timovi boriti za svoju nagardu su Amsterdam, Baku, Budimpešta, Rim, London, Kopenhagen, München, Sevilla i Sankt-Peterburg, Kopenhagen, München, Sevilla, Glasgow, Bukurešt.

Zašto se još uvijek naziva Euro 2020?

UEFA, upravno tijelo evropskog fudbala, izabralo je da zadrži naziv Euro 2020, iako se turnir održava u  2021 godini. "Ova odluka omogućava UEFA-i da zadrži izvornu viziju turnira, koji je postavljen za proslavu 60. godišnjice evropskog nogometa. Prvenstvo (1960.-2020.)", Objavila je grupa organizatora.

Zbog pandemije koronavirusa prošlogodišnji turnir je otgođen jer se nisu smjele održavati nikakve manifestacije, zbog rizika zaraze. Ta je činjenica razljutila ljubitelje fudbala jer su navikli godišnje odvojiti vrijeme samo za sebe i svoj tv, te gledati fudbalsku čaroliju na terenu. Organizaciju ovogodišenjg turnira također je uvjetovala situacija oko koronavirusa pa su organizatori dobro pazili na svaki detalj. Dublin i Bilbao su izgubili domaćinstvo, a utakmice iz ta dva grada igrat će se u Londonu, Sevilli, Sankt-Peterburgu.

Korona nije uslovila samo igračke timove i organizacioni blok takmičenja, pa su tako i javna okupčljanja ograničena, stadioni neće biti puni. Prema najavama, samo će Puškaš Arena u Budimpešti primiti puni kapacitet i to 67.215 navijača. Ostali stadioni će popunjenost mjeriti u procentima od 25 do 50 posto.

Ovogodišnje polufinale i finale bit će odigrani na stadionu Wembley u Londonu. 

Svoju titulu najboljih na ovom takmičenju branit će Portugal. ONi su davne 2016. godine u finalu pobijedili Francusku s rezultatom 1:0. Ovogodišnji fond nagrada je smanjen na 331 milion eura, umjesto prijašnjeg iznosa od 371  milon. Ovaj fond nagrada se pamti kao jedan od najvećih u historiji takimičenja. Rekord nagrada na euru do sada bio je iznos od 301 milion eura, tu svotu novca podijelila su 24 tima i to 2016. godine u Francuskoj.

Koji su timovi na Euro 2020?

Grupa A: Italija, Turska, Wales, Švicarska. Grupa B: Danska, Finska, Belgija, Rusija. Grupa C: Holandija, Ukrajina, Austrija, sjeverna Makedonija. Grupa D: Engleska, Hrvatska, Škotska, Češka. Grupa E: Španija, Švedska, Poljska, Slovačka. Grupa F: Mađarska, Portugal, Francuska, Njemačka.
Finale je planirano za 11. juli, u Londonu.


Sportski komentatror i novinar Marjan Mijajlović dao je komentar za source.ba o ovom fudbalskom takmičenju, ali i progovorio neke detalje o reprezentaciji BiH. Zašto jesmo, te zašto nismo dorasli velikim takmičenjima. Poslušajte detaljnije u videu.


(Amer Mujezinović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.