28.10.2021. 22:25
0
Južnoamerička fudbalska konfederacija odbacila FIFA-in prijedlog igranja SP svake dvije godine
Južnoamerička fudbalska konfederacija (CONMEBOL) odbacila je prijedlog Svjetske fudbalske organizacije (FIFA) da se Svjetsko prvenstvo održava svake dvije godine.

Čelnici deset članica CONMEBOL-a sastali su se u Paragvaju, gdje su jasno dali do znanja da nema razloga, koristi ili opravdanja za promjenu u načinu održavanja Mundijala,  prenose agencije piše BHRT.


“Prijedlog o kojem je riječ okreće leđa skoro stogodišnjoj svjetskoj fudbalskoj tradiciji, zanemarujući historiju jednog od najvažnijih sportskih događaja na planeti“, navodi se u saopćenju CONMEBOL-a.

Conmebol je dalje poručio kako podržava Svjetsko prvenstvo koje je trenutno na snazi, uključujući njegove termine održavanja i sistem kvalifikacija. Dodali su da se aktuelni format pokazao kao uspješan, zasnovan na sportskoj izvrsnosti i koji nagrađuje trud, talenat i planirani rad.  FIFA-ina svjetska prvenstva se održavaju svake četiri godine još od samog početka 1930. godine. Samo su 1942. i 1946. godine otkazana zbog Drugog svjetskog rata.

Sljedeće Svjetsko prvenstvo igra se 2022. godine u Kataru. Prethodno Svjetsko prvenstvo, koje je osvojila Francuska, održano je u Rusiji 2018. godine.  Brazil je najuspješniji nacionalni tim sa pet osvojenih titula svjetskog prvaka i to na mundijalima 1958, 1962, 1970, 1994. i 2002. godine.


(Amer Mujezinović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.