1.12.2021. 16:50
0
Legendarni Camp Nou mijenja ime
Barcelona je danas objavila da i službeno kreće u golemu rekonstrukciji Camp Noua i da započinje novu fazu u historiji kluba.

Generalni direktor Ferran Reverter rekao je da klub diže kredit od milijardu i po eura koji će potrošiti na renovaciju Camp Noua, izgradnju golemog kompleksa u njegovoj okolici, što uključuje i novu dvoranu i niz popratnih sadržaja pod nazivom Espai Barca. Kredit će klub dići na 35 godina s povoljnom kamatnom stopom, a Barcelona je odlučila da će prodati ime Camp Noua i nove dvorane i već pregovara s nekoliko zainteresiranih sponzora.


Taj potez Barceloni će donijeti 48 miliona eura godišnje, a ugovor bi bio potpisan na deset ili 20 godina. Radovi na Camp Nouu počet će sljedeće sezone i Barcelona će tu sezonu još igrati na svojem stadionu. No Reverter je rekao da će uoči sezone 2023./2024. klub iseliti sa stadiona i morati naći novi dom, a najrealnije je da to bude olimpijski stadion. Camp Nou bi trebao biti završen i otvoren 2025. godine. Imat će novi, treći “prsten” i 105.000 mjesta, od kojih će između osam i deset posto biti luksuzne lože, kojih je trenutno samo dva posto na stadionu, piše Raport. 



Za sve ove projekte i investicije Barcelona mora dobiti odobrenje svojih članova. Njih 100.000 glasat će u online referendumu 19. decembra iako se očekuje da će svi prijedlozi uprave biti prihvaćeni i da će se krenuti s njihovom realizacijom.


- Mi s ovim projektom kasnimo 15 godina. Laporta je 2003. godine obećao rekonstrukciju stadiona i počeo je raditi na razvoju projekta, ali bivša vlast nije učinila ništa. U Evropi trenutno postoji 67 stadiona koji su moderniji od našeg, a sedam od devet stadiona u Španiji koji primaju više od 40 hiljada ljudi je renovirano. Troškovi su veliki, ali stabilnost kluba ovim kreditom neće biti ni na koji način ugrožena. Novim stadionom i popratnim sadržajima znatno će porasti prihodi, doći će novi sponzori i prihode kluba povećat ćemo za najmanje 200 miliona eura, a to je konzervativna procjena - rekao je Reverter.


Camp Nou izgrađen je 1957. godine, a manji projekti renovacije odrađeni su 1995., 2008. i 2018. godine. S 99.354 mjesta najveći je nogometni stadion u Evropi i četvrti najveći na svijetu.


(Kenan Bešlija) 

 
0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.