11.4.2022. 14:42
0
Principijelni Hercegovac i vrhunski stručnjak Vahid Halilhodžić: Jedini se plasirao na svjetska prvenstva s čak četiri reprezentacije
Vrhunski fudbalski stručnjak i selektor, Vahid Halilhodžić, domaćom pobjedom Maroka nad DR Kongom (4:1) kvalificirao je ovaj klub na Svjetsko prvenstvo čime je izborio put u Katar. I iako su ga marokanski mediji zbog svojih principa i discipline na visokom nivou nazvali "tvrdoglavim egoistom", trijumfom u Casablanci, ovaj 69-godišnji trener, napravio je jedinstvene rezultate u svijetu fudbala - jedini se plasirao na svjetska prvenstva s čak četiri reprezentacije, s Obalom Slonovače, Alžirom, Japanom, a sada i sa Marokm. Međutim, postoji mogućnost da Halilhodžić Maroko, ipak, neće voditi na Svjetsko prvenstvo?

O Vahidu Halilhodžiću, njegovim potezima, ali i o kontekstu u kojem se Halilhodžić ovih dana pojavljuje u medijima, razgovarali smo sa bivšim sportskim novinarom i stručnjakom, Nerminom Biseom, koji i dalje pomno prati rad ovog principijelnog Hercegovca. 

"Mediji često znaju pretjerano radi senzacionalizma i klikova davati neke olako izrečene kvalifikacije o karakteru čovjeka, tako da je i ova o Halilhodžiću kao 'tvrdoglavom egoisti' neumjesna i neprimjerena. Vaha je priznato ime u svijetu fudbala i jedini u svijetu kojem je uspjelo da odvede četiri različite reprezentacije na Svjetska prvenstva. Riječ je dakle o vrhunskom stručnjaku", kazao je Bise u izjavi za Source.ba. 

Bise dodaje kako, obzirom da dugo prati rad selektora Halilhodžića, pažnju privlači zbog svojih principa i harizme koju posjeduje. 

"On privlači pažnju zbog svojih principa, što bi se među ljudima moglo reći da je 'na svoju ruku'. Ali je harizmatičan i ima takvih stručnjaka u svijetu fudbala, ali rijetki su i jedan od njih je Halilhodžić. Znači, on hoće vrsnu disciplinu i on je i kao igrač, koji je odrastao uz svoga trenera Sulejmana Rebca, bio izvrstan. Takvu disciplinu kao selektor on sprovodi i na terenu i zbog toga se, mada je grubo reći, zavadio, ali je u svakom slučaju otpisao sa spiska najboljeg igrača Maroka, Hakima Ziyecha i zbog toga su ga marokanski mediji bukvalno razapeli. Ali ovaj igrač se nije uklapao u njegovu disciplinu i zato je Halilhodžić bio često kritikovan u marokanskim medijima i mogu ti reći da su mnogi priželjkivali da se ne plasira na svjetsko prvenstvo, da bi ga na neki način otjerali. A ono što se sada dešava, što mu Savez Maroka prijeti da će mu dati otkaz, po meni ne bi bilo korektno iz najmanje jednog razloga - jer je upravo on selekciju Maroka odveo na Svjetsko prvenstvo i bilo bi pošteno da on sa ovim klubom i ode na Svjetsko prvenstvo", navodi Bise, dodajući kako se već spominju i određene odštete. 

"Međutim, savez marokanskog kluba najbolje znaju klauzule Ugovora sa Halilhodžićem i  spremni su mu isplatiti odštetu, a odštete nisu male pretpostavljam. Spominju se neke cifre o stotinama hiljada. Velike su odštete, ali to Halilhodžića neće puno zaboljeti, on će naći svoju satisfakciju kroz taj materijalni dio, ali kao sportaša će ga zaboljeti, jer to će mu biti treći put da se plasira sa jednom reprezentacijom na svjetsko prvenstvo, a da sa istim ne ode na Svjetsko prvenstvo", kazao je Bise za Source.ba.  

Bise se ovim putem i osvrnuo na to da je Halilhodžić prošle sedmice bio na sastanku sa čelnim ljudima iz Reprezentacije BiH. 

"A evo sada kada su bili u Kataru, na izvlačenju grupa za Svjetsko prvenstvo u Dohi, to je bilo prije par dana, prošle sedmice. Optimistično je to da su ljudi iz Reprezentacije BiH bili sa Halilhodžićem na jednom kratkom sastanku, pa možda postoji mogućnost da ako bi otkazao Maroko da ga vidimo na klupi Bosne i Hercegovine, da to bude njegov šlag na tortu u nekoj njegovoj fudbalskoj - trenerskoj karijeri, jer je Vaha već u popriličnim godinama i možda bi pokušaj da sa BiH napravi nešto slično, da se plasiramo na neko veliko evropsko ili svjetsko prvenstvo, svi ljubitelji fudbala bi bili zadovoljni tom odlukom", navodi Bise.  

(A. Rovčanin) 

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.