10.5.2022. 18:49
0
Liga prvaka: Veći broj klubova, nema više grupa, igrat će se po modelu koji se primjenjuje u šahu
Liga prvaka kakvu poznajemo odlazi u povijest. UEFA (Evropska nogometna federacija) je danas u Beču odlučila na velike promjene koje će stupiti na snagu od sezone 2024/2025.

Još od pokušaja uspostave Superlige, iz krovne su evropske nogometne organizacije najavljivali promjene u formatu Lige prvaka kako bi se zadovoljili najveći klubovi.

Te promjene su sada i usvojene, a elitno evropsko nogometno takmičenje ubuduće će biti prilično drukčije.

Kao prvo, broj klubova se povećava s 32 na 36, a četiri dodatna mjesta podijeljena su po ovakvom modelu: jedno mjesto će dobiti peta liga na UEFA-inoj listi; drugo mjesto ide za “put prvaka” u kvalifikacijama iz kojih je dosad dolazilo četiri kluba; dodatna dva mjesta će dobiti države koje su osvojile najviše bodova u posljednjoj sezoni u europskim natjecanjima, prenose “Sportske novosti”.

Oko ta dva mjesta je bilo dosta previranja, jer je prvobitni plan bio takav da ta dva mjesta dobiju klubovi s najvećim koeficijentom, a koji nisu izborili nastup u Ligi prvaka kroz svoja nacionalna prvenstva, ali se od toga odustalo zbog pritiska “manjih” klubova iz najvećih liga jer tako nikad ne bi uspjeli prestići velikane.

Druga velika promjena se odnosi na format natjecanja. Klubovi više neće biti podijeljeni u grupe već će svih 36 biti u “jednoj” grupi, a igrat će se osam utakmica po “švicarskom modelu”, koji se primjenjuje u šahu.

Svaka će momčad odigrati osam utakmica protiv protivnika iz raznih jakosnih grupa. Od tih osam utakmica svaki će klub odigrati četiri domaća i četiri gostujuća susreta, a ekipe će potom po broju osvojenih bodova biti rangirane od 1. do 36. mjesta.

I tu se napravio kompromis jer je prvobitni plan bio da svaka momčad igra deset utakmica, ali taj se broj smanjio na osam. To su ipak dvije dodatne utakmice u odnosu na aktuelni sustav prvog dijela takmičenja.

Što se tiče druge faze, najboljih osam ekipa nakon osam kola idu direktno u osminu finala, a ekipe plasirane od 9. do 24. mjesta igraju međusobno za popunu ostalih mjesta u tom rangu takmičenja.

Poraženi timovi iz tog baraža nastavljaju takmičenje u Evropskoj ligi. Od najavljenog Final Foura za završnicu Lige prvaka zasad se odustalo.
 
Promjene obuhvaćaju i Evropsku te Konferencijsku ligu, koje će također brojati po 36 klubova.

(A. Balićevac)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.