9.6.2022. 8:40
1
Nezapamćeni skandal: Fifa odlučuje o izbacivanju jedne reprezentacije sa Svjetskog prvenstva, isplivali ključni dokazi
Nastavlja se velika drama i skandal koji je obilježio kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Kataru. Čileanski nogometni savez je najprije uputio zahtjev FIFA-i za pokretanje istrage o plasmanu Ekvadora na SP i to zato što je jedan igrač koji je igrao za Ekvador zapravo Kolumbijac.

Byron Castillo, tvrde Čileanci, nije rođen 1998. godine u Ekvadoru, već 1996. godine u Kolumbiji. Čile je kvalifikacije završio kao sedmi sa 19 bodova, a u dva susreta s Ekvadorom je osvojio tek bod, a u obje te utakmice je nastupao Castillo za šta se sada hvataju Čileanci.

“Prema dostupnim informacijima i dokumenatima, držimo da su iznesene činjenice vrlo ozbiljne te da ih FIFA mora pomno istražiti. Istraga provedena u Ekvadoru utvrdila je da postoje nepravilnosti u rodnom listu koji je igrač priložio, a Nacionalna direkcija građanskog registra je objavila da taj dokument ne postoji u njihovoj arhivi te ukazala i na druge slabosti u dokumentu, što upućuje na to da se radi o krivotvorini”, saopštili su ranije iz Čileanskog nogometnog saveza, a sada su na površinu isplivali i dokazi.

Odvjetnik koji predstavlja Čile u ovom slučaju, Eduardo Carlezzo, je izgleda pronašao ključne dokaze u ovom slučaju. Pred FIFA-u je podastrao dokument datiran 25. novembra 1996. godine koji je 1. juna ove godine verificirala i crkva budući da se radi o krsnom listu.

Taj dokument pokazuje da je Castillo rođen 25. juna 1996. godine i to u Kolumbiji, a ne kako se predstavlja da je rođen 10. novembra 1998. godine u Ekvadoru. Drugi dokument koji bi mogao presuditi u korist Čilea je certifikat o braku Castillovih roditelja koji su se vjenčali u Tumacu u kojem su i živjeli i krstili dijete. Pogađate, taj grad je u Kolumbiji.

Ekvador bi na Svjetskom prvenstvu u Kataru trebao igrati u grupi a s Katarom, Nizozemskom i Senegalom, a hoće li tamo i otići ovisit će o skoroj odluci FIFA-e. Na sreću za sve uključene, slučaj bi trebao brzo biti riješen. Marca piše kako će konačna odluka pasti 10. juna.


(Admir O.)

1
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.